Медия без
политическа реклама

Още камери за скорост ще ловят нарушители по 4 столични булеварда

02 Апр. 2024
Снимка: Архив

Снимка: БГНЕС
Нови камери за скорост ще бъдат монтирани на осем места по четири от най-натоварените булеварди на София,  съобщи Димитър Петров от "Управление и анализ на трафика" в Столичната община. Става дума за Околовръстното шосе, бул. "България", "Черни връх", "Сливница”.

Критичните точки са определени на базата на данните от крайпътните светлинни табла, които отчитат скоростта на преминаващите автомобили с числа в зелено или червено и показват къде най-често шофьорите нарушават ограниченията.

Новите камери автоматично ще регистрират номерата на МПС-тата, които препускат с непозволена скорост, и на собствениците ще се изпращат електронни известия за глоби. 

Димитър Петров даде разяснения и за работата на светофарите в София.   
"По-голямата част от светофарите работят на гъвкаво управление -  зеленият и червеният сигнал се променят динамично на базата на датчици, които подават данни в реално време за натоварването по различните клонове на кръстовището. Таймерите, при които е фиксирано примерно зелено през следващите 30, 20 или 15 секунди, могат да бъдат използвани на по-малки и стари, квартални кръстовища с по-слаб трафик. И преди промените в наредбата, които се предлагат, броячите бяха така заложени, те не са подходящи за натоварените кръстовища, където имаме т. нар. гъвкаво управление". 
 

Ключови думи:

камери за скорост