Quantcast
Меркел смята, че Путин е изчакал края на мандата ѝ, за да нападне | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Меркел смята, че Путин е изчакал края на мандата ѝ, за да нападне

В момента не стои въпросът да съм посредник в конфликта, твърди бившият германски канцлер
3 768
 Архив ЕПА/БГНЕС

Бившият германски канцлер Ангела Меркел допусна, че руският президент Владимир Путин е изчаквал края на мандата ѝ, за да започне войната в Украйна. Тя направи това в интервю за изданията от германската медийна група "Редакционснецверк Дойчланд", цитирани от ДПА и БТА. 

Войната започна на 24 февруари и затова Меркел не изключва възможността Путин да е чакал тя да освободи поста си, преди да нападне съседна Украйна.

Бившият канцлер заяви, че напускането ѝ действително може да е изиграло допринасяща роля, но добави и други възможни фактори, като например "изборите във Франция, изтеглянето на войските от Афганистан и застоя в изпълнението на Минските споразумения".

В интервюто тя признава, че към края на мандата ѝ възможностите ѝ да влияе на руския президент Владимир Путин чувствително са отслабнали. "Беше ясно, че няма да съм канцлер още дълго и затова просто трябва да призная, че различни опити (да се преговаря) миналата година не дадоха никакъв резултат", казва Меркел. 

Меркел, която беше канцлер на Германия в продължение на 16 години, беше известна с това, че поддържаше контакт с Путин дори през трудни периоди и се стремеше комуникацията никога да не прекъсва.

Тя се оттегли от поста си след миналогодишните парламентарни избори.

От разстоянието на времето, Меркел каза, че Путин вече не е имал желание да се организира среща на върха в така наречения нормандски формат, който включва Русия, Украйна, Германия и Франция.

"От друга страна, и аз не успях да създам някакъв допълнителен руско-европейски дискусионен формат по въпросите на европейската сигурност към вече съществуващия нормандски формат", заяви бившият канцлер. 

Помолена да коментира, дали би се наела да посредничи в конфликта, тя отговори следното: "В момента такъв въпрос не стои".

 

Още

Черна гора изгони руския посланик

13.08.2022

5547
Украйна вкара Русия в стратегически капан
7 британски града се борят за домакин на "Евровизия" вместо Украйна

13.08.2022

105