Медия без
политическа реклама

Вътрешният министър отказа да подаде оставка

Премиерът уволни зам.-министъра на МВР

17 Ноем. 2023Обновена
Калин Стоянов
Илияна Димитрова
Калин Стоянов

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че няма да подаде оставка. "Не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да бъде изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в БФС", заяви той пред журналисти.

По негови думи само навременната реакция на служителите на СДВР и жандармерията осуетиха по-сериозни щети и дори жертви. "Затова именно се учудвам на искането за моята оставка. Защо? Защото хиляди служители на МВР си свършиха работата. Ако аз подам оставка, това означава да ги предам", коментира Стоянов.

Той уточни обаче, че не приема действията на единици служители, които са превишили правата си и не се справили със задачата да не се поддават на провокации. По този повод директорът на СДВР е назначил вътрешна проверка. За целта няма да се чакат нормативните срокове, проверката ще се извърши в спешен порядък.

От МВР съобщиха, че е задържан прекият извършител на палежа на полицеския бус. Той е арестуван в заведение до Спортната палата, повдигнато му е обвинение и му е наложена мярка задържане за 72 часа. Общо задържаните на вчерашния протест са 30 души, като по-голямата част от тях имат криминални регистрации, заявиха от полицията.

По думите на министъра провокатори са се появили в по-късен етап от протеста. Той обясни и защо не е бил на мястото. "Аз съм част от политическото ръководство на министерството, като такъв не следва да ръководя оперативното взаимодействие със служителите на терен. През цялото време съм бил в непрекъснато взаимодействие с главния секретар на МВР и директора на СДВР. Не съм бил нито на кръчма, нито на дискотека. МВР е консултант на филм за телефонни измами, който съвсем скоро ще тръгне по кината. Това е сериозен проблем за нашето общество и присъствието ми там беше в работен порядък, а не да се забавлявам", заяви Стоянов.

По-рано премиерът Николай Денков заяви, че няма да бърза с решението за исканата оставка на вътрешния министър Калин Стоянов. Той първо ще обсъди въпроса с вицепремиера Мария Габриел, която в момента е в чужбина, и после ще решава. Премиерът обаче вече е уволнил зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев и е възложил разследване на действията на полицията.

Денков даде да се разбере, че не е доволен от вътрешния министър, който го уверявал, че не очаква провокации. Според премиера тази преценка е неособено адекватна. Денков съобщи още, че по време на събитията - протеста и заседанието на МС, Стоянов е бил на кино, което било доста смущаващо. Денков не вижда проблем в поведението на спортния министър, не счита за отговорен и кмета на София Васил Терзиев. 

"Вместо на футболен празник, снощи станахме свидетели на агресия и грозни сцени на насилие. Основната причина е дългогодишното управление на настоящото ръководството на Българския футболен съюз, което доведе до упадък на българския футбол без никаква видима перспектива за развитие.  Хаотичните действия на това ръководство около организацията на вчерашния мач допълнително нагнетиха напрежението. Към това трябва да добавим грешки в ръководството на МВР и СДВР, които събраха на едно място футболните агитки на отборите. Искам горещо да благодаря на всички мирно протестиращи, както и на тези полицаи, които не проявиха насилие в трудна обстановка, изпълнена с провокации. Но не може да си затворим очите пред сцените на отделни полицаи, които биеха и ритаха паднали граждани или случайно попаднали в техния обсег", коментира Денков.

"Уволних зам.-министъра на вътрешните работи. Възлагам на главния секретар Живко Коцев максимално бързо и обективно разследване за наблюваните случаи на насилие от отделни полицаи. Техните имена трябва да стана ясни и те трябва да получат най-високи дисциплинарни наказания, включително и уволнение", каза още Денков. В отговор на въпрос на репортер защо вътрешният министър не е видян на вчерашните протести Денков отговори, че по това време той е бил на филмова прожекция. "Както знаете, по това време имахме заседание на МС. На него министърът беше заместен от зам.-министър Темелакиев. В един момент трябваше аз да кажа на зам.-министър Темелакиев - отивайте и си вършете работата. Така че определено имаше проблем с координацията", каза Денков. По отношение на вътрешния министър той виждал неадекватна оценка на обстановката. "Аз няколко пъти се чух вчера с него. Той ме уверяваше, че няма да има особени проблеми и не очаква провокации. Имаше и такива медийни изяви. Тази сутрин, отново като се чухме, неговият коментар беше: "Нищо особено не се е случило", разказа премиерът. Той не отговори на въпрос дали министърът на МВР Калоян Стоянов е номинация на ГЕРБ и каза, че ще разказва за това "като падне правителството". Стоянов обаче лично настоял да работи с Темелакиев. 

На въпрос как ще коментира действията на кмета Васил Терзиев Денков каза, че феновете имат право да организират протести и само със забрани проблемите не се решават. "Какво може да направи кметът? Да забрани протест, на който може да влязат 10 000 човека ли?", попита премиерът. "Аз нямам никакви критики към работата на спортния министър. Той няма преки отговорности по организацията на тези мачове", каза Денков. 

 

ОСТАВКАТА НА ШЕФА НА ДАНС 

Премиерът Денков коментира и поисканата от него и отказана от президента смяна на  шефа на ДАНС Пламен Тончев. От думите на Денков се разбра, че той ще работи с него, макар да не му вярва. "Винаги съм действал институционално. Да припомним как ми беше връчен мандатът от една друга институция. Нямам проблем да работя с когото и да е било. Проблемът е, че качествата на работа няма да е това, което се очаква. Нямам достатъчно доверие с него, но ето, започваме ежеседмични срещи с ръководителите на службите, той ще е там и ще обсъждаме проблемите. Както аз съм отговорен да рабоят с всички институции, така се надявам той да е отговорен. Качили сме мотивите - и на президента за предшественика на Тончев, и моите. Всеки може да ги прочете и да види кое е законно и кое - не. Мотивите за предшественика на Тончев са много по-неоснователни от моите", каза Денков. 

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата