facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Volkswagen направи чисто дизелово гориво

Концернът Volkswagen пострада тежко от скандала с манипулираните дизелови двигатели, гръмнал в САЩ през есента на 2015 г. Ръководството на германския производител обаче явно продължава да счита, че този тип гориво има бъдеще въпреки сериозните ограничения, които вече се налагат в големите градове в Европа.

Специалистите от Volkswagen, с помощта на учените от университета Кобург, са създали нова разновидност на познатия биодизел, наречена R33 BlueDiesel. Част от веществата в нея са извлечени по пътя на промишлена преработка на остатъци от мазнина за пържене във фритюрник. Първата партида от новото гориво е произведена от компанията Shell Global Solutions, в сътрудничество с Tecosol и Neste.

Вече 9 месеца новият биодизел се използва в две станции за зареждане. Едната е в централата на Volkswagen във Волсфбург, а другата - в научноизследователския център на фирмата в Залцгитер. Заради тестове някои от служителите на германския концерн зареждат колите си само с новото гориво R33.

Всъщност буквата R в названието означава regenerative (възстановяем), а 33% е процентът на вторичния продукт в горивото, което отговаря на най-високите европейски изисквания за екология. От компанията твърдят, че изгаряйки R33 BlueDiesel, автомобилът изхвърля с 20% по-малко CO2 в сравнение със стандартния дизел. Затова и то може да бъде много полезно за компании с големи автомобилни паркове, които искат да намалят въздействието им върху околната среда.

Засега проектът е само експеримент, но във Volkswagen са убедени, че той може да се превърне в реалност. В концерна се готвят за масово електрифициране на моделите си, но уточняват, че то все още е далеч във времето. Затова и инженерите на германския производител работят върху нова платформа за автомобили с бензинови и дизелови двигатели, която ще трябва да бъде готова през 2026 г. По това време Volkswagen Group, в която влизат общо 12 различни производителя, предвижда около половината от продаваните превозни средства да бъдат с електрическо задвижване. В тази бройка влизат не само моделите на ток, но и хибридите.

Към статията във в. СЕГА
inventus

Е това гориво у нас вече се произвежда в манифактурни условия . Необходимото технологично оборудване е изключително просто.Чифт стари дънки с вързани крачоли пълни с отработена фритюрна мазнина и провесени над един празен варел. Получената продукция се размесва едно към две с нафта и пълниш резервоара.Пътуващите след теб особено лятото при отворени прозорци ще имат възможноста да се насладят на миризмата на риба или пържени картофи и макар и рядко на скара. Полезно е и приятно.

независим експерт

работи, даже и без да се "разрежда" с нафта. Ако си късметлия, може и на фалафели да мирише :)

Двигателят работи по-тихо, по-икономично и е по-мощен. 

Evasion

В университета в Кобург сигурно работят много българи, чиито родители са съдържатели на крайпътни заведения...