Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ще разменяме ток от слънце срещу ток от вятър

България възнамерява да се включи в два нови енергийни коридора в Европа

10 Дек. 2023
БГНЕС
В северните държави има по-добри условия за добив на ток от вятър, а в южните - от слънце

Електроенергийният системен оператор предлага изграждането на два нови европейски енергийни коридора, за да се използва максимално ефективно токът от зелена енергия, предаде БНР.  Проектът е заинтригувал Организацията на Европейските електропреносни оператори и е включен за разглеждане в 10-годишния им план, каза за „Хоризонт“ изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.

Първият енергиен коридор е от Гърция през България, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия, Полша и Германия с цел да свърже Югоизточна Европа със Северозападна Европа и по този коридор да бъде прокарвана възобновяема енергия от слънце в северна посока и възобновяема енергия от вятър в посока Югоизточна Европа.

„Стига и до централноевропейските държави като Чехия, Унгария, Словакия, които по принцип нямат толкова добри възможности за производство на възобновяема енергия. Затова е редно тази енергия да бъдат създадени възможност тя да бъде споделена между различните държави“.

Вторият проект „започваме да изследваме необходимостта от него от Турция през България, Гърция, Северна Македония и Албания през Черна гора да стигнем до Италия, като по този начин енергията ще се движи в посока изток-запад и ще има възможност да използваме часовата разлика с цел да оптимизираме пиковото натоварване в различните държави от Европейския съюз“.

Идеята за изграждане на допълнителна европейска електропреносна инфраструктура за споделяне на зелената електроенергия ще помогне на изпълнението на целите за утрояване на възобновяемите енергийни източници до 2030 година и за гарантиране на потреблението на произведения от тях ток в страните от континентална Европа, казва изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

Ключови думи:

възобновяема енергия