Медия без
политическа реклама

Летище София се оказа разграден двор за коронавируса

Заразена е избягала през багажното отделение и отказала преглед, а двама пътници вдигнали температурата си от 34 до 38 градуса за час

07 Май 2020
Иначе българските власти са майстори на ученията
Илияна Кирилова
Иначе българските власти са майстори на ученията

Мерките срещу коронавируса, които уж бяха приложени на летище София още в началото на епидемията, са лесни за преодоляване. Това стана ясно от отговорите на директора на Столичната РЗИ Данчо Пенчев по време на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб.

На въпрос каква е била координацията между институциите за полета от Амстердам от 26 април, с който положителна за коронавирус пътничка премина безпрепятствено през летище София и се прибра до родното си село в Хасково с такси, Пенчев разказа потресаваща история. "Пациентката е била привикана към граничния здравен контрол, не е изчакала консултацията с наш специалист, преминала е през граничен паспортен контрол и нашите специалисти са я гонили в багажното отделение на летище София", каза Пенчев. Тя категорично отказала да се върне и да влезе в болница. 

Пенчев косвено разкритикува и авиокомпания "България Еър", защото жената не е била добре още на борда, но граничният здравен контрол не е бил уведомен от екипажа, а от други две лица, които са се намирали близо до нея в самолета. Самата авиокомпания пък твърди, че на борда й не се е случило нищо особено - на пътничка с диабет е дадена вода със захар и кислород, а след полета не е била официално уведомена от здравните власти за случай на коронавирус на борда й. "Такива хора, които са положителни или болни, в мига, в който кацнат, гледат бързо да напуснат територията на летището в посока родно място или постоянен адрес", оправда се шефът на РЗИ София.

От думите му не стана ясно как може пътник да откаже проверка при положение, че има обявено извънредно положение, и защо не е била поискана помощ от гранична полиция за задържане на нарушителката, а е допуснато тя да напусне летището.

Именно полетите от Амстердам се смятат за една от основните причини за увеличаването на заразените, но властите за момента не говорят за тяхното спиране.

Пенчев разказа още един абсурден случай в отговор на въпрос как действат властите и как работят термокамерите. Термокамерите засичат двама пътници с 34 градуса температура. "Изолираме ги за един час и след един час телесната им температура става 38 градуса. Автоматично се задейства междуведомствената процедура, която е свързана с Гранична полиция, летище, столично РЗИ, спешна медицинска помощ, линейката влезе и ги закара в болница. Как можем ние да знаем, че някой пътник - положителен или не, не е пил антипиретици (температуропонижаващи медикаменти) преди да кацне на летището?", попита той.

Двете истории показват, че установяването на заразени с коронавирус при влизането през летище София е въпрос повече на късмет, колкото на организация и координация.

Преди няколко дни "Сега" зададе въпрос към МВР, Министерство на транспорта и Министерството на здравеопазването колко подозрителни пътници са установено на летище София и на сухоземните граници на България, на колко са направи тестове и какви са резултатите. До този момент отговори няма. МВР и транспортното министерство прехвърлиха топката на здравното ведомство, откъдето се оправдаха, че информацията се събирала от местните РЗИ и била трудна за обобщаване.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата