facebook
twitter

Горещи новини

Младен Маринов: Няма пропуснати бензиностанции при проверките

Задържаният във Варна испански наркотрафикант ще бъде екстрадиран на 13 март
711
Илияна Кирилова

Няма пропуснати вериги и бензиностанции при проверките през последните две години и така ще продължим и занапред. Това каза днес пред БНР , министърът на вътрешните работи Младен Маринов. „Не бих казал, че проверките за контрабанда на горива са по сигнал на Българската петролна и газова асоциация. Те вървят още от създаването на междуведомствения контрабанден център, но до този момент може би не са били във фокуса на обществото“, добави той.

„Ново е надграждането на този център, като след нареждане на премиера бе създадена организация всички информационни и контролни системи в различните органи, контролиращи вноса, разпространението и продажбата на горива да се обединят в него. Така може да се прави анализ за резултатите и тенденциите, за разминаванията. Нашите усилия са да контролираме процеса от самия внос на горивата до продажбата им. В ход е картографирането на всички обекти, които са регистрирани за търговия с горива и петролни продукти“, каза още министърът. Той цитира данни, че за 2018 г. предотвратените щети за бюджета от иззети горива и тютюневи изделия са за над 27 млн. лв. при 16 млн. за 2017 г.  4.4% е делът на контрабандните цигари в България и това е едно от най-ниските нива в ЕС, сочи последно проучване.

Наблюдението на обема на нелегалните цигари въщност се организира от големите тютюневи компании, които работят у нас. Неотдавнашното показно предствавяне на центъра, който осъществява видеонаблюдение на пътя на петролните изделия, от своя страна така и не разсея съмненията, че извън обхват остават големите вносители.

Във връзка с новината, че в България е задържан един от най-издирваните испански наркотрафиканти, министър Маринов каза, че случаят показва каква е „силата на европейските механизми за противодействие на престъпността“. Сигналът за него е получен на 12 февруари през европейската мрежа за активно издирване на бегълци. „Незабавно е направена организация от колегите във Варна… Реално задържането а станало на 17 февруари, като на 26-и е изправен пред Окръжен съд Варна, който е разрешил предаването му на испанските власти. Надяваме се това да се осъществи на 13 март“, каза министърът.

На базата на начина на издирване и подадена информация, че лицето възнамерява да напусне ЕС и да се укрие в трета страна, Младенов допусна, че задържаният има „сериозен ранг“ в наркотрафика. „Ползваме се с доверие пред всички партньори и оправдаваме това доверие с тези незабавни действия. При всеки един такъв сигнал се действа незабавно“, каза още той.

Грешно е до всеки забранителен знак да има полицай и патрулен автомобил, каза министър Маринов, по повод на новата инициатива, при която за първи път през този уикенд на шофьорите на тирове се раздават брошури с обяснения къде и в кои часове не трябва да се движат. „Нямаме толкова ресурси, а и това е много скъпо нещо. Това не означава, че бягаме от контрол. Ние ще сме на места, където, ако той е нарушил знака, ще се наложат съответните глоби, а те никак не са малки.
Според министъра домашното насилие е скрит проблем за закона. „Домашното насилие е един много сериозен проблем от гледна точка на това, че е един скрит проблем за закона, защото много рядко жертвите заявяват това пред съответните компетентни органи“, каза министър Маринов, коментирайки случая във Варна, където жена бе пребита до смърт от съпруга си. Тя подала жалби, но ги оттеглила.„Не бих казал, че МВР работи бездушно, отговаряме на всеки един сигнал. Но за да бъдат предприети определени действия, в някои случаи репресивни спрямо извършителите, ние трябва да стъпим на реално подадени жалби, свидетелски показания и доказателствен материал. Голяма част от обществото все още приема за нормални неща, които реално не са нормални и са признак за домашно насилие и, ако не им се обърне внимание навреме, те градират до по-тежки престъпления“ добави той.

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВР показа модерно оборудване и техника за операции с висок риск (снимки)

14.05.2019

1452 10
МВР задържа 170 кг кокаин в Черно море

10.04.2019

1287 9
МВР се подигра с полицаите

Коментари

PlaNed
снимка на PlaNed

иззети горива и тютюневи изделия са за над 27 млн. лв. при 16 млн. за 2017 г.  

Кой разказваше приказки за лека нощ, че контрабандата намалява, при този ръст?

ЗабравЍх?!

вила

Тиквич  се  гледа в огледалото и доволно вика на бантустанците:върхът на сичко  сицилианско съм.всеки град със свой боеку....

 

 

 

 

дренски

Защо не пропуснахте?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×