facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
Варна не посмя да забрани изцяло колите в Морската градина

Дългоочакваните поредни “мерки” за спиране на автомобилите в местността Салтанат на варненската Морска градина видяха бял свят в проектен вариант. В понеделник вечерта на общинския сайт бяха качени нови правила на движение. Те, както можеше да се очаква, разрешават достъп на коли на живеещите там. Темата стана силно актуална в края на юни, когато на паркинг към заведение румънски шофьор уби дете. Граждани поискаха забрана на автомобилите, общинската управа трескаво започна да мисли в същата посока, а други граждани – многобройните собственици и ползватели в парка, скочиха против.

Предвижда се слагането на забранителни пътни знаци, които няма да важат за живеещите, ако са собственици на съответната кола и са регистрирани по настоящ адрес. Пропуски ще се издадат на автомобили на детските градини, на метеорологичната служба и другите социални заведения и служби там. Търговските обекти ще бъдат зареждани сутрин между 5 и 8 часа. Изключения ще има за дейности от спортен и културен характер при мотивирано искане (Делфинариумът е в зоната) и при още няколко стандартни случая. Пропуските ще важат максимум година и ще се вписват в публичен регистър.

От така предвидените ограничения излиза, че ще бъде спрян най-вече клиентският трафик към заведенията. Всичко това поставя под съмнение ефекта от забраната. Но дали тя ще влезе в сила, не се знае, тъй като предстоят доста процедурни стъпки до приемането й. Най-малко пък се знае дали би издържала в съда. Многократно в годините назад бяха поставяни бариери в парка, които след жалби на собствениците или пък вето на областния управител падаха.

Към статията във в. СЕГА
×