Quantcast
Астролози и ресторантьори са на път да останат без ВИП паспорти | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Астролози и ресторантьори са на път да останат без ВИП паспорти

Шефовете на спортните федерации си запазват привилегията
2 115
 Pixabay

Астролози и ресторантьори вече няма да могат да се снабдяват с ВИП паспорти, които да им дават право на по-лесно и безвизово пътуване. Шефовете на спортни федерации обаче запазват привилегията. Правителството реши в сряда да внесе в парламента промени в Закона за българските лични документи, с които се ограничава издаването на паспорти, даващи права за по-лесно и безвизово пътуване в чужбина. Става дума за дипломатическите и служебни паспорти, които издава Министерството на външните работи.

Според предложенията право на служебни паспорти ще имат само членовете на ръководствата на лицензираните спортни федерации, вписани в регистъра по Закона за физическото възпитание и спорта, както и тези на ръководствата на представителните организации на работниците и служителите и на представителните организации на работодателите на национално равнище.

С промените ще се минимизира възможността от злоупотреби, тъй като настоящата нормативна уредба дава практическа възможност всеки дееспособен български гражданин да получи служебен паспорт, ако регистрира юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение, федерация или браншова организация, и бъде избран в нейното ръководство, обяснява правителствената пресслужба.

Промените се предлагат, след като се разбра, че Васил Божков е избягал от държавата точно със служебен паспорт, а "Сега" разкри, че служители на спортни федерации, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, различни министерства, Агенцията по вписванията, главното мюфтийство, Комисията за защита на личните данни, КРС, АЕЦ "Козлодуй", асоциацията на туроператорите, Българската астрологична асоциация и Фондация "Димитър Бербатов" в момента имат валидни служебни паспорти. Общият брой на валидните служебни паспорти е 2959.

Законът в момента казва, че "служебни паспорти се издават и на лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи - по преценка на министъра на външните работи, както и на лица по преценка за служебна целесъобразност и предложение на прекия ръководител до ръководителя на съответната институция или организация, който отправя писмено искане до дирекция "Консулски отношения" в Министерството на външните работи". 

От справката, предоставена на "Сега" от външното министерство, се разбра още, че след проверката на ВИП паспортите, наредена, след като Васил Божков напусна страната със служебен паспорт, са били унищожени или обявени за невалидни 5 дипломатически паспорта, издадени между 2016 г. и 2019 г. Унищожените са паспорти, издадени на омбудсмана, Българския футболен съюз и Българската банка за развитие. Обявени за невалидни са документи на Държавната агенция за българите в чужбина и БНР.

Макар и външният министър Екатерина Захариева да нареди проверката на специалните паспорти и сега да предлага законови промени след скандала, точно по нейно време са издадени повечето от валидните в момента служебни паспорти.

 

Още

"Аферим на тоя мъж, бе"

14.04.2021

29046
Външно разобличи център за антибългарска агитация в Любляна

27.03.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5693
Захариева посече идеята за избирателен район „Чужбина”

27.03.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1538