Медия без
политическа реклама

АИКБ: Бизнесът плаща 50 млн.лв. за фалшиви болнични

20 Септ. 2019
Илияна Кирилова

50 млн.лв. годишно се изплащат от бизнеса като обезщетения за фалшиви болнични листове. Още 150 млн. лв. се изплащат от Националния осигурителен институт. За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични, показват данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), цитирани от БНР.

Работодателската организация днес е домакин на дискусия по проблема, на която е поканен и главният прокурор Сотир Цацаров. От АИКБ многократно са заявявали, че според тях решение на проблема с фалшивите болнични трябва да се търси в посока поне първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни. 

"Размерът на изплатените обезщетения за последните 7 години се удвоява", заяви пред БНР Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал. По думите му болничните листове са скочили много - от 1.350 млн. през 2012 г. до 2.750 млн. болнични листа през 2018 г. "Това удвояване на броя на болничните не се дължи само на влошения здравен статус на населението или на застаряващото население. Има злоупотреби с болнични листове“, убеден е той. Според него нормативната уредба поощрява използването на тази възможност. „При едно лице, което ползва болничен лист от 3 дни в един месец, и лице, което не ползва болничен в рамките на този месец, възнаграждението се намалява с 3%", заяви той. Заниженият контрол от страна на министерството на здравеопазването и НОИ за правомерността на издаване на болнични, както и липсата на наказания, според него са сред причините у нас да има "златна среда за развиване на тази дребна корупционна практика“.

„С 30% например нарастват болничните в петък, ако в четвъртък е национален празник“, мотивира се и председателят на асоциацията Васил Велев. По думите му така хазната се ощетява с около 400 млн. лева годишно. "Това е кражба всъщност. Този, който симулира болест, а в същото време е на плажа или пък си прибира овощната градина, той краде от колегите си“, допълни Велев.

Ключови думи:

болнични, бизнес, АИКБ

Още по темата