facebook
twitter

Горещи новини

Би Би Си: Оксфорд е най-добрият университет в света

Според мащабно изследване, на второ място е Калифорнийския технологичен унивреситет, а трети е Кембридж. СУ също попада в класацията, но е след 1000-та позиция
1367
БГНЕС

Мащабно изследване, което публикува годишни класации на висшите учебни заведения, показа последното подреждане на най-добрите университети в света, предава Би Би Си, цитирана от БГНЕС На първо място за четвърта поредна година е класиран британския университет Оксфорд.

Класацията взима предвид характеристики като качеството на преподаване, обемът и репутацията на направените изследвания, честотата на цитирания на изследванията в научни трудове и международните връзки на университетите.

В класацията отново доминират университетите от САЩ, като 7 от първите 10 висши училища се намират там.

На второ място след Оксфорд е класиран Калифорнийският технологичен институт, а на трето е друга вековна, британска институция – университета на Кеймбридж.

Като тенденция се отбелязва, че университетите в Азия се изкачват в класацията, особено висшите училища в Япония и Китай.

Едни от най-прогресиращите в подреждането университети са тези в Иран.

Класацията се прави между 1300 висши училища в 92 държави. От българските, единствено Софийският университет е в списъка.

Той не е класиран на точно определено място, защото на всеки университет след 1000-та позиция, на сайта на организацията, която изготвя подреждането, е отбелязано само 1001+, с което се индикира класиране извън първите хиляда.

Ключови думи:

класация, Оксфорд
24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

20 български фирми са в Топ 500 в Централна и Източна Европа

06.09.2019

Алиса Иванова

1132
България е в дъното на класация за достъп до бензин

29.07.2019

2446 12
България зае 18-о място сред 56 страни по поскъпване на жилищата

18.06.2019

Алиса Иванова

352 1

Коментари

Диагностик

Британский журнал Times Higher Education (THE) опубликовал результаты ежегодного Рейтинга лучших университетов мира. В нынешнем году рейтинг выходит в 16-й раз, теперь в него входит более 1,3 тыс. вузов из 92 стран. Лучшим высшим учебным заведением мира четвертый раз подряд был признан Оксфордский университет. 
При этом в рейтинге 2019–2020 представлено 39 российских вузов — на 4 больше, чем в предыдущем году. Первым среди российских вузов, как и год назад, стал МГУ имени Ломоносова: он смог подняться на 10 позиций, заняв 189-е место в общей таблице.

 

nottheone

днеска на бибиси ли сме? а кат се събудят - ще сме на некое сиен.

Кара Колю

Най-добрият е БМГУ ! Точка! Казах! Рекох!

JollyRoger's

За Бургаския свободен университет ли шпрехаш? 

Кара Колю

Нцъ... За Большой Московский Государствений Университет

JollyRoger's

Викаш нещо като Болшой театр? 

vvatkov

   Къде е публикувана тая класация? Би ли да л линк някой, моля!

vvatkov

   Намерих я! Внучката е в

33 McGill University Canada.
 

Диагностик

Внукът ми също е там.

vvatkov

  Успех да им пожелаем.

Диагностик

Като сме поели темата "Образование", нека да разчоплим актуалната тема:

Има ли Мая Манолова юридическо образование?

 

Докторът по философски науки и преподавател по философия в Софийския университет" проф. Здравко Дунов дава да се разбере, че всъщност кандидат кметицата и бивша омбудсманка, станала такава, заради юридическото си образование, всъщност няма такова.
Професорът е категоричен, че Манолова не може да бъде адвокат с изкаран няколкомесечен курс и да се води юрист.
Ето какво разкрива проф. Дунов по повод това дали е адвокат или не Манолова:
1. Адвокат ли е Мая Манолова:


ЗАКОН ЗА АДВОКАТУРАТА
Глава втора.
ПРИДОБИВАНЕ ПРАВА НА АДВОКАТ
Чл. 4. (1) Всеки дееспособен български гражданин може да стане
адвокат, ако отговаря на следните условия:
1. да има завършено висше юридическо образование;
2. да има придобита юридическа правоспособност;
3. да има най-малко две години юридически стаж;
4. да е положил предвидения в този закон изпит, освен в случаите на чл. 6, ал. 3;
5. да притежава необходимите нравствени и професионални качества за упражняване на адвокатската професия.
2. Има ли Мая Манолова завършено висше образование по право?


Държавен вестник, брой 9 от 27.I
НАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА "ПРАВО"
НАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА "ПРАВО"
Приета с ПМС № 343 от 30.12.1994 г.
Обн. ДВ. бр.9 от 27 Януари 1995г., отм. ДВ. бр.31 от 12 Април 1996г.
Отменена с параграф единствен на заключителните разпоредби на Постановление № 75 на Министерския съвет от 5 април 1996 г. за приемане на Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист" - ДВ, бр. 31 от 12 април 1996 г.
Чл. 1. (1) Висше образование по специалността "Право" се придобива в юридически факултет на българско държавно или недържавно висше училище, създадено в съответствие със Закона за висшето образование.
(2) Висши училища, които не осигуряват спазването на държавните изисквания за специалността "Право", не могат да приемат студенти и да издават дипломи в съответствие с чл. 30 от Закона за висшето образование.
Чл. 2. (1) Лекционните курсове по задължителните учебни дисциплини се организират и провеждат от хабилитирани в съответната научна област преподаватели, които провеждат и семестриалните изпити.
(2) Лекционните курсове на не по-малко от половината от задължителните дисциплини, включени в учебния план, се преподават от хабилитирани лица на основен трудов договор в съответния факултет.
Чл. 3. Студенти в юридическите факултети се приемат чрез писмен конкурсен изпит.
Чл. 4. (1) Обучението по специалността "Право" продължава не по-малко от 9 семестъра.
(2) Завършилите образованието си по специалността "Право" получават диплом за висше образование и професионална квалификация "юрист", а придобиват правоспособност след стаж, организиран в съответствие със Закона за съдебната власт.
3. Мая Манолова няма минимума от 9 /девет/ семестъра обучение като редовен студент по ПРАВО. Тя е учила 4 /четири/ семестъра в курс по магистратура, организиран за лица с НЯКАКВО висше образование, но НЕ и ПРАВНО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ.
ПРАВОСПОСОБЕН ЮРИСТ ЛИ Е МАЯ МАНОЛОВА?
ПО КАКЪВ НАЧИН МАЯ МАНОЛОВА СЕ Е РЕГИСТРИРАЛА КАТО АДВОКАТ в град КЮСТЕНДИЛ?

😳

JollyRoger's

Първо разчопли Неговата докторантура от 182 страници "Как да държим маркуча си в изправност", пък тогаз се кахъри за МаяМа.

Може да проследиш и академичното израстване на мама Цецка, или на гафиня Данче. 

Сгугню
снимка на Сгугню

Първо разчопли Неговата докторантура от 182 страници "Как да държим маркуча си в изправност", пък тогаз се кахъри за МаяМа.

Над 300 бяха страниците.

Н16
снимка на Н16

най-добрите университети в света, предава Би Би Си .. на първо място е Оксфорд, Кеймбридж

Англичаните си правят реклама)
може би защото значението на Британия по света - ще намалява и за напред?)

vladofff

Диагностик, аз от край време я подозирам тази женица, не дотолкова в липса на диплома /в края на краищата, понастоящем не  е трудно и да си купиш и сравнително "нефалшива"/, колкото във въпиюща некадърност. Доказателствата са очевадни - всичко, което е "поправяла", все не става и все има дупки, които дори студент в първи курс би могъл лесно да открие, посочи, и дори предложи как да се оправят... Освен ако не е правено нарочно, за което имам не по-малки съмнения.

Диагностик

Не вярвам всяко нейно предложение тя да е изготвяла сама. Имаше екип от почти 70 човека, но преценките й бяха неточни. Липсват й задълбочени юридически познания. Има комсомолски плам  (след завръщането й от Москва, тя става номенклатура на ГК на ДКМС в Кюстендил, щатен комсомолски работник, като завършила История на марксизма-ленинизма).

Подходяща е за острие, площаден организатор и балонаджия.

Yantar

Оксфорд, разбира се, не е най-добрия университет в света и не мисля дори, че е в топ 20. Най-лесната класация на университети може да се направи по тяхното финансиране. Корелацията между пари и качество/възможности ще е доста силна. 

Доктор УдХаус

Пълни глупости! И да седна да ти обяснявам каква е методологията при изготвянето на тази класация (качество на научните изследвания /30% /, индекс на цитируемост на научните публикации /32,5%/ , преподаване и учебна база (30%), международно разнообразие на академичния състав и студентите /5%/ и привлечен от индустрията приход от иновациите /2,5%/), човек с твоето невежество и ограничено мислене няма да ме разбере. В света има две водещи международни класации на световните университети - тази на Times Higher Education World University Rankings, където, както установихме, Оксфорд е на първо място и тази на QS World University Rankings, където единствената сериозна разлика в методологията е, че освен споменатите фактори, се дават 10% за репутация сред работодателските организации, но пък напълно липсва процент за привлечени от бизнеса средства от иновации... Там Оксфорд е на 5-то място в света и това, че в празната ти глава Оксфорд не "дори в топ 20", никой не го интересува, така че си запази некомпетентното мнение за алкохолиците в кварталната кръчма!

Zmeja

Абе, известно е, че и много говеда са отглеждали в Оксфорд.

Invisible

   Темата не е селскостопанска.

   Става въпрос за университети.

Карапетров

"Едни от най-прогресиращите в подреждането университети са тези в Иран."

 

Щом и медресетата са обявили за университети, ....

Диагностик

Да, изпреварва Московския.

ЗИП
снимка на ЗИП

Боджо е завършил Оксфорд ! А преди тва Итън...

 

:)

 

Горкия СУ - прикази от 1001 нощ...

 

Няма съмнение, че британските университети и колежи са най-добри. Именно те седят в основата на това един мъничък остров да завладее половината свят, да наложи английския, кат основен световен език, да даде началото на НТР и въобще на развитието на съвременния свят такъв какъвто го познаваме !

 

Тук не става въпрос за филства и фобства а просто за студен анализ.

 

В Оксфорд и Кембридж е застъпено по монументален начин изучването на Древен Рим и Древна Елада.

 

Борис Джонсън мисля знае латински и често дава примери от историята на Рим или Гърция, когато иска да аргументира някоя своя теза.

 

urupuchi

свят широк, класации - бол

 

Оксфорд:
QS World University Rankings – №5

RUR World University Rankings – №10

Best Global Universities Rankings – №5

uniRank – №22

Shanghai Ranking – №7

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×