facebook
twitter

Вие сте тук

11 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Петкова разговаря със Сандра Удкирк от Държавния департамент на САЩ

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова запозна заместник-помощник секретаря в Бюрото за международни енергийни въпроси към Държавния департамент на САЩ Сандра Удкирк с активната работа на правителството за осигуряване диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за страната и региона, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Разговорите се водиха в рамките на петото заседание на Консултативния съвет за изграждане на Южния газов коридор, който се провежда в гр. Баку, Азербайджан. В центъра на дискусията бе напредъкът по реализация на междусистемната връзка Гърция-България, която има ключово геостратегическо значение за целия регион на Югоизточна Европа, предаде БГНЕС.

Въпросът със структурата и източниците за финансиране на проекта е решен изцяло, информира Петкова. Тя припомни, че е осигурена държавна гаранция за проекта в размер на 110 млн. евро, както и допълнителен грант от 39 млн. евро от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Към настоящия момент проектът е в решителната си фаза, очаква се до края на месец април да приключат обществените поръчки за избор на инженер-консултант, за доставчик на тръби и за строителство. Непосредствено след това ще бъде даден старт на строителството на газопровода.

Удкирк оцени високо усилията на българското правителство за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и декларира подкрепата на САЩ за реализирането на тази цел. За България и Европа е от ключово значение да диверсифицират източниците и маршрутите си на природен газ и вашата страна има изключително важна роля в тази верига, подчерта тя.

Намерението на българското правителство да участва като акционер в изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис също получи подкрепа от САЩ. И двете страни се съгласиха, че това е ключово условие за осигуряване на втечнен газ и от по-далечни дестинации, като САЩ, Катар, Алжир и др.

Сандра Удкирк оцени високо фокуса на целия Европейски съюз върху търговията с втечнен природен газ, който се наблюдава през последната година.

Към статията във в. СЕГА
dissidentbg

110 милиона евро, стратегически проект, още не са снабдили тръбите нужни за няколко десетки километра???

От кога го дъвкат този проект? През това време други построиха две тръби на 1000км.

jorro2

Теменужка Петкова оцени високо усилията на американското правителство за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и декларира подкрепата на България за реализирането на тази цел. За САЩ е от ключово значение да диверсифицират източниците и маршрутите си на природен газ и вашата страна има изключително важна роля в тази верига, подчерта тя.

Soro

Ще купим въглища от Пенсилвания и сме добре както на Украина !

Stern

Май скоро някой ще се похвали, че е спрял продължението на Турски поток през България.

Гръцкият енергиен министър обсъждал ли е със сахибите въпроса за ТП през Гърция?

гарван_грачи_грозно

Вече започнахме като някога!

Тогава лъжехме руснаците, че сме "Дружба от векове за векове!"

Сега - американците, че ще купуваме тяхната 2 пъти по скъпа газ, за да се "диверсифицираме", а то само 3% от домакинсктвата в България газифицирани, останалото на цепеници и кюмюр!

JollyRoger's

Сахибката набързо е диверсифицирала погледа на Теменужка... Жалка работа!

Тодор1

Рапорт даден .Турски поток през БГ няма да има.Рапорт приет.

Другото е ала бала 

Само да не се окаже ,че имаме договори за пренос и да плащаме неустойки като за Белене на Русия 

генек

...заместник-помощник секретаря в Бюрото за международни енергийни въпроси към Държавния департамент на САЩ Сандра Удкирк...

Следващия път може да вдигнат нивото до лъскача на обувките на Помпео...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

PlaNed
снимка на PlaNed

Толкова плява заради едно изречение, което разкрива истинската тема на срещата. Това е И ключовото условие.

Намерението на българското правителство да участва като акционер в изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис също получи подкрепа от САЩ. И двете страни се съгласиха, че това е ключово условие 

buratinob

Хъбчето потъна в небитието.

То така се случва на проекти презентирани на салфетки.?