facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Постфактум София спря приема с предимство на учителски внучета

След като десетки внучета на работещи в столичните детски градини бяха приети извън електронната система за класиране, от 11 юли това вече няма да е възможно. Това обявиха от общината постфактум - седмица след като работната група, през която в градините се влиза без класиране, е спряла да разглежда заявления за прием на внуци на директори, учители и служители в общинските детски градини и общинските училища. Забраната обаче идва, след като на практика внучетата са настанени за предстоящата учебна година. Още не е публикуван протоколът от последното заседание на работната група, но според неофициална информация голяма част от разгледаните 200 заявления за прием са били за внучета.

Наскоро "Сега" писа как въпреки премахването им като дискриминационни на допълнителните точки за класиране за работещ в градината - родител или баба/дядо, персоналът на градините използва възможността децата да бъдат вкарвани без класиране през специалната работна група. През работна група се приемат деца над определения брой за класиранията. В София обаче от години има недостиг на места в детските заведения и хиляди деца остават неприети всяка година.

Само на заседанието на работната група на 24 април (това е последният качен онлайн протокол) например са разгледани 14 молби за приемане на внучета, чиито баби са директорки, учителки и помощник-възпитатели. Тогава шефката на дирекция "Образование" в общината Мария Минчева пледира: "До този момент сме приемали внучета, не може сега да не приемаме. Трябва да бъдем последователни. Всяка гилдия подкрепя работещите си служители, само при нас не може. Това са хора, които повече от 30 години са работили в системата, толкова поколения деца са отгледали. Това е въпрос и на уважение към труда им и аз заставам зад тях и ги подкрепям."

ВРАТИЧКА

Работната група има специални правила, в които са изредени 7 хипотези за прием. Повечето от тях са за деца в различен риск. Включена е и опцията да бъдат приемани децата на работещите в общинските детски градини. Последната, седма, хипотеза е "други случаи, които налагат прием". Точно по тази линия минаваха и внучетата.

Към статията във в. СЕГА
Denmark

Имам позната в Дания, която работи като учителка в детска градина и има две деца. Тя няма право да ги запише в градината, в която работи, защото попада в конфликт на интереси - предполага се, че е възможно нейните деца да бъдат по-обгрижвани от другите деца от нея или от колежките й. Затова всяка сутрин пътува до друга детска градина, за да ги заведе, и после отива на работа в нейната градина. Това, като се замислиш, е резонно, но би било абсурд в България.