Медия без
политическа реклама

Ад в Елхово - слепи и диабетно болни украинци са зад телената ограда

Днес по обяд започна извозването на бежанци от лагера към държавни бази в Старозагорско и Ястребино

01 Юни 2022Обновена
Драмите с хора, които не са виновни за нищо, продължават.
Булфото
Драмите с хора, които не са виновни за нищо, продължават.

Заканите на българската власт се сбъднаха. Около 600 украинци, които не участваха в държавната програма за преместване или сами не си намериха подслон, преспаха зад телената ограда на бежанския център в Елхово. В сутрешните блокове на телевизиите хората описаха драматична картина  - нямало е храна, във фургоните е било студено, условията са изключително тежки за многобройните деца. Пристигналият на място шеф на Държавната агенция по бежанците Мариана Тошева призна за проблемите. Пред bTV тя дори описа

 

покъртителни случки -

 

били са настанени диабетно болни хора, а също и сляпо семейство, била е викана линейка, защото на възрастна жена й прилошало. "На изход колегите не са ги обхванали" - така тя обясни причината тези хора да са там, явно визирайки пропуск при преценката кой точно да бъде транспортиран до бежанския лагер. Тошева каза още, че храна се носи днес и опита да обясни "логистичните проблеми"  с факта, че се премества значително множество.

А пред камерите майки с деца на ръцете през сълзи обясняваха, че снощи децата им са останали гладни. И че не искат море или лукс, а просто нормални условия. 

Лагерът в Елхово е временен пункт до 72 часа. От там хората ще бъдат транспортирани до места, в които ще останат по-трайно. Очаква се първата група от около 80 души да напусне още днес. БНТ цитира Тошева с обяснения, че се търсят варианти как

 

бързо да бъдат изведени инвалидите,

 

пенсионерите и хората с малки деца - най-вероятно ще бъдат пренасочени към държавни бази в Ястребино и Старозагорски минерални бани. На мястото на напускащите в Елхово ще дойдат други хора днес - около 500. Лагерът е с капацитет от 221 фургона и 1768 места.

По-късно днес БНР съобщи, че извозването на украинците от буферния център в Елхово вече е започнало. Първият автобус е бил насочен към бившия пионерски лагер в Ястребино. Още два са предвидени за Старозагорските минерални бани. Напрежение се е създало при разпределянето в автобусите, въпреки предварително направените списъци. Председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева се опитала да въведе ред. До края на деня се очаква от лагера да отпътува още един автобус с около 50 бежанци, но все още се уточнява почивната база, в която да бъдат настанени.

 Снощи пък около 50 души пък снощи не пожелаха да останат след пристигането им в Елхово. Те обясниха, че им е било казано, че ги пращат в Сарафово, където е другият такъв пункт. Хората бяха стреснати от условията зад оградата, оплакаха се от липса на комуникация с институциите. И след като престояха часове в автобусите с напразна надежда да бъдат върнати край морето,

 

сами поеха с таксита към Бургас.

 

Същевременно БНР съобщи, че в Сарафово проблеми не е имало. И там се настаняват хора, подготвени са дори и палатки. "Капацитетът е около 400 – 500. Палатките в момента са 20. Все още никой не е настанен в тях", заяви зам.областният управител на Бургас Пламен Янев.

Очевидно предстоят още трудни часове, тъй като не всички хора днес сутринта бяха изведени от досегашните хотели. Само от Бургаска област предстои извеждането на 1500 души. Има и други от Северното Черноморие.

 

ОЩЕ НЕРАЗБОРИИ

БНТ пък съобщи за 20 души, които не харесали ученическа база в Горна Оряховица. Преместили са се в хотел.

Заради всички тези проблеми парламентът взе решение да изслуша утре вицепремиера Калина Константинова. Тя е ресорният отговарящ за случващото се. Снощи в София се проведе протест с искане за оставката й.

 

КРИТИКИ И ПОДКРЕПА

Действията на Константинова бяха обсъждани още днес в парламента. ГЕРБ поиска тя да бъде отстранена, а председателят на групата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров я защити в интервю пред журналистите. "Ние знаем, че се намираме в тежък момент. Все пак това е бежанска криза, която държавата не е виждала. При ситуацията със сирийските бежанци имахме 7000 души за една година, а сега в рамките на един-два месеца имаме стотици хиляди хора. Правителството направи наистина невъзможното, за да могат всички те да бъдат настанени и обгрижени. Ние стоим изцяло зад вицепремиера. Мислим, че се справи чудесно", каза Гюров. "Всички нормално мислещи хора знаят, че не можем ние като държава, а и която и да било друга държава в Европа, да осигури петзвездни хотели за бежанците. Нормално е в тази фаза на преход да има някакво напрежение", допълни той.

По темата с бежанците пред медиите се изказа и президентът Радев. "Явно е болезнена темата за тях и българската държава. Нашата политика трябва да е много внимателна и постоянна. Помните, че в началото на кризата основният приоритет бе да се интегрират тези хора в обществото. А сега го задраскваме". Добави, че украинците може да се реализират у нас в недостигащи професии като лекари, инженери, а децата следва да получат възможности за училище. Но подчерта, че и самите те, ако искат държавата да им помага, трябва да изпълняват нейните указания.  

 

КРАЙ

Вчера, 31 май, изтече тримесечната държавна програма за осигуряване на подслон. Чрез нея с по 40 лв. за нощувка бяха финансирани хотелиери, което даде възможност украинците да бъдат настанявани в три, четири или пет звездни обекти край морето. Мнозина сега останаха в тях по новите условия на програмата - чрез доплащане към 15-те лева, финансирани от държавата. Хиляди други излязоха на свободен наем или се върнаха в Украйна. Има и такива, които се съгласиха да бъдат преместени в държавни бази във вътрешността на страната. От днес следобед хотелите, в които бяха настанявани украинци, но престанаха да участват в държавните програми, би следвало да са изцяло свободни за прием на обичайни туристи.

 

Още по темата:

Не може българската държава да продължи да подкрепя такова луксозно пребиваване в България". Това коментира днес премиерът Кирил Петков по повод предизвиканото напрежение с бежанците от Украйна у нас.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата