Медия без
политическа реклама

Засега само Германия конфискува коли на руски граждани

Всяка страна-членка тълкува санкционната директива на ЕС по собствена преценка

12 Септ. 2023Обновена
В Германия вече има конфискувани коли с руски номера
В Германия вече има конфискувани коли с руски номера

Еврокомисията пусна разяснение за реда на внос на лични вещи и транспортни средства в Евросъюза от граждани на Русия. Става дума за забраната за внос в ЕС на 150 стоки, сред които коли, мобилни телефони, ноутбукове, козметика, паста за зъби, шампоан, сапун, дамски дрехи, обувки и пр. Европарламентът вече нарече ограниченията "вредни и безполезни" и призова да бъдат преразгледани. Разясненията на ЕК не са обвързващи юридически - всяка страна членка решава самостоятелно как да действа. ЕК твърди, че членките на ЕС ще се ръководят от здравия смисъл по отношение на ограниченията спрямо руснаците. "Медуза" описва първите реакции на някои европейски страни на забранителната директива. 

ФИНЛАНДИЯ

МВнР на Финландия няма да изпълнява препоръките на ЕС за забрана за влизане или конфискация на автомобили, регистрирани в Русия. "Както и преди колите с руска регистрацията могат да влизат във Финландия. Ако вземем друго решение, то ще бъде обявено", казва ръководителят на санкционния отдел в МВнР Пиа Савара. За лични вещи не се споменава нищо. 

ГЕРМАНИЯ

Германските митнически власти могат да отнемат коли и лични вещи от руснаците, се казва в съобщение на германските Митници. Леките коли и други МПС за превоз на до десет души са внесени в санкционния регламент на ЕК. "По принцип те са забранени за внос", казват германските митници. Изключение се прави само за коли, придобити за дипломатическа дейност, или такива, които са придобити от граждани на ЕС и техни близки роднини. 

Митниците във ФРГ предупреждават, че всеки товар, който е под ембарго, може да бъде конфискуван. Германия започна да конфискува коли на руски граждани още през лятото. 

ЛИТВА

ГКПП на Литва вече не пускат коли с руска регистрация. "Не гледаме паспорта на водача, а регистрацията на автомобила", съобщиха митниците. Изключение се прави само за колите, които минават транзитно към Калининград. 

До момента няма случаи на конфискация, но са възможни. "Регистрираните в Русия коли подлежат на конфискация в Литва и това е работа на митническите власти", казва министърката на вътрешните работи Агне Билотайте. Що се отнася до личните вещи, Литва е поискала допълнителни разяснения от ЕК. 

ЕСТОНИЯ

Министърът на външните работи на Естония Маргус Цахкна съобщи, че страната ще следва указанията на ЕК, "доколкото тази политика поддържа нашите цели по сдържане на агресията на Русия и активизира прилагането на санкции". Тази седмица граничещите с Русия страни ще потърсят общ метод за реализацията на директивата, която се отнася до забраната за колите. "Когато действията ни станат съвместни, те ще бъдат по-ефективни срещу руската агресия", казва Цахкна. 

Естонските "Митници" съобщиха, че още не са въвели забрана за влизане на коли с руски номера, като вносът на леки коли за търговски цели е отдавна забранен. Коментар за личните вещи няма. 

ЛАТВИЯ

На 12 септември в 18:00 местно време Латвия затвори границата си с Русия и Беларус за онези, които влизат в страната с коли с руска регистрация. Граничарите предлагат на пристигащите да се върнат в Русия или Беларус. В случай на отказ колата може да бъде конфискувана. Да се напусне Латвия с кола с руска регистрация е все още възможно. 

Латвийското МВнР препоръчва на митниците да следват разясненията на ЕК по повод автомобилите от Русия. 

БЪЛГАРИЯ

Засега не е известно българските "Митници" да са предприели каквито и да е ограничителни действия срещу руски граждани, колите им и вещите им.