facebook
twitter

Вие сте тук

115 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Правителството отказа да се споразумее със сестрите

Правителството отказа да приеме споразумението, което му предложиха протестиращите медицински сестри.

Скоро след това изтощените протестиращи напуснаха сградата на бившия партиен дом, където се бяха барикадирали. Засега те не знаят какви действия ще предприемат занапред, но са категорични, че протестът им ще продължи.

По-рано днес лидерът на сестрите Мая Илиева изпрати редица искания на властта, включващи заплата в размер на две минимални възнаграждения, премахване на търговските дружества в здравеопазването, задължителен колективен договор на национално ниво и др.

Това обаче беше отхвърлено от управляващите като неприемливо. "Исканията са, на първо място, политически, защото те искат цялостна промяна на модела на здравеопазване, което няма как да се получи по този начин. Когато говорим за условия на труд и възнаграждения, това са преговори, които се водят със законноизбраните представители на съответните съсловия и са преговори, които са елемнт от трудовото договаряне. Има споразумения, които се подписват – със синдикати, с работодателски организации", заяви социалният министър Деница Сачева на извънреден брифинг в Министерския съвет.

"Това, на което сме готови, е да започнем разговори за това колективното трудово договаряне в здравеопазването да се разпростира до всички лечебни заведения, но това решение не може да бъде взето еднолично от правителството. Това отново трябва да бъде в разговори със законноизбраните представители, които представляват медицинските съсловия. Би било твърде безотговорно и малодушно да се подпише споразумение с няколко физически лица, независимо от това дали им симпатизираме. Медицински сестри има в образованието, в детските градини, в яслите, в социалните услуги и ние не можем да слушаме гласовете само на медицинските сестри в здравеопазването", допълни Сачева.

И заключи: "На този етап не сме готови да подпишем подобно споразумение, защото то би дестабилизирало здравната система и би довело до косвени последици и за образованието, и за сферата на социалната политика, и на социалните услуги."

 
Правителството с коментар за барикадиралите се в сградата на бившия Партиен дом медицински сестри

Правителството с коментар за барикадиралите се в сградата на бившия Партиен дом медицински сестри

Posted by bTV Новините on Friday, March 6, 2020

"Решение, което противопоставя едно съсловие на друго, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето ... Това е единствената причина ние да сме в непособност да подпишем подобно споразумение. Това би било абсолютно противозаконно ... Искам да кажа на всички политици, които се опитват да овладеят държавата: това е част от политическата игра, но да пазят държавата, защото ние друга нямаме, да пазят институциите и да пазят закона", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

АНАНИЕВ ВИДЯ "ПРОВОКАЦИЯ СРЕЩУ ДЪРЖАВНОСТТА"

„Това, на което станахме свидетели през последните часове – барикадирането в Народното събрание, е директна провокация срещу държавността. Никога аз, премиерът и правителството не сме отказвали диалог. Последната ми среща с протестиращите беше само преди 9 дни. Тогава за пореден път чух нови искания – за защитена професия, за борса на медицинските сестри, да бъдат извадени само сестрите от търговската дейност на болниците, да минат в първа категория труд и ред други. С всяка следваща среща те поставят нови искания – кое от кое по-неизпълнимо”, коментира случилото се здравният министър Кирил Ананиев, който е в Брюксел.

Той определи исканията на сестрите като „претенция за реформа”. „Ако ние подходим като популисти и кажем „да“ на всичко, това е катастрофа за здравната система.” Той обяви, че няма как държавата да фиксира 1220 лева чиста стартова заплата на медицинска сестра. „По-малко ли са учили, по-малко необходими ли са на обществото ни инженерите, строителите и колко още професии? Ами ако утре лекарите поискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина - 6 минимални? Какво се получава? Получава се пълен хаос“, продължи с нападките здравният министър.

Ананиев обвини БСП и бившия омбудсман Мая Манолова, че се опитват да извлекат политически дивиденти от случващото се. И обяви, че ведомството му вече щяло да води разговори единствено с „легитимно признатите организации”.

БОРИСОВ С ДВА ОТГОВОРА ПО ИНЦИДЕНТА

Пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който и днес обикаля с джипа си по незавършени строежи, обяви, че има два отговора по темата. „Първият е, ако говоря като президента Радев: „НСО е на негово подчинение, той носи пряка отговорност, сградата на парламента се охранява от НСО. Виновен е началникът на НСО.” Но аз никога не говоря така. Никога не правя такива заключения”, обяви Борисов.

Затова щял да ползва втория отговор: „Това са български сестри, майки, съпруги. Какво толкова е станало, че са преспали там, да ги дърпат, да ги бутат, да ги извличат насила, това не е красиво, не е джентълменско. Но, разбира се, не е красиво и тези, които злоупотребяват с тях”. И уточни, че става въпрос за политици: „Нали всичките са учредители на политически партии и движения, които ходят при тях?” А накрая предупреди, че „ако някой се опитва да ми прехвърли на мене вината, имам първия отговор”.

ПРИЯТЕЛСКИ ОГЪН

Срещу протестиращите избухна и мощен залп от "приятелски огън" от синдикати и браншови организации, които вероятно Ананиев смята за "легитимните организации".

Най-напред реагира КНСБ. "Във връзка със ситуацията от последните часове, в която представители на медицинското съсловие демонстрираха анархосиндикални форми на протест, държим да подчертаем, че не подкрепяме подобни прояви", се казва в становище на синдиката. От КНСБ заявяват още, че не приемат прилагането на провокативни инструменти при протестни действия, включването на политически лица в тях и умишлено нарушаване на обществения ред. "КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването - КНСБ, винаги са подкрепяли и ще подкрепят исканията на всеки, който се бори и протестира за по-високи възнаграждения и подобряване на условията на труд. Има утвърдени и законоустановени начини. Всеки трябва да отговаря пред закона. Както и досега, продължаваме да настояваме за изпълнение на постигнатите договорености в Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“пише в становището на организацията.

Българският лекарски съюз (БЛС) свика специална пресконференция по темата, на която неговият зам.-председател проф. д-р Николай Габровски обяви, че членовете на организацията "не може да бъдем съучастници в подменянето на демократичния процес". "Бяхме оцапани от една самоволна акция, ярко украсена в политически цвят... Аз лично съм безкрайно обезпокоен, защото част от участниците в днешната протестна акция споменаха, че трябва основна промяна в модела на здравеопазване, както и в либералната демокрация. Това е чист екстремизъм – ние сме избрали демокрацията като път на развитие на обществото и то дава своите положителни плодове. Ако се върнем 30 години назад, нека да помислим дали протестиращите днес изобщо щяха да могат да дойдат до София и да изразят своите искания, защото тогава имаше софийско жителство. Отново напомням, че преди 20-ина години – през 1997 г. лекарите имаха заплати, които се равняваха на 3-4 долара, - оттогава сме извървели невероятен път, а днес българското здравеопазване е на световно ниво. Има проблеми, които трябва да се решат в бъдеще, но който мисли, че това става за ден, нека да помисли отново. Акцията днес бе обидна за всеки един от нас. Наистина мислех, че сме в по-напреднал етап на зрялост. Призовавам премиера Бойко Борисов да не се поддава на провокации. Легитимирането на тези хора чрез срещи и преговори е доказало, че няма да има никакъв резултат. Наскоро имаше отпуснати средства за сестрите с най-добри намерения, които се оказаха най-големият препъни камък за тях. Впоследствие за медицинските сестри бяха направени още жестове, които не бяха оценени".

БЛС няма да подкрепи нашите искания, защото според мен това ще навреди на бизнеса на един определен кръг от хора", реагира медицинската сестра Ирина Узунова. И заяви категорично: Нашите хора ще излязат, когато има постигнати конкретни резултати. Само обещания вече не може да слушаме, не ни устройват. На 26-и имахме среща с министър Кирил Ананиев, той лично обеща, че ще дойде на 1 март и ще подкрепи нашия протест. Обаче той така и не се появи. Нямаме никакъв контакт с никоя от институциите. Нашите момичета са много упорити и издръжливи, те ще останат до последно."

В подкрепа на своите колеги в София медицински сестри от Карлово излязоха на спонтанен протест пред сградата на МБАЛ "Д-р Киро Попов". „Това безразличие от страна на правителството и на всички горе, и тези безбройни срещи, без да има ефект, това ни кара да се чувстваме смачкани и ненужни”, заяви работещата в болницата Даниела Икимова, цитирана от БГНЕС.  

