facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
Порожанов обеща помощ за малки мандри и кланици

Държавата да поеме до 50% от инвестициите за разкриването на малки мандри и кланици. Това обеща министърът на земеделието Румен Порожанов през уикенда в град Раковски при откриването на фермерско изложение. Те ще трябва да отговарят на всички стандарти, които ще наложи Българската агенция по храните. Обещанието идва на фона на продължаващи поне до края на годината европейски ограничения за реализация на животинска продукция от Странджанско заради чумата по дребните преживни животни. В района бяха избити хиляди животни, но ситуацията още не е овладяна.

„Предвиждането е да бъдат наистина мини, за да могат да излизат като фермерски продукт, включително на пазари и евентуално ако се оформят фермерски кътове. Разбира се, ще има таван на инвестицията. Ще намерим един оптимален вариант“, каза земеделският министър
"Идеята е да се подпомогнат малки и средни фермери и организации на производителите да преработват и реализират сами продукцията си. Става дума за инвестиции от около 40 000 лв. за мандрите, за кланиците малко повече. Ако някой иска да получи помощ за доста по-голяма инвестиция, това ще е прагът все пак на основния пакет" допълва министърът, цитиран от БГНЕС.
Засега не е ясно кога биха се реализирали намеренията. Тъй като става дума за държавна помощ, е нужно одобрение от Брюксел. Според Порожанов в идните дни ще бъде изпратено искане за нотификация, а решение и яснота по правилата се чака до два месеца. Той успокои, че в новия европейски бюджет няма да има намаление на средствата за българските земеделци.

Към статията във в. СЕГА