Quantcast

Медия без
политическа реклама

Културното министерство скри как гласува журито за архитектурното биенале

Класираният на първо място проект е бил топ избор само на двама от седем оценители

11 Март 2023ТАНЯ ПЕТРОВА
Проектът "Образованието е..." проследява през фотографията минало, настояще и бъдеще на някога живи, днес изоставени училища.

Личният вот на членовете на журито в конкурса за първото за последните 15 години участие на България в биеналето във Венеция ще остане в тайна. Министерство на културата предостави достъп до оценителските карти и протоколите от работата на журито по искане на „Сега“ по реда на закона за достъп до обществена информация, но оценителските карти са със заличени данни и няма как да се разбере кой участник как е гласувал. Няма как да се разбере и кой и как си е променил мнението между първия и втория етап на конкурса. Документите обаче все пак хвърлят светлина върху оценяването и показват, че избраният на първо място проект „Образованието е придвижването от тъмнина към светлина“ е бил топ избор само на двамата от седем оценители. 

Конкурсът бе проведен в два етапа. 7-членното жури оцени постъпилите 33 проекта с точки от 0 до 10, като 5-те най-добри преминаха към втори етап на оценяване. От предоставените от МК документи става ясно, че на първи етап избраният в крайна сметка проект е класиран на 4-то от 5 места, с общ резултат 47 точки при 62 точки за лидера – проектът от „Нищо нещо“. От оценителските карти става ясно, че „Образованието е придвижването от тъмнина към светлина“ е бил топ избор с максимален брой точки – 10, само при двама от седем оценители. При 4-рима от членовете на журито проектът не попада в списъка на топ 5. 

На втори етап на оценяване картината се обръща и проектът е успял да се класира на първо място, като максимални оценки му дават трима членове на журито. Лидерът при първия етап „От нищо нещо“ се оказва с максимална оценка само на един от членовете на журито. 

Няма как да се разбере кой си е сменил мнението и при кои членове на журито има припокриване на оценките, защото оценителските карти не са обозначени по никакъв начин – нито с анонимна номерация, нито по друг път. От предоставения от МК отговор до „Сега“ става ясно, че личните данни от документите са заличени по настояване на един член от журито. Министерство на културата се съобразило с искането и е предоставило информацията с отстранени лични данни на всички членове. Интересно е, че има получени доста откази за предоставяне на информация от участници в конкурса. Несъгласие са изразили 6 от участвалите в престижното състезание. Класирането е обект на съдебно дело, включително заради съмнения за конфликт на интереси. 

Подробна информация за конкурса за кураторски проекти и предложените идеи вижте тук

Ключови думи:

архитектурно биенале