Медия без
политическа реклама

Германия отказала военна помощ на Украйна

Киев и сепаратистите ще разменят пленици утре

28 Дек. 2019Обновена

Украйна е търсила военна помощ от Германия заради конфликта в Донбас, но е получила отказ. В интерю за германския портал RND външният министър на Украйна Вадим Пристайко благодари за оказаната политическа и финансова подкрепа, но изразява съжаление, че молбата за военна помощ е останала без успех. Не става ясно за каква точно военна помощ е настоявал Киев. Украйна обаче още продължава да се надява, че Германия ще преразгледа позицията си по този въпрос. "Германия и ЕС направиха много за Украйна, но „това не е достатъчно, за да спре смъртта на хората. Оплакваме над 13 000 смъртни случая“, изтъква още Пристайко по пово загубите на Украйна в Донбас.

Конфликтът между украинската армия и проруските сепаратисти в Донбас продължава повече от 5 години. повече от пет години конфликт между украинската армия и проруските сепаратисти. През 2015 г. бе сключено мирно споразумение в Минск, предвиждащо широка автономия за Източна Укайна, но прилагането му бе блокирано. Преди дни украинските власти обявиха, че само за 2019 година в конфликта са убити 110 бойци. От юли, т.г. между враждуващите страни бе уговорено безсрочно примирие, но то се  нарушава и в момента. 

Междувременно самопровъзгласилата се Донецка народна република обяви, че в неделя предстои размяна на десетки военопленици между украинските власти и проруските сепаратисти. Размяната се очакваше, като двата сепаратиски района Донецк и Луганск ще предадат на Киев 55 души и ще получат в замяна 87, предава БНР. Според руски медии размяната ще се състои на фронтовата линия. Властите в Киев не потвърждават, но и не отричат подготовката на размяната. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата