Quantcast
Кметът на Берлин разговаря 30 минути с фалшив В. Кличко | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Кметът на Берлин разговаря 30 минути с фалшив В. Кличко

3 941
 Тагесшпигел
Кметът на Берлин и фалшивият Кличко във видеоразговор

Кметът на Берлин Франциска Гифай разговаряла 30 минути във видео разговор с мъж, представящ се за кмета на Киев Виталий Кличко. Това съобщи Tagesspiegel. За видео срещата Гифай е помолена от украинската страна, твърди Берлин. Не публично известно по какви канали се е случило.

Ходът и тонът на разговора смутили Гифай - неизвестният разпитвал как са украинските бежанци, дали получават социални помощи чрез измами, сътрудничат ли на местната власт, обяснявал, че украинските мъже трябва да се върнат да воюват. 

Разговорът бил прекратен преждевременно. Прессекретарят на берлинския Сенат допуска, че е използвана технологията дийпфейк. "За съжаление, такава е реалността, войната се води с всякакви средства, включително онлайн, с дигитални методи да се подкопае доверието сред партньорите и приятелите на Украйна", коментира кметът. 

В момента службите за сигурност разследват случая, за да изяснят обстоятелствата.  Украинският посланик е потвърдил, че Гифай не е говорила с истинския Кличко.  По данни на "Билд" подобен инцидент е имало и в Мадрид, където също се появил фалшив Кличко.  В канала си в Телеграм киевският кмет съобщи, че от фалшив имейл са отправени искания за видеоразговори с кметове на европейски градове. 

 

Още

Русия обяви един от взривовете в Крим за диверсия

16.08.2022

Обновена

6850
От радарите изчезна товарен кораб с украинско зърно

16.08.2022

Обновена

8886
Съд в Донецк заплаши със смъртни присъди още трима чужденци

15.08.2022

1281