facebook
twitter

Вие сте тук

18 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Опозиция у нас и със свещ да дириш, няма да я намериш

Политически театър – така хората определят за себе си онова, което виждат в парламента. И как иначе, като видиш депутати, които доскоро са се ругали в пленарната зала, след това да разговарят приятелски в кулоарите. Актьори, които се хващат за гушите пред публиката, а в живота (и може би в бизнеса) са първи дружки – така изглеждат политиците отстрани.

По същия начин стоят нещата и по генералния въпрос за разликата между управляващи и опозиция. На пръв поглед са лесно разпознаваеми. Едните имат власт, а другите нямат. В залата вилнеят с часове наред едни срещу други. Обвиняват се във всички възможни грехове. След това обаче идва моментът, в който парламентът трябва да взима решения. И тогава границата, която разделя единия лагер от другия, изведнъж бързо избледнява.

В тази връзка наскоро в парламента се разигра една комична сценка, която обаче навежда на размисли по темата. Става въпрос за дебата по идеята на БСП за анкетна комисия, която да контролира допълнителните разходи на правителството заради кризата. Социалистите настояха комисията да се оглави от представител на опозицията – разбирай, един от техните хора – така че работата й да не бъде повлияна от властта. Последвалото пререкание разкри ненормалните представи на нашите политици за това що е опозиция.

Най-напред се обади Валери Симеонов – един от лидерите на „Обединени патриоти”. Той се обяви против комисията да отиде в ръцете на левицата, защото била „доста дребнава, повърхностна и неконструктивна”. Тоест, според Симеонов

 

истинската опозиция трябва да бъде широко скроена,

 

разбрана и адаптивна към нуждите на управляващите.

Точно с тази представа се оказа, че се самоидентифицира лидерът на „Воля” Веселин Марешки. Варненският бизнесмен разви теорията, че имало два типа опозиционери: едните били „крещящи и нищо неправещи”; а другите, като него, били готови да „подкрепим всяко едно предложение, ако е разумно, и ще се противопоставим на всяко едно, което води до ограбване на българския народ”. От думите му излезе, че това дали си опозиция няма връзка с отношението ти към властта, а зависи от някаква неясна и конюнктурна представа за „народното благо”.

Това основателно предизвика присмеха на червените, които обявиха партията на бизнесмена за „управляваща опозиция” заради честата й колаборация с управляващите. И приведоха учебникарската дефиниция, че „опозиционна партия е тази, която не подкрепя правителството, тази, която е коректив на управлението” – тоест, единствено БСП.

 

Само за ДПС не се спомена нищо.

 

И накрая – изненада! – именно депутатът от движението Йордан Цонев оглави комисията с подкрепата на ГЕРБ. Така, без да го казват изрично, управляващите удостоиха партията на Ахмед Доган с почетния знак на единствената автентична опозиция в действащия парламент. Фарсът приключи, завесата се спусна.

Същинският проблем в тази ситуация, както и с парламента като цяло, е че опозиция в класическия смисъл на думата няма. Какво, трябва да приемем ДПС за такава ли? Никой не се хваща на този трик още от 2014 г. насам, когато фотографи уловиха настоящия финансов министър Владислав Горанов на маса с депутата бизнесмен