Медия без
политическа реклама

България въвежда единно зарядно след 1 година

06 Дек. 2023
Pixabay

България е готова за европейската директива, с която се слага ред в зарядните устройства за телефони, таблети и т.н. Днес правителството прие промени в две наредби, с които въвежда изискването за единно зарядно устройство от типа USB-C. Те обаче са съобразени със сроковете на европейската директива и влизат в сила чак от 2025 г., а за лаптопите - от 2027 г. Въпреки че има време, производителите вече се готвят за новия регламент - последните модели iPhone 15 на Apple например са с USB-C.

Единното зарядно устройство ще се прилага за мобилни телефони, таблети, цифрови камери, слушалки за поставяне върху ушите или комплекти слушалки, слушалки за поставяне в ухото, ръчни конзоли за видеоигри, преносими високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки и др. Идеята е не само удобство за потребителите, които сега са принудени да носят различни зарядни за всяко устройство, но и да се намалят отпадъците от електрическо и електронно оборудване.

Въвеждането на общ стандарт за зарядно не е единствената промяна. В наредбата се предвижда човек да може да си купи устройство и без зарядно - търговците ще са длъжни да предлагат такъв вариант, а не да задължават купувача да вземе и зарядно. Така също трябва да се спестят е-отпадъци, тъй като всеки нов таблет/телефон няма да идва с ново зарядно.

Директивата изисква и въвеждане на хармонизирана технология за бързо зареждане, което ще осигури еднаква скорост при използване на съвместимо зарядно за различни устройства, посочват от Министерството на икономиката в доклада към промените в наредбата.

 

Последвайте ни и в google news бутон