ГЕРБ ОТКРИ ПОЛИТИЧЕСКА КОНСПИРАЦИЯ

В Народното събрание председателят на групата на ГЕРБ и шеф на здравната комисия Даниела Дариткова провидя бившия омбудсман Мая Манолова като инициатор на вълненията. Освен това нападна БСП, защити се от някои критики по-рано през деня, а и не пропусна да критикува НСО, около която явно се оформя паралелен скандал. 

"За пореден път се разграничавам от лица, които се появяват тук и на наш гръб се опитват да си направят PR. Няма да позволим нито една политическа партия да яхне нашия протест. Мая Манолова се е появи на петия ден на протеста, само за да се снима на фона на протеста", отвърна по-късно една от сестрите Ирина Узунова, цитирана от БГНЕС.

Малко преди изявлението на Дариткова БСП защити протеста. Социалистическият лидер Корнелия Нинова заяви: "Причините посочиха самите медицински сестри: ”Правителството ни лъга една година. Слушаме лъжи, лъжи и пак лъжи”. Първата такава бе произнесена  от премиера Бойко Борисов на 10 април 2019г.: „Даваме 50 милиона за повишаване на заплатите на медицинските сестри”. След това се оказа, че не са 50 и тихомълком МС си е променил постановлението и ги е намалил на 6". Нинова продължи с обзор на скандала, разритикува Дариткова, но колежката й от ГЕРБ бързо върна топката: "Уважаеми колеги, членове на Здравна комисия, не подвеждайте председателката на "БСП за България". Всички бяхте свидетели в залата, всички бяхме свидетели на това, че протестиращите бяха допуснати от ръководството на Комисията по здравеопазване, защото ние винаги сме държали на диалога с тях. Никога не сме имали притеснения за това да чуем конструктивни предложения и техните искания, когато са представени по коректен начин. Те нахлуха по време на заседанието на комисията, което не продължи три минути. Самите те заявиха, че се явиха в 16.00 ч., а заседанието започна в 15.30. След приключване на заседанието се барикадираха в далечния ъгъл на залата, като поискаха контакт само с журналистите. Дори представителите на БСП не влязоха в контакт и не разговаряха с тях".

После Дариткова каза, че събитията са провокация, част от която е инициативният комитет на неуспялата в столичните кметски избори Мая Манолова. "Те са професионалисти по здравни грижи, но никой не знае колко представители на съсловието стоят зад тях. Регистрирани са като синдикална организация. Диалогът с тях продължава вече повече от една година. Не са в никакъв случай две години, но за съжаление техните искания се променят и не можем да отговорим на всички. Министерството на здравеопазването е изпълнило своите ангажименти във възможностите на закона. Към тези протестиращи представителки се присъедини г-жа Мая Манолова", заяви Дариткова.

А коментарът й за НСО бе: "Тя е длъжна да осигури реда в сградите на Народното събрание. НСО наистина днес създаде една рискова ситуация. Отново искам да опровергая една лъжа. Аз съм казала, че жената е с нестабилно психологическо състояние. Това беше очевидно - жена, която стои на ръба на прозореца и не може да води разумен диалог с риск за здравето си иска да наложи някакви неясни искания - не може да бъде преценена като стабилна. Една подобна ситуация демонстрира неподготвеност на служителите в НСО. Тези жени са са прекарали цяла нощ в сградата".

ПРЕЗИДЕНТЪТ С ПРИЗИВ КЪМ ВЛАСТТА

Президентът Румен Радев подтикна изпълнителната и законодателната власт да се занимаят по-активно с проблемите, довели до акцията на сестрите. „НСО трябва да действа съобразно своите инструкции за охрана на такива чувствителни обекти, но това не е проблем на сигурността. Това е дълбок структурен проблем на българското здравеопазване и аз призовавам към един откровен, конструктивен диалог. Този проблем не може да се реши от НСО. Този проблем следва да се реши от Министерство на здравеопазването и ресорната комисия в българския парламент“, каза държавният глава, цитиран от БНР.

Към статията във в. СЕГА

Страници

fierсe
снимка на fierсe

напускам кнсб на минутата, ако съм им член!

когато обявят национална стачка, ще си помисля дали да се върна!

Luckbox

Хаха, имало синдикализирани тука. Хаха, недей ще ме умориш.

