Медия без
политическа реклама

ЕП забрани продажбата на пластмасови изделия за еднократна употреба

24 Окт. 2018
Pixabay

Европейският парламент подкрепи почти единодушно забраната за продажба на пластмасови изделия за еднократна употреба. Ограниченията трябва да влязат в сила от 2021 г., съобщи bTV. Мерките засягат продукти като прибори за ядене, клечки за уши, цигарени филтри, сламки и бъркалки. Според експерти, подобни изделия представляват около 70% от отпадъците, които замърсяват водните басейни.

"Осем милиарда тона пластмаса са произведени за по-малко от 65 години, шест милиона тона отпадъци – цифрите говорят сами за себе си. Океаните са се превърнали в кошчета за боклук и вече умират", коментира евродепутатът Фредерик Риес.

Според Брюксел, ограниченията ще открият нови възможности за бизнеса. "Целта е да бъде създаден пазар и възможности за иновации за алтернативни продукти, които са както за многократна употреба, така и направени от материали, предпазващи околната среда", посочи Кармену Вела, европейски комисар по околната среда.

Еврокомисията ще започне преговори с държавите-членки и се надява, че мерките ще бъдат окончателно одобрени на срещата на върха преди изборите за Европейски парламент през май.

Ключови думи:

ЕП, пластмаса, забрана

Още по темата