Медия без
политическа реклама

ЕС и САЩ обмислят таван на цените на петрола

Виктор Орбан коментира, че е малко вероятно да се стигне до петролно ембарго тия дни

24 Май 2022Обновена
Роберт Хабек, министър на икономиката на Германия
undefined
Роберт Хабек, министър на икономиката на Германия

До няколко дни ембаргото за руския петрол ще бъде договорено, съобщи късно снощи в тв интервю министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек. "До няколко дни ще има пробив в преговорите", съобщи Хабек. Вече повече от месец страните в ЕС не успяват да се договорят за шестия пакет санкции заради зависимостта на Унгария, Чехия и Словакия от руския петрол. Въпреки че България не се споменава наред с горните три, българското правителство неведнъж каза, че разчита да получи дерогация за ембаргото до началото на 2023 г.

Снощи Хабек отбеляза, че въвеждането на ембаргото няма да доведе автоматично до отслабване на режима на Путин, тъй като заради ръста на цените на петрола Русия печели повече при продажбата на по-малки количества. По тази причина ЕС и САЩ обмислят да ограничат ръста на цените. "Това е необичайна мярка, но и времето сега е необичайно. Това ще проработи, ако много страни се съгласят. В това е ключът", казва Хабек. 

Темата с петролното ембарго коментира и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Според нея, ако страните в ЕС се откажат веднага от руския петрол, Русия ще пренасочи количества на световния пазар, където цените растат и ще получи срещу това значителна сума пари. 

"Винаги трябва да се търси правилният баланс, за да не навредим много на нашата икономика, тъй като тя е най-мощният инструмент срещу Русия", каза фон дер Лайен. 

Премиерът на Унгария Виктор Орбан коментира, че е "малко вероятно идните дни ЕС да реши за петролното ембарго". 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЕС, Русия, петрол, ембарго

Още по темата