Само да напомним: в 21-и век сме. Даже вече не съвсем в началото на 21-и век. А към моралната остарялост на синдикатите по принцип на световно ниво, можем да добавим и българската специфика, че те са всъщност под контрола на работодателите. Та, съжалявам за смеха по-горе, ама надявам се да разбереш. 

Тъмно пиво

Значииии ще трябва да чакаш Костов да стане премиер. КНСБ и Подкрепа не са обявявали национални протести от 2001-ва до ден днешен.

mazen

Естествно, нали папкат ведно с ОПГ-то на Винету...

Andrij

Публикуване на доходите и имуществото на ръководствата на Синдикатите и БЛС. Сигурен съм,че са милионери и то с много милиони.Плужеци заради които умират българи!

Hasta la vista

Щях да се учудя ако бяха ги подкрепили! Не може един синдикат да играе по свирката на работодателите и правителството и да се именува "независим"...Тук следва една доста сочна...

Stern

КНСБ подкрепя само това, от което ще намаже.

Хумангоид

Тоя убавец от снимката вече няколко месеца е в борда на директорите на Албена.

VBA...

Кой-по точно, че като ги гледам всеки един от тях си е

 

 наврял муцуната в някой борд на директори?

Хумангоид

Президентът на КНСБ. По обяд снимката беше друга.

 

Luckbox

То че синдикатите са абсолютно безполезни, и дори вредни, е отдавна ясно. Обаче нашите бият всички по безполезност и вредност. 

sega_reader

КНСБ и Подкрепа никога не са били синдикати, по смисъла на разбиранията за синдикат на запад от нас.

Те и двете са търговски дружества.

Те осъществяват търговска дейност, не се издържат от членски внос, имат влогове в банки.

За какво са им тези пари ?

Същият въпрос е като със субсидията на партиите.

За какво ги ползват ?

Мълчание.

вила

Никога не са организирали нито един протест, значин не са синдикат, А палаш, слугиня на властта

kaily
снимка на kaily

синдикати?

за 30 години 0 протеста, а като хората се надигнат сами, се отричат от тях и плюят три пъти през рамо

що въшки излязоха на челото, че и наглеят

Тартамут

Срам!

MAPOH

Орел и рак и щука

 

Орел и рак и щука,

не зная по каква сполука,

такваз им работа дошла

да теглят наедно кола.

И ето те са впрягат,

напъват са, напрягат,

ей тъй, че ще са пукнат чак,

а пустите кола не мръдват пак.

Те можаха покара

най-лесничко товара,

но на, орелът кат крилат

все теглял нависоко,

кир Рачо — теглял наназад,

а щуката — в дълбоко.

Кой крив, кой прав — не знам,

Товарът и до нине там.

Несговорна дружина — не могат си почина.

 

 

ПЕТКО Р. СЛАВЕЙКОВ

sega_reader

Много станаха на клона казионните организации, които вместо да са на страната на медиците, са на едно мнение с Борисов, който явно по мутренски способ ги е купил.

На снимката има само лапачи на държавни пари и на пари на пациенти.

 

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

КНСБ обяви протеста за анархия

Залп срещу сестрите: КНСБ не иска анархия, а БЛС се чувства оцапан

И двете са казионни организации, съществуващи за да обслужват всячески всеки, който е на власт и да симулират синдикална и професионална организационна дейност за пред външни наблюдатели. Другата им важна мисия е да харчат безконтролно парите от членски внос. ЗАСРАМЕТЕСЕБЕ!

 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Някои лекари на държавна служба се явяват понастоящем милионери и  крупни собственици на имоти.

Сигурно от заплати.

 

bobacko

Изказване на синдикалисти, червендикалисти и др. подобни глисти: Ние настоявахме, настояваме и ще продължим да настояваме за нещо си. И така още триесе години. Настоявали били. Бла, бла, бла. Синдикатите в България са правителствени и работодателски. Работнически синдикати няма. Затова и тези хора се спасяват по единично, и майките, и сестрите, и всички в България.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...че лекарите няма да подкрепят сестрите то е ясно...трябва да заделят от техния пай за сестрите...да не са луди...

 

...обаче синдикатите да не подкрепят трудещи се...това означава само едно...това не са синдикати...а някакваа организация на хранилка...

