facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

България ще даде 75 млн. евро гаранции за дълг на Еврокомисията

Брюксел ще вземе от финансовите пазари 100 млрд. евро по програмата SURE за работните места
727
 Хърватско председателство на Съвета на ЕС
Хърватският вицепремиер и министър на финансите Здравко Марич бе домакин на видеосрещата на ЕКОФИН

България ще даде гаранции за 75 млн. евро на дълг от 100 млрд. евро, който Еврокомисията ще изтегли на финансовите пазари, за да изпълни програмата си SURE за времена подкрепа на работните места в условията на пандемията. На днешния Съвет на ЕС по икономиката и финансите (ЕКОФИН) министрите на 27-те държави се разбраха, че всяка ще даде гаранции според своя дял в брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС. Общата необходима гаранция е 25 млрд. евро, а делът на България е 0,3%. Освен тях гаранции ще даде и бюджетът на ЕС.

Временният инструмент SURE ще предостави до 100 милиарда евро заеми при благоприятни условия на държавите членки, които след 1 февруари са пострадали от внезапни и тежки сривове на икономиката. SURE е една от трите мрежи за защита на стойност 540 милиарда евро, съгласувани в Еврогрупата на 9 април. Лидерите на ЕС одобриха пакета на 23 април и призоваха да влезе в действие до 1 юни.
„Пандемията COVID-19 представлява изключително предизвикателство за Европа, тъй като излага на опасност много животи и поминъци. Освен последиците за общественото здравеопазването, епидемията също доведе до големи икономически и социални разстройства, като много компании трябва да разчитат на обществена подкрепа, за да запазят заетостта. SURE ще бъде жизненоважна мрежа за безопасност за защита на работните места и работниците, тъй като ще гарантира, че държавите-членки разполагат с необходимите средства за финансиране на мерки за справяне с безработицата и загубата на доходи, както и някои мерки, свързани със здравето", заяви домакинът на видеоконференцията на Съвета на ЕС Здравко Марич, вицепремиер и министър на финансите на Хърватия.
За да осигури на нуждаещите се държави финансова помощ при благоприятни условия, Еврокомисията ще набира средства на международните капиталови пазари от името на ЕС.  Финансовата помощ ще бъде отпускана с решение, прието от Съвета на ЕС по предложение на ЕК.
SURE ще стане достъпна, след като всички държави-членки предоставят гаранциите си. След това инструментът ще функционира до 31 декември 2022 г. Ако пандемията се проточи, срокът ще може да се удължава по 6 меснеца колкото е необходимо.

На заседанието България приветства факта, че основните инструменти в отговор на пандемията (Паневропейски гаранционен фонд, Европейският механизъм за стабилност, Инструментът за временна подкрепа за смекчаване на рисковете от безработица при извънредни ситуации - SURE) са в процес на финализиране и ще станат ефективни съвсем скоро. Нейната позиция бе, че е "важно да се гарантира справедлив принос на отделните държави членки за финансиране на фонда, съобразен с благосъстоянието им." Освен това тя обърна внимание, че "безпрецедентният натиск върху текущите национални бюджети и финансовата рамка на Съюза налага преосмисляне на параметрите, амбициите и скоростта за постигане на целите на „Зелената сделка“, за да се създаде възможност за справедлив преход за всички държави".

ЕК обаче не се отказва от приоритета си да придвижи "зелената сделка" и вместо това изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис акцентира върху нуждата държавите да се съсредоточат върху борбата с прането на пари, откъдето могат да си осигурят допълнителни средства. Той дори предложи да се създаде нов контролен орган или да се дадат повече пълномощия на съществуващия Европейски банков орган.

Ключови думи:

Екофин, SURE, гаранции, заеми
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Брюксел одобри искания от България заем за 1 млрд. лв.

24.08.2020

1128 3
Кабинетът реши да тегли 1 млрд. лв. заем от новия COVID-фонд на ЕС

05.08.2020

5645 16
И Европейската банка се стресна от мерките за „вечния длъжник”

29.07.2020

4349 6

Коментари

paragraph39

/:/ България ще даде гаранции за 75 млн. евро на дълг от 100 млрд. евро, който Еврокомисията ще изтегли на финансовите пазари, за да изпълни програмата си SURE за времена подкрепа на работните места в условията на пандемията. На днешния Съвет на ЕС по икономиката и финансите (ЕКОФИН) министрите на 27-те държави се разбраха, че всяка ще даде гаранции според своя дял в брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС. Общата необходима гаранция е 25 млрд. евро, а делът на България е 0,3%. Освен тях гаранции ще даде и бюджетът на ЕС...

..........................................................................................................................

"ЗА КАКВОТО И ДА ВИ ГОВОРЯТ, ЗНАЙТЕ, ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПАРИ!"!

И за "Пандемията Коронавирус-19" когато ви говорят, внушават и зомбират, пак става въпрос за пари- уж за справяне с Пандемията, която се появи, като по поръчка/!/, точно когато се появиха признаците за идваща поредна/след онази от 2008 г./ СВЕТОВНА финансова и икономическа Криза!!! ПФУ!

И ето сега, Държавите, тези "ЛОШИ СТОПАНИ"/нъл тъй, "демократи"?!/, да дават пари на частния бизнес и банки- пари, взети от трудовите хора, Данъкоплатците!

А и т.нар. "Политическа Класа"/ по Милован Джилас/, т.е., всички, които получават възнагражденията си от бюджета на централната и местната власт, имат ЛИЧЕН интерес в бюджета да влизат все повече пари- за да има все повече за заплати, бонуси и екстри за тях, за хората от т.нар. "Политическа Класа"! А Народите "да духат супата..."! ПФУ!

Ама, пък, Демокрация и частен/НЕ честен!/ Капитализъм Е, БЕ! Сега НЕ рИвете, бре!!!

 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш