Quantcast
И бизнесът въстана срещу мерките за "вечния длъжник" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

И бизнесът въстана срещу мерките за "вечния длъжник"

Проектът на управляващите за законови промени няма да реши проблемите, а ще създаде нови, смятат работодателите
5 539
 Илияна Кирилова

Все повече намаляват шансовете законовите мерки на ГЕРБ и "Обединени патриоти" срещу проблема с "вечния длъжник" да бъдат окончателно приети в настоящия им вид. Управляващите внесоха поправки в Закона за задълженията и договорите – вече одобрени на първо четене, които гласят, че с изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсванията й, освен в случаите, когато задължението е отсрочено и разсрочено. Съпротивата срещу промените обаче нараства главоломно и в редиците й вече се вляха и предприемачите.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заявяват, че мнозинството в парламента търси „едновременно лесно, бързо и кардинално решение ... своеобразен „deus ex machina””, който обаче няма да реши проблема с длъжниците, а ще създаде нови такива. „ ... идеята, че след 10 години длъжникът ще се освободи от дълга, независимо от други условия (срокът в други европейски страни достига 20 и дори 30 години, като са предвидени ясни изключения, за които тази давност не се прилага, например при укриване на длъжника или умишлено неплашане), на практика ще означава завишени изисквания за обезпечения, по-високи лихви, затруднен достъп до финансиране и като цяло проблеми за гражданския и търговски оборот”, посочват от асоциацията в своето становище до парламентарната правна комисия.

Предложението съдържа „много неясноти и е налице опасност от обратен ефект – правен хаос и неравнопоставеност на субектите”, смятат от Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) – друга организация на бизнеса. От сдружението посочват, че в законопроекта не е предвиден начин за разграничаване на добросъвестните от недобросъвестните длъжници, което в крайна сметка ще облагодетелства онези, които изначално целят да не платят дълговете си. Смятат и записания 10-годишен срок за твърде кратък предвид продължителността на изпълнителните производства – аргумент, който се споделя и от всички останали критици на мярката. Категорично отхвърлят и аналогията, която вносителите на законопроекта правят с 10-годишната абсолютна давност за публични задължения по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). От КРИБ заявяват, че са готови да приемат законопроекта само с множество редакции – преди всичко, с рязко увеличение на срока до 15 или 20 години.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ОТ СЪДА

Завоалирано предупреждение към депутатите да бъдат особено внимателни може да се открие в становището по законопроекта на Върховния касационен съд (ВКС). Оттам препоръчват да се търси „баланс между интересите на длъжниците и кредиторите чрез определяне на подходящ срок”, който да даде на вторите реален шанс да съберат вземанията си. Иначе може да се стигне до „оскъпяване на кредитите, социални рискове от засилване на натиска на колекторски фирми върху длъжниците”. Върховните съдии съветват още да се посочи началният момент, от който ще тече абсолютната давност.

И ДРУГИТЕ КРИТИЦИ

Първите критични забележки срещу предложението на мнозинството изненадващо дойдоха от самото правителство – правосъдното и финансовото министерства отказаха да го подкрепят с мотива, че мярката няма да позволи на кредиторите да съберат вземанията си, а недобросъвестните длъжници ще се окуражат да не плащат. Притесниха се дори от чужбина – от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) посочиха, че банките ще станат по-предпазливи при отпускането на заеми на сектори от икономиката, които смятат за по-рискови.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цветан Цветанов: Когато гласуваш за ГЕРБ, получаваш ДПС

24.01.2021

2298 34
В БСП вече са изчезнали привържениците на коалиция с ГЕРБ

24.01.2021

1711 12
ГЕРБ разрешава на реабилитираните лица да получат лиценз за охрана

24.01.2021

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1010 6

Коментари

fractal
снимка на fractal

Като направят данъците като в Европа пари ще има за всички щом при 10% има излишък при 20-30% какво ли ще е

Oldten
снимка на Oldten

И сульо и пульо против...те, събирачите не събрали 10 години стотинка след това щяли да ги съберат, пълни палячовци! Да го направят срока, 100 или 200 години и да мирясат тези бивши комсомолци и Партийци.

дядо Илия

Има още време за обсъждане. Постепенно ще се стигне до решение - досега у нас не е имало такъв закон и всичко е предположения!

редник

...досега у нас не е имало такъв закон и всичко е предположения!

 

Ами да се види как е в другите държави от €съюза...

Solace

Допреди пандемията банките отпускаха и абсолютно необезпечени кредити на бизнес клиентите си (откъм "твърдо" обезпечение имам предвид, вземаха се залози на сметка и поръчителство/съдлъжничество на собствениците). Дойде средата на март, и това спря. Малко по-късно се започна отхлабване, но само срещу гаранция от някой фонд - я европейски, я Национален гаранционен, я Фонд на фондовете (последните два инструмента все още не са на пазара с пълна сила, поради ред изисквания). Нали се сещате, както се е сетил и бизнеса, че при 10-годишна абсолютна давност и сегашната бързина на съдебното производство, банките ще спрат рязко да дават кредити без ипотеки, лихвите няма да са като сега (1-3,5% обичайни лихви за бизнес заеми) и т.н. И така покрай сухото ще изгори и мокрото.

 

П.П. остава с ПЗР на някой друг закон да се вкара и ретроактивно действие на тоза за давността, и всички, невърнали заемите си към КТБ, ще празнуват...

az_ti
В Европа стигало до 20-30 години. Ами в Англия е 1 година. КРИБ щели да приемат закона, ако еди какво си :) . Тези вече и закони ли приемат? По статистика на Валери Симеонов имаме около 600 000 емигранти, които са такива длъжници. Ако не се вземат мерки по това и да искаме няма да се върнат. От КРИБ реват за хора, но все да е за сметка на държавата. Крайно време е и банките да се стегнат малко
Ihr

Дивият капитализъм и банковия произвол в България е време сериозно да се озаптят. За реформа в съдебната система да не говорим. Само ние пазим още крепостничеството. В останалите държави от ЕС, където подобни институти действат от години да не да е спряло кредитирането. Защо смесваме понятията кредитиране на физически лица и кредитиране на фирми. Как въвеждането 10 годишна давност за задълженията на физическите лица ще повлияе на кредитирането на бизнеса, при положение че там фалитите за уредени от десетки години с търговския закон и по същество нищо не се променя. Нима там не се отписват задължения? Истината е, че подобна давност би погасила основно несъбираеми задължения, които обикновено се прехвърлят на колекторски фирми на безценица. Макар и крайно закъсняла, тази мярка трябва да се въведе, защото освен банки бизнес, чси, колектори, има и български народ...

slaven belupo

Така наречения "Бизнес" възстава винаги срещу всички мерки , който се презприемат в защита на обикновените хора, работници и т.н.  Не искат да има абсолютна 10 год. давност, не искат са има минимална заплата, не искат да плащат осигуровките на работещите , плачат че няма работници, че няма туристи  на черноморието ни и прочие глупотевини. Искаме да вали само на нашата нива ....  Така не става драги РОБОВЛАДЕЛЦИ и обикновения роб е имал права по време оно.  Верно и вие му давате някои такива права , като :  да работи денонощно ако може за парите полагащи се за 8 часа,  да не го осигурявате или ако няма как то поне на минимална заплата /но ако може и нея да я няма та хич да не плащате/,  да му давате непоискани кредити,  да ги плаща до гроб и след това наследниците до 10-то коляно, да хооди по нашите курорти където да плаща такса барбарон, хавлия, диня , бустан, царевица със зърна като на П.Андерсън и др. подобни. 

Влез или се регистрирай за да коментираш