Supertramp
снимка на Supertramp
Не мога да разбера сестрите. От години протестират за неща , които очевАдно Тиквата и ГЕРБ не искат да им дадат ! Достойни заплати , условия на труд , справедливо разпределение на парите в сектора ... Не искат бе ! Как може година след година едно и също , да искаш нещо , властта да се отнася с тебе като с отрепка , и ти пак да се изтъпанчваш на площадите и пак да го искаш ? Трябва да имаш някакви времеви граници. Трябва да имаш някакво останало достойнство ! Не "професионално" достойнство , както глуповато се мъчат да го представят сестрите , а ЧОВЕШКО достойнство. Толкова ли е трудно да признаеш пред себе си ? "Сбърках си попрището" . Или - "Сбърках страната!" ? След което съответно да вземеш мерки. Ако държиш на всяка цена да работиш сестра , приравняваш дипломи , учиш език , заминаваш за нормалните страни ! Ако не можеш да емигрираш , по една или друга причина , просто си сменяш професията ! Това е ясно като бял ден , толкова ли е трудно да го осъзнаят сестрите ? От какво ги е страх ? Провеждат серия от колективни оставки. Опразват сектора !!! И оставят Тиквата с пръст в уста. Оставят докторите без сестри ,някъде ще е възможно , другаде ще стане хаос и спиране на работата... Кво им пука ? Властта се отнася с тях като с кучета , и те си подвиват опашките и се махат ! ... Но не. Протести , пак протести , и още протести ! Безкрайни унижения , години след години...?
Luckbox

Синдикатите осъждат и обиждат протестиращи служители. 

Главните ни прокурори гледат да не вкарат някой политик в затвора. 
Докторите ни оперират здрави хора. 

Екоминистърът ни лобира за строежи в национален парк. 
КАТаджиите редовно не дават мигачи и нарушават правилника. 
Социалистите въвеждат 10% плосък данък. 
Десните национализат и изземват предприятия.

И още и още

......

....... 


Аз направо се учудвам, че всъщност живеем сравнително добре като народ при всички тия абсурди. 

Федя

?

Magi

Срещу сестрите са  и КНСБ и ЛС, защото и те са на хранилка при герб. Не ги е срам!!!

zumer

"Сития на гладния не вярва"

Безобразие. Лицемери.

Не само сме на дъното, но копаем все сила.

 

КНСБ и БЛС са най-обикновенни бандити от нисък ранг.

KTP

 Аз лично съм безкрайно обезпокоен, защото част от участниците в днешната протестна акция споменаха, че трябва основна промяна в модела на здравеопазване, както и в либералната демокрация. Това е чист екстремизъм – ние сме избрали демокрацията като път на развитие на обществото и то дава своите положителни плодове. 

Ма как! Либералната демокрация е нещо като комунизма - НЕМА по убаво от нея и САКЪН, да не я пипаме!!! Супер СИ е! Колкото до "положителните и плодове", то чувал съм че някой гребат с пълни шепи от тях... КНСБ примерно, както и лекарската върхушка, те са от тях, има разбира се и много други, но специално тези обясняват защо така гневно се отричат всякакви протеси които са "извънсистемни". 

 

Moby-Dick

НСО трябва да действа съобразно своите инструкции за охрана на такива чувствителни обекти, но това не е проблем на сигурността.

ТОВА, тавариш пРезидент, е именно проблем на сигурността. Щом НСО не може да осигури спазването на пропускателния режим в сграда на българския парламент и да отстрани от нея десетина истерични снайки, значи не си върши работата. Въпросът е дали причината е в некадърността на служителите на НСО или в заповедите на началниците им - шефът на службата и случайно изпълняващият длъжността президент на РБ, на чието подчинение е тя.

 

Впрочем, ако причината за неизпълнението на служебните задължения от НСО е нареждане от пРезидента, значи ТОВА е поредният случай на злоупотреба със служебното положение от лицето Румен Радев.

Антей

 

Засрами се, пич!

 

Чудиш се какво да изсмучеш от пръстите си, ама да "хапнеш" по Президента!

Защо?!

 

 

 

Moby-Dick

И защо да се засрамя бе, пич? Защото не съм съгласен 6(шест) нагли, политически мотивирани снайки, част от които дори не са медицински сестри по професия, да въртят на пръста си НСО!?! Тъй като вторият мъж на първата дама им е наредил да не си вършат работата, защото шестте снайки играят за него! Защо не искаш от него да се засрами той?

Страници