facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
Вносът на алкохол и цигари от ЕС се е увеличил с над 40%

Вносът на България от държавите, членки на Европейския съюз, се увеличава с почти 9% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт (НСИ) към края на април. Основните търговски партньори на страната ни са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. За първите четири месеца на тази година, спрямо същия период на 2018 г., най-голямо увеличение на вноса статистиката отчита при алкохолните и безалкохолни напитки и цигарите - цели 45%. 

Най-голям спад има на внесените стоки от сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация" (27.4%). Това са сурови кожи, маслодайни семена и плодове, каучук, корк и дървени материали, дървесина и хартия, естествени торове, метални руди, продукти от животински и растителен произходи други.

При износа за ЕС от страната ни също се отчита увеличение от 7% за периода януари - април 2019 г., спрямо същия период на миналата година. Най-много сме търгували с държавите, от които е и основният внос у нас - Германия, Румъния, Италия, Гърция, както и с Франция и Белгия, които формират почти 70% от износа ни за държавите от съюза.

България изнася най-много минерални горива и масла (111% ръст), а най-голям спад се отбелязва в сектора на мазнини, масла и восъци от животински произход (минус 15%).

Половината от износа на България (51%) за трети страни отива в Китай, САЩ, Русия, както и в съседните ни Турция, Сърбия и Северна Македония. За януари - май 2019 г. износът извън страни от ЕС нараства с почти 15%. И тук най-голям е ръстът в сектора на минералните горива и масла с над 50%, докато спад на износа има при кожените артикули, дървен материал, хартия, чугун, стомана, благородни и други цветни метали.

 

 

Към статията във в. СЕГА
×