Медия без
политическа реклама

Меркел смята, че Путин е изчакал края на мандата ѝ, за да нападне

В момента не стои въпросът да съм посредник в конфликта, твърди бившият германски канцлер

18 Юни 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Бившият германски канцлер Ангела Меркел допусна, че руският президент Владимир Путин е изчаквал края на мандата ѝ, за да започне войната в Украйна. Тя направи това в интервю за изданията от германската медийна група "Редакционснецверк Дойчланд", цитирани от ДПА и БТА. 

Войната започна на 24 февруари и затова Меркел не изключва възможността Путин да е чакал тя да освободи поста си, преди да нападне съседна Украйна.

Бившият канцлер заяви, че напускането ѝ действително може да е изиграло допринасяща роля, но добави и други възможни фактори, като например "изборите във Франция, изтеглянето на войските от Афганистан и застоя в изпълнението на Минските споразумения".

Руската военна инвазия в Украйна е "брутално нападение, при което не се зачитат човешките права, а за това няма извинение". Това заяви бившият германски канцлер Ангела Меркел в първото си интервю, откакто напусна поста точно преди половин година - на 8 декември 2021 г.

В интервюто тя признава, че към края на мандата ѝ възможностите ѝ да влияе на руския президент Владимир Путин чувствително са отслабнали. "Беше ясно, че няма да съм канцлер още дълго и затова просто трябва да призная, че различни опити (да се преговаря) миналата година не дадоха никакъв резултат", казва Меркел. 

Меркел, която беше канцлер на Германия в продължение на 16 години, беше известна с това, че поддържаше контакт с Путин дори през трудни периоди и се стремеше комуникацията никога да не прекъсва.

Ангела Меркел, изпълняваща длъжността канцлер на Германия, потвърди, че не възнамерява повече да се занимава с политика, след като напусне поста. Тя заяви това днес в интервю за "Дойче веле", цитирано от БГНЕС. Що се отнася до въпроса какво ще правя .

Тя се оттегли от поста си след миналогодишните парламентарни избори.

От разстоянието на времето, Меркел каза, че Путин вече не е имал желание да се организира среща на върха в така наречения нормандски формат, който включва Русия, Украйна, Германия и Франция.

"От друга страна, и аз не успях да създам някакъв допълнителен руско-европейски дискусионен формат по въпросите на европейската сигурност към вече съществуващия нормандски формат", заяви бившият канцлер. 

Помолена да коментира, дали би се наела да посредничи в конфликта, тя отговори следното: "В момента такъв въпрос не стои".

Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин разговаряха и преговаряха близо 3 часа днес в Москва за Афганистан, Беларус, Северен поток 2, Украйна. Руският държавен глава обяви след срещата, че приоритетна е била темата за Афганистан.

 

Още по темата