facebook
twitter

Горещи новини

Екип от "Св. Иван Рилски" отстрани мозъчен тумор с тегло 1 кг

1117
Снимка: Уикипедия

Преди броени дни в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е направена уникална мозъчна операция не само за България, но и в световен мащаб. Неврохирурзи отстраниха тумор с тегло над 1 килограм от мозъка на 41-годишен пациент, съобщиха от лечебното заведение. В операционния екип са участвали д-р Емануил Найденов - неврохирург, доц. Станимир Сираков - неврорентгенолог, д-р Любомир Падарски – анастезиолог и д-р Марин Пенков, радиолог.

До момента в света има описани само няколко подобни случая. Преди да дойде в болницата, пациентът е консултиран с наши и чужди специалисти, които изразяват мнение, че болестта е в твърде напреднал стадий и рисковете от хирургичното лечение са огромни. След внимателно обсъждане екип, съставен от различни специалисти от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, решава да поеме риска и да даде шанс за живот на пациента. В момента мъжът се чувства добре и се възстановява успешно в Клиниката по неврохирургия.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ако искаш да си млад, живей за младите
Уникална операция на мозъчен тумор в "Св. Иван Рилски"

15.11.2019

1010 6
Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2892 13

Коментари

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Най-после научно доказателство. При кило и триста мозък са изрязали едно кило без проблем. Значи и с триста грама се живее. Като гледах управляващите го подозирах, но друго е науката да го потвърди.

harmless
снимка на harmless

***

Сироко Леванти

Най-после добра новина, и то точно в най-неочаквана област. Браво на екипа! Живот и здраве - на пациента! Браво, браво, браво!

harmless
снимка на harmless

https://www.168chasa.bg/Article/7557051

 

 

Бивш военен живее цял живот с половин мозък, разбира, когато е на 60 години

 

 

 

60-годишен баща на две деца живее цял живот с половин мозък, твърдят доктори. Руският пенсионер изобщо не подозирал, че в лявото му полукълбо на черепа е празна кухина.

 

....

Руснакът заявил пред медиците: "Живял съм нормален живот, нищо не ме е притеснявало".

....

Ако бях нагъл тип просещ си бан, щях дълго и напоително да разсъждавам за руските военни, нормалния живот в русия и колко малко мозък му трябва на човек/руснак.

 

Понеже не си го прося бана, ще кажа, че постижението на лекарите и подобни на цитирания случай дават надежда на много хора.

HBK

Най-напред браво на екипа, особенно на хирурга и анестезиолога. Другите двама са ренгенолози и едва ли са участвали в самата операция.  

 

Дигнозата на този тумор не представлява някакво съществено предизвикателство. Размера не е малък, някъде към 8.0-10.0 см, но не е изключителен (даже няма изместване на мозъчните тъкани по средната линия), локализацията е благоприятна (хемисфериална) и най-вероятно се касае за доброкачествен тумор (менингеом). Малко е пресилено твърдението, че се касае за уникална операция (от световен мащаб).

 

Във всички случаи, комплименти за екипа от неврохирурзи на тази болница. Всички те са наследници и ученици на прекрасните неврохирурзи от старата неврохирургия на Александровска болница. Освен д-р Найденов има и други много добри хирурзи, работещи там, включително и хабилитирани лица. Много се надявам, че настоящето съобщение е неселектирана и не-поръчана адмирация на работата на прекрасните специалисти от тази болница. Защото всички ние знаем, че медиите (болшинството частно притежание) са съвременния вариант на Висши Атестационни Комисии (В.А.К).

Сироко Леванти

Размера не е малък, някъде към 8.0-10.0 см, но не е изключителен (даже няма изместване на мозъчните тъкани по средната линия), локализацията е благоприятна (хемисфериална) 

Откъде знаете какви са размерът и локализацията? Мерси.

Magi

Браво на екипа! Да е жив и здрав пациентът.

Аладар
Може да са ученици на Бусарски.
rorik

HBK,

?

 

Доброкачествен ,  на място незасягащо жизнено важни функции . Расло си на воля , доколкото си спомням в 1/3 -та празно пространство  в черепа.

Колко по  сложни операции са правени .

Намерили  са се достойни  последователи на старата школа  , които всеотдайно работеха там .

HBK

Откъде знаете какви са размерът и локализацията? Мерси.

 

Абсолютно прав сте. Едва сега обърнах внимание, че приложената CT SCAN графия всъщност е само илюстрация взета от Уикипедия.

Не е много редно от страна на редакцията. Но във всички случаи грешката си е моя.  

Сироко Леванти

И пак мерси. Не исках да звучи саркастично - видях "уикипедия"-та, но наистина се надявах, че може да знаете по колегиална или друга линия. Thx.

Влез или се регистрирай за да коментираш