Quantcast
Урсула фон дер Лайен избра Светлата страна | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

28 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Урсула фон дер Лайен избра Светлата страна

Има много начини, по които може да се разглежда избирането на първата жена за шефка на ЕК. От една страна, тя категорично застана на страната на продемократичните сили, но не успя да спечели докрай подкрепата им. Върху мандата й ще тежат гласовете на полските консерватори, които в последния момент застанаха зад нея и успяха да наклонят везната – Урсула фон дер Лайен спечели на косъм с 9 гласа. Разбира се, всеки може да си присвои заслугите, че точно неговият глас е натежал, но в епичната битка между либералното и антилибералното гласовете на антилибералите се открояват и това ще бъде родилното петно на челото на Комисията на г-жа Фон дер Лайен. Имаше много теми, които тя не засегна в програмната си реч пред парламента, по други беше подробна и категорична, а по трети беше хлъзгава. Всички тези гледни точки са напълно верни и оправдани, но са засенчени от няколко фундаментални неща.

Миналата седмица, когато Фон дер Лайен (наричана от брюкселската общност VDL от von der Leyen) разговаря с политическите групи в ЕП, изглеждаше, че не е по-различна от Манфред Вебер. Тя демонстрира отблъскваща склонност да прави компромис с върховенството на закона, за да си осигури необходимото мнозинство по време на разговорите й с антилибералните групи. Звучеше кухо, пълна беше с клишета и не даваше много аргументи на евродепутатите да я одобрят. Но програмната й реч в пленарната зала във вторник изведнъж показа нещо различно - не само че г-жа Фон дер Лайен умее да слуша и да разбира кое е най-важното за отделните политически сили, но и че има топки и може да взема смели решения, дори и те да струват кариерата й. Това е реч, която отваря нова страница в европейската история и ще влезе в учебниците по европеистика.

ЕС няма само бащи основатели, но и майки основателки

Решението й да започне 30-минутната си реч в Страсбург със Симон Вейл – първата председателка на ЕП, беше само първото от поредица хвърляния на ръкавици към статуквото. Тя не спомена Симон Вейл единствено за да ухажва парламента. Каза го, за да разбие на пух и прах клишето, че ЕС е продукт на бащите основатели, както сме свикнали да слушаме от десетилетия. С респектираща решителност и категоричност VDL за първи път даде публичност на словосъчетанието „бащите и майките основатели на ЕС ...“. Екипът й много умело е успял да напипа правилния исторически момент, за да извади феминисткия коз – ръста на ултраконсервативните движения навсякъде по света, възбудената с нова сила борба на жените за права, тръгнала от движението #MeToo, все по-осъзнатата нужда от равенство между половете. Феминизмът изплува като един от основните приоритети на тазгодишните евроизбори във войната между либералите и антилибералите. Нещо повече, дори се позиционира като лидер на феминизма, заявявайки със същата решителност и категоричност: „Искаме това, което ни се полага“, а именно равно представителство и равно третиране. И това не са само приказки, даде да се разбере тя. Ако националните правителства не предложат достатъчно жени за еврокомисарки, VDL се зарече, че ще отхвърля кандидати – нещо, което е в правомощията й, но не зависи изцяло от нея. За да подсили аргумента си, тя припомни, че от 1958 г. досега, откакто съществува ЕК, в нея са служили 183-ма еврокомисари, от които само 35 жени. Силната феминистка нотка е част и от усилията й да спечели на своя страна групата на социалистите и демократите в ЕП, чиято новоизбрана лидерка Ираче Гарсия Перес каза миналата седмица след срещата си с нея, че за групата й феминизмът е основен приоритет. Социалистите и демократите държаха ключа към одобрението на германската кандидатка от проевропейски сили. Отвъд тесните политически сметки залагането на правата на жените и половото равенство като принцип извежда Европа като лидер в борбата за отстояване на основните човешки права.

Без флиртове с Тъмната страна

Отправянето на предизвикателство към доминираната от мъже европейска политика не беше единствената й демонстрация на характер. Вторият път беше, когато все пак избра лагера на продемократичните и либерални сили. Рискувайки да не получи подкрепата на орбаноидите в ЕП, VDL заяви категорично, че компромиси с върховенството на закона няма да бъдат правени. За да го обясни, припомни, че европейската цивилизация почива на гръцката философия и римското право. Но дори и когато говореше за върховенството на закона и против авторитарните режими, успя умело да вплете феминистката идеология, като натърти, че символът на правосъдието е жена: „Лейди правосъдие е сляпа. Тя ще защитава върховенството на закона, независимо къде е атакувано“, заяви тя с нетърпящ възражение тон на жена, която е възпитала седем деца и по тази причина знае много добре как да демонстрира авторитет. Стратегията й беше успешна – не беше останала и следа от неуверената, неопитна и нямаща какво да предложи Урсула от миналата седмица.

VDL не просто хвърли ръкавица към антилибералите, но метафорично им зашлеви звучен шамар, като заяви с категоричността и строгостта именно на майка, че домашното насилие е огромен проблем, който не може повече да бъде толериран. Нещо повече, точно по тази тема тя направи едно от най-силните си предложения, които ще поставят на голямо изпитание патриархалните общества. Идеята й е домашното насилие да бъде криминализирано и да се включи в списъка с престъпления, изложени в европейските договори. Изключително смело предложение, равносилно на включването му на конституционно ниво. Тя натърти, че целият ЕС трябва да се присъедини към Истанбулската конвенция. За съжаление това не зависи ни най-малко от нея, но фактът, че излиза с толкова категорично и ясно предложение, означава ангажимент да се бори за осъществяването му.

Зелена сделка

Дали от желание да получи подкрепата на зелените, но кандидатката за шефка на ЕК изглеждаше твърдо убедена за нуждата от спешни действия за овладяване на климатичните промени. Те бяха втората по важност тема след половото равенство, която тя засегна. Всъщност именно по зелената тема поведението й разкри наличието на европейска демокрация и без шпиценкандидатурата. Урсула фон дер Лайен се държа като кандидатка за премиер, очакваща вот на доверие. Нещо повече, тя обеща, че още в първите сто дни от мандата си ще предложи „Зелена сделка“, която предвижда дори още по-амбициозни климатични цели от исканията на Зелените. Така тя направи две неща. Първото е, че отчете факта, че Зелените са големите победители не само на европейските избори, но особено в Германия, където те буквално направиха политическа революция. Сега вече всички политически сили с изключение на Алтернатива за Германия говорят за климатичните промени в Германия. Второто е, че се ангажира с конкретен срок, правейки паралел с първите 100 дни на национално правителство. Така тя показа, че и без шпиценкандидатурата може да се гради европейска демокрация. Независимо от това тя обеща, че ще работи усилено за подобряването на процедурата на водещите кандидати и за въвеждането на транснационална листа, с което показа, че е готова да се съобрази и с най-яростните защитници на шпиценкадидатурата, докато в същото време е готова да подкрепи с цялото си сърце един от основните европейски приоритети на Еманюел Макрон – транснационалната листа.

Няма опасност от германска Европа

Всъщност реверансите към Макрон бяха толкова много, че светкавично се изпарява първото впечатление от речта на Фон дер Лайен за превръщането на ЕС в германска Европа – отколешен страх на мнозина в Съюза. Опасението от германизирана Европа се появи, когато кандидатката заговори за икономическа политика. Това обаче е само първо впечатление. На второ четене се вижда, че тя няма намерение да промени досегашната политика на ЕК – ще търси спазване на правилата, но ще предлага и гъвкавост. Германската икономическа школа си пролича от репликата й, че трябва да се харчи толкова, колкото е заработено, но с това се изчерпва германската фискална идеология. Нещо повече, тя хвърли поредна ръкавица и по икономическите теми, като заяви, че не хората служат на икономиката, а обратното.

В избора на Фон дер Лайен имаше и своеобразен символизъм. Тя беше избрана с абсолютно същата процентна разлика, с която брекзитърите спечелиха референдума за напускането на Великобритания през 2016 г. – 52% срещу 48%. Резултатът провокира един от най-ярките представители на Брекзит Найджъл Фараж да падне в собствения си капан, като заяви, че с толкова малка разлика тя ще има власт, но няма да има легитимност. По този начин той призна, че референдумът с толкова малка разлика не е легитимен. Но точно както при референдума, изборът на VDL оставя Европа разделена на либерали и антилиберали. Това, че някои гласуваха за нея, е въпрос, който ще чеше мозъците на анализаторите в следващите месеци, докато видим дали това беше просто само прекрасна реч, или сериозни намерения.

Към статията във в. СЕГА
Simplicissima
снимка на Simplicissima

Тая работа е проста.

Жените нямат топки.

Имат характер.

По-право: потенция.

При това са омнипотентни.

Ако в един момент решат да престанат да се правят на улави?..

Damien
снимка на Damien

Ислямо-комунистите били "светлата страна". А пък банкерчето-баболюбец върховен жрец!

SvSophia
снимка на SvSophia

А судьи кто?

В смисъл кой определя коя страна е светлата?

 

Не за друго питам, ами защото от известно време световната полИтика, световните медии и представИтелите на ЕС в частност създават впечатление, че определянето на светлата страна е възложено на някоя/някои къртица/къртици.

 

Щом даже светлината на пожара и хората факли в Одеса, 2 май 2014, (се престориха, че) не съзряха...

Във всеки случай няма данни, че на 3 май 2014 “Светлата страна” е поискала в ЕП, СЕ, ЕК, ПАСЕ, ООН категорично осъждане на тоя варварски акт и санкции за държавата  Украйна. С последващо удължаване на тези санкции на всеки 6 месеца ?.

SvSophia
снимка на SvSophia

впечатляващо израстване само за 2 седмици

А не, долу ръцете от Вазов! Без алюзии и без профанации!

Прецитирайте си там Калин Терзийски примерно. Или някой постмодерен политкоректник, ако обичате.

 

Горният случай не е случаят:

 

И в няколко деня тайно и полека

народът порасте на няколко века

 

Несравнимо, несъпоставимо, обидно и унизяващо е.

 

Yantar

тя категорично застана на страната на продемократичните сили

? Е вие ме разбихте. Каква демокрация бре? Та тази никой не я беше чувал! Спусната е отгоре като някакъв компромисен кандидат. Ако европейските гласоподаватели бяха наясно за кого гласуват, тази сигурно щеше да обере гласовете само на пълнолетните си деца и евентуално на мъжа си. Само ѝ вижте биографията. Основните ѝ постижения са, че е жена. Няма ден трудов стаж (и не е завършила медицина) - цял живот е партиец. Тя въплащава поговорката дай на глупака власт и му гледай сеира - ами в биографията ѝ има 20 години сеир - който иска, да чете. Аз в началото си мислех, че съм на страницата на НеНовините. 

*

На който не е живял преди 30 години и няма опит с "демокрацията" на Народната Република обяснявам - да, точно така беше.

дъртреалист

Прекаляването с феминизма* накъртва, също както прекаляването с либерализъма.

...

Стремежът на детето да определя хората на добри и лоши е разбираем,

но при възрастните такова опростяване ... накъртва.

 

––––––––––

феминизъм е гърчав термин. Бие на лезбизъм и амазонство.

Преди се ползваше думата 'еманципация', която по-точно определя проблема, че и решението му.

 

Hauptmann
снимка на Hauptmann

бай юнкер почва да ми се струва почти симпатичен

Forza NATO

Позиции обосноваваме всякакви. Антилиберализм не пройдет. 

 

Презвитерът залага на сигурно и е избрал Скучната страна.

 

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Най-смешното беше, че другарката фон Лайен в речта си включи приоритети на онези поличтически партии, които бяха противници на (нейната) ЕНП в изборите и които не гласуваха за нея в ЕП - зелените и ПЕС.

Комизмът на ситуацията рефлектира и в писанието на другарката Марини, която от една страна ни убеждава, че няма опасност от немска доминация над Европа, а от друга страна съвсем правилно отбелязва , че програмната реч на новата председателка на ЕК е съобразена с възхода на зелените в Германия, т.е. политиката в ЕС се определя от политическите процеси в Германия, където - по всяка вероятност, ХДС се готви да вземе поредния завой , за да може в бъдеще да управлява със Зелените.

Ако "светлата страна" в европейската политика означава пълно маргинализиране на Източна Европа , то речта на фон Лайен блестеше с яркостта на хиляди слънца. Страни , които са абсолютно неподготвени за преход за преход към зелена икономика (с цялата проблематичност на съдържанието, което се крие зад този темин) ще бъдат зорлем тикани натам , макар непоносимостта на социалната цена. 

И още нещо. За един българин е необяснимо защо в момент , когато ЕС налага санкции на Турция, една компания, която е символ за германската автомобилна промишленост , смята да инвестира стотици милиони в тази страна. За него е необяснимо също така, защо след либерализацията на пазара на ел. енергия се оказа, че българският бизнес плаща сред най-високите цени за електрическа енергия в България. Бъдещата климатична банка, която неминуемо ще ореже кохезията в Европа също е необяснима за един българин, изпитал вече на гърба си "зелената енергия". Все по-масови стават и подозренията, че зад идеологията за върховенството на закона , която е блещукащ диамант в короната от светлина , се крие търсене на средство за ликвидиране на принципите на икономическа солидарност с по-слабите членове на ЕС от Източна Европа. 

И не на последно място, другарката Урсула , обгърната от аура от светлина, ни обеща, че ще се бори за промяна на договорите, така щото решенията в ЕС да се вземат с мнозинство, вместо с консенсус. Полезна стъпка към федерализация би било това, но само ако тази федерализация е във всяка една област и води до реално приближаване на условията за живот на страните-членки. Но отново подозренията са, че всъщност целта на знаятието е управление на периферията от центъра в СЗ Европа (Франция, Германия и страните от Бенелюкс) и задълбочаване на разликата център-периферия.

 

 

Forza NATO

? (вкл. и за мерака и търпението да обясниш всичко това)

 

Вместо поредната праведна проповед, редакцията можеше да публикува обяснението на отрицателен вот на Радан - далеч по-интересно е, макар че и там има известни залитания, които лично за мен са съмнително нужни.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Хаха. Не бях чел обяснението на Радан, но дори само за т.4 се радвам, че съм гласувал за него:

 

Програмната реч на г-жа Фон дер Лайен беше недопустим завой наляво в данъчно-икономическата сфера и нереалистична климатична утопия. Аз съм убеден привърженик и на общите социално-икономически политики, и на разумния преход към нисковъглеродна икономика. Това обаче не става с обещания към всички за всичко, просто защото в ЕС засега няма бюджет, който да плати сметката.
Същите депутати от Северозападна Европа, които ръкопляскат, утре ще откажат всякакво увеличение на бюджета, да не говорим за националните правителства.
Апропо, основната причина групата на ЕНП да отхвърли г-н Тимерманс, бяха опасенията от леви данъчни и климатични политики, каквито вчера обеща кандидатът на ... ЕНП.

 

"Обещания към всички за всичко" е може би най-точното описание на святкащата реч на германката.

 

ПП. Отивам да прочета как е обяснил вота си Сашо Йорданов ?

ЗТБХЦ

Няма ден трудов стаж (и не е завършила медицина) - цял живот е партиец.

 

Ма верно ли, ве, товарищ? Ужас какой-то ?

 

 

Изучала медицину в высшей медицинской школе Ганновера, которую окончила в 1987 году сдачей государственного экзамена и апробацией в должности врача.

 

С 1988 по 1992 год работала врачом-ассистентом в гинекологическом отделении университетской клиники Ганновера. По окончании аспирантуры в 1991 году Урсула фон дер Ляйен защитила диссертацию на звание доктора медицины. С 1992 по 1996 года вместе с семьёй находилась в Стэнфорде, штат Калифорния, где её муж работал преподавателем Стэнфордского университета.

 

В 1998—2002 годах работала преподавателем кафедры эпидемиологии, социальной медицины и исследований системы здравоохранения в Высшей медицинской школе Ганновера, где в 2001 году она получила степень магистра в области общественного здравоохранения.

 

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%8F%D0%B9%D0%B5%D0%BD,_%D0%A3%D1%80%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B0_%D1%84%D0%BE%D0%BD_%D0%B4%D0%B5%D1%80

Yantar

Признавам си руският език ми е слаб - пробвал съм да го уча навремето, но като цяло подминавам коментарите написани на него. Резюмето на Лайен е тук: https://www.bmvg.de/en/the-minister-of-defence/ursula-von-der-leyen/cv-of-the-minister-of-defence-15964

Вече го бях постнал вчера, но днес виждам, че немците са го свалили от страницата си. Въобще жалка история. 

 

ЗТБХЦ

Ето ти го същото и на английски:

 

In 1980, she switched to studying medicine and enrolled at the Hanover Medical School, where she graduated in 1987 and acquired her medical license.[26]

From 1988 to 1992, she worked as an assistant physician at the Women's Clinic of the Hanover Medical School. Upon completing her doctoral studies, she graduated as a Doctor of Medicine in 1991. Following the birth of twins, she was a housewife in Stanford, California, from 1992 to 1996, while her husband was a faculty member of Stanford University.[27]

From 1998 to 2002, she taught at the Department of Epidemiology, Social Medicine and Health System Research at the Hanover Medical School. In 2001 she earned a Master of Public Health degree at the institution.

 

 

Продължаваш ли да поддържаш лъжата си, че тя не е завършила медицина и няма трудов стаж?

   
IvanM

Горната квалификация направо си плаче за назначение във Военното Министерство. Донесла е купища "експертиза", де има е'на.

ЗТБХЦ

Тя не е назначена във военното министерство заради тази си квалификация, а в качеството си на политик, какъвто става след 2003 г.

Да не би Каракачанов да е завършил Военна академия, та затова да е избран за министър на отбраната? На Шойгу каква точно му е квалификацията?

 

Министърът е политическо лице, има си политически кабинет, за да провежда политиката на правителството в тази сфера - според програмата на своята партия или коалиционното споразумение на управляващите партии (доста обемисто и подробно в ъв ФРГ).

 

За останалото си има генерален щаб, военни експерти и т.н.

stifen

Честито и на Добър час на прекрасната германка!

/ Е, по-друго щеше да е , ако бяха избрали Марья Захарьевна, ама на!като си немаме късмет/

дъртреалист

решенията в ЕС да се вземат с мнозинство, вместо с консенсус. Полезна стъпка към федерализация

Само дето ЕС се управлява от ЕК, а решенията в ЕК се вземат еднолично от председателя, по-точно от секретаря му.

 

ЗТБХЦ

Как се казва този всесилен секретар, само на теб известен?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Само дето ЕС се управлява от ЕК, а решенията в ЕК се вземат еднолично от председателя, по-точно от секретаря му.

Под ЕС в изречението ми, цитирано от дъртияреалист, следва да се разбира "европейски съвет". Това е всесилният орган на Европейския съюз.

дъртреалист

И, щяла да иска 50% от комисарите да са жени...

В конкретния случай това не е толкова вредно, защото те се предлагат от страните, където има голям избор, при който ще има нормална конкуренция*.

Но налагането на този принцип е изключително вреден.

При състезание за позиции, при равни други условия, да се въвежда квота по пол, е доста непродуктивно.

Много често конкуренцията е само между мъжете, а която и да жена да се яви - се назначава.

Имам личен опит, с преподавател в западен университет, където асистентите мъже бяха на добро ниво, а единствената жена между тях (само тя жена се явила) бе тъпа, високомерна и незнаеща. 

Ако така вкарваме женското начало - мерсим.

––––––––––

Грешка моя.
Конкуренция при посочването на комисар от страните няма. 
Бойко казва кой да е, дори да е гъба и да срича на английски.

АКО управляващата партия посочва комисаря - нека първо има вътрешнопартийни избори.

С електронно гласуване. 
 

ЗТБХЦ

защото те се предлагат от страните, където има голям избор, при който ще има нормална конкуренция.

Дай пример какъв е големият избор в България?

Предводител на ...

Буквално в един ден към Светлата страна се присъединиха:

1) Урсула, която си преписала доктората, но само мъничко

2) Нова членка на СЕМ с тапия от Фраца

?

ЗТБХЦ

То и дисертацията на Путин е плагиатствана, хем цялата.

 

Но това не попречи на папата да го провъзгласи за "Ангел-пазител" на света. А от туй по-Светла страна няма.

 

И да го награди с медал, който се връчва веднъж на 100 години. Този е бил специално произведен за него през 2018 г. ?

дъртреалист

Как се казва този всесилен секретар

А !

Точно в това е проблема.

Че даже не знаеш, че го има.

Камо ли да знаеш кой му дърпа конците.

 

Meto_ot_Interneto

Дъглас Мъри https://en.wikipedia.org/wiki/The_Strange_Death_of_Europe - London: Bloomsbury Continuum, ISBN 978-1-4729-5800-6 - added Murray's Afterword on pp.321-337 at April 2018.?

Предводител на ...

Така е, Метине, мигрантите ще скапете Еуропата ?