Quantcast

Медия без
политическа реклама

Германия блокира оборудване за "Росатом" за АЕЦ в Турция и Унгария

16 Февр. 2023
Контролна германска служба се опасява, че техническата информация може да се озове в Русия

Държавната корпорация "Росатом" е срещнала проблеми при закупуването на оборудване от Германия за строящите се атомни електроцентрали в Турция и Унгария, пише "Комерсант".

Германската федерална служба за икономика и контрол на износа (BAFA) не е издала всички необходими разрешителни на германската Siemens Energy за доставка на интегрирана разпределителна уредба (KRUE) за атомната електроцентрала Akkuyu в Турция. По-специално, BAFA не даде разрешение за износ на документацията. Германският регулатор се притеснява, че оборудването може да бъде внесено в Русия през Турция, въпреки че е произведено за конкретно съоръжение, казва източникът. В тази връзка турските власти преговарят с германското правителство относно условията, при които ще бъде възможна доставката.

BAFA също така отказа да издаде разрешение на Siemens Energy за доставка на система за управление на процесите за АЕЦ Paks-2, която "Росатом"  строи в Унгария. В същото време в договора участва френската Framatome, която получи разрешение от френското правителство.

Все още ЕС не е въвел санкции срещу руската ядрена енергетика. Това намерение вече срещна отпор от страна на България и Унгария. Президентът Радев заяви миналата седмица в Брюксел, че България ще наложи вето, ако се стигне до такова решение, защото българската ядрена енергетика ще пострада. Последното не е безспорно, защото атомни експерти вече заявиха, че България е в състояние да се справи и без руско ядрено гориво. 
 

Ключови думи:

Росатом, АЕЦ, блокиране

Още по темата