Медия без
политическа реклама

1700 средни фирми от август очакват спасителни COVID-грантове

05 Дек. 2020МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

Средните фирми, кандидатствали през август за спасителни COVID-грантове, още чакат парите, въпреки уверенията на министъра на икономиката Лъчезар Борисов за ускоряване на процедурата по отпускането им.

Едва тези дни (повече от три месеца след крайния срок на кандидатстване) от ОП "Иновации и конкурентоспособност" публикуваха списък с 1703 предприятия, одобрени да получат безвъзмездни помощи между 30 000 и 150 000 лв.

Сега от оперативната програма канят одобрените кандидати да представят доказателства, че отговарят на изискванията за бенефициент, включително на правилата в условията за кандидатстване, става ясно от съобщение, качено на сайта на Министерството на икономиката. Участници в процедурата недоумяват защо тепърва ще представят доказателства, че отговарят на условията за кандидатстване.

На въпрос на "Сега" кога все пак одобрените 1703 фирми ще получат безвъзмездната помощ, от Министерство на икономиката отговориха уклончиво. "Изпратили сме писмо до Министерство на финансите за становище относно възможността за авансово изплащане на субсидията веднага след сключване на договорите с одобрените кандидати. В случай на положителен отговор Управляващият орган на ОПИК има готовност за изготвяне на заповед за изменение на Условията за кандидатстване по процедурата, като ще се предвиди възможност за незабавно изплащане на средствата след сключване на договорите", посочват от управляващия орган на ОПИК.

За сравнение микро- и малките фирми, които още през май кандидастваха за грантове от 3000 до 10 000 лв., бяха одобрявани повече от четири месеца от администрацията на ОПИК и на Министерството на икономиката. Общата сума на безвъзмездната помощ за тях бе 173 млн. лв., разпределени между близо 21 000 малки фирми. За 6000 фирми, които също кандидатстваха, но заради неточности в документацията бяха отхвърлени, министър Лъчезар Борисов още преди месец обеща да осигури допълнителен ресурс и те също да се възползват от подкрепата.

По антикризисната мярка за пострадали от коронакризата средни предприятия, също има резервен списък. В него фигурират малко над 400 фирми, които са преминали успешно оценяването, но за тях не достига финансиране. И за тях министър Лъчезар Борисов обеща да се търси допълнителен източник на средства. "Целта ни е да стигнем до всички, които са кандидатствали", увери той.

Общият бюджет на мярката за средни предприятия е 200 млн. лв. Той вече е надхвърлен от одобрените 1703 фирми, чийто проектни предложения са с обща сума от 233.645 млн. лева.

По мярката „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ можеха да кандидатстват фирми с 50 до 250 души персонал от всички сектори на икономиката с изключение на земеделието, където подпомагането е по линия на Програмата за развитие на селските райони, както и без предприятия, занимаващи се с рибарство, хазарт, финанси и застраховане.

Едно от основните изисквания към кандидатите беше да са регистрирали спад от поне 20% в оборота спрямо 2019 г. за един от месеците в периода от 1 февруари 2020 до юли. Те трябваше също така да имат минимум две приключени финансови години - 2018 г. и 2019 г., а оборотът им за 2019 г. да е поне 1 милион лева.

Още в самото начало на процедурата безвъзмездната помощ бе пропорционално разпределена по сектори според броя на средните предприятия във всеки от тях. Така най-голямата сума - 72.5 млн. лв., бе предвидена за преработващата промишленост. За "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" определеният бюджет бе 34.6 млн. лв., за "Строителство" - 21.3 млн. лв., "Хотелиерство и ресторантьорство" - 13.5 млн. лв., "Транспорта" - 11.4 млн. лв. и т.н. 

Проверка в списъка с одобрените кандидати действително показва, че най-много са тези от преработвателната индустрия - 529. Следват средни фирми в търговията - 236 и строителството - 144. По-голямата част от компаниите ще получат максималния грант от 150 000 лв.

Сред спечелилите грантове има също така средни фирми от добивната промишленост, енергетиката, управлението на отпадъци, недвижимите имоти, туристически агенции, хотелиери (безвъзмездна помощ например ще получат София хотел Балкан, Космополитан, Парадайз бийч). Безвъзмездна помощ ще получат и близо 30 частни болници и медицински центрове (например МБАЛ Света София, МБАЛ Каридас, МБАЛ Люлин), музикални компании (Пайнер), издателства и медии (Икономедия,  Дарик радио, Тв Евроком), дори и фирми от ИКТ сектора (като Софтгруп, Микроинвест, Интелиджънтс системс).

Всички те може да използват предоставените грантове от 30 000 до 150 000 лв. единствено за покриване на текущи нужди - разходи за закупуване на суровини, материали и консумативи, предназначени за влагане в дейността, разходи за външни услуги, режийни разходи и разходи за персонал.