Медия без
политическа реклама

БСП обвини кабинета в сделка "Шенген срещу мигранти"

Според Нинова управляващите са се съгласили да приемем обратно неограничен брой кандидати за убежище в западни страни

04 Яну. 2024ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Нинова нападна кабинета, че е предал националните интереси, като е създал риск за сигурността на страната.

Опозицията започна да атакува, както се очакваше, успеха с Шенген, с който правителството се похвали. От март т.г. ще отпадне контролът за български граждани по въздушните и морските граници на Шенгенската зона. Днес соцлидерът Корнелия Нинова свика брифинг, на който обвини управляващите, че са се съгласили да приемат обратно мигранти на българска територия в замяна на отстъпката.

Нинова цитира пред журналисти документ, който определи като протокол към решението на Съвета на ЕС, с което шенгенските изисквания частично отпаднаха за България и Румъния. Според соцлидера управляващите са поели ангажимент за незабавно обратно приемане на всички кандидати за убежище, за които България и Румъния носят отговорност - в рамките на един месец и в лагери от отворен тип. По думите на Нинова, няма ограничение за броя на хората, които да вземем обратно.

Спекулациите за предстояща вълна от мигранти се разпространяват от няколко дни. От правителството категорично отрекоха, че нещо се е променило в досегашните условия, по които приемаме обратно мигранти. "Противно на разпространените фалшиви новини през последните дни, няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България и Румъния ще регистрират и приемат като държави членки на Шенген. Ще продължим, както и досега, да прилагаме условията от Дъблинското споразумение. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна", посочиха премиерът Николай Денков и външният министър Мария Габриел в съвместно изявление от 31 декември.

Днес Нинова напомни за решение на Народното събрание от 2018 г., с което Министерският съвет се задължава да не приема двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти. Водачът на БСП се усъмни, че кабинетът "Денков-Габриел" сега заобикаля това решение. Тя нападна управляващите, че са предали националните интереси, като са създали риск за сигурността на страната. И се закани, че веднага когато парламентът заработи, социалистите ще привикат премиера и неговата заместничка в парламента, за да бъдат изслушани по въпроса.

Със сходни твърдения - че предстои страната да бъде залята от мигранти, атакува правителството и "Възраждане". Почти сигурно е, че социалисти и националисти ще обединят сили по темата, както от доста време често правят в парламента.

Ключови думи:

Шенген, Корнелия Нинова

Още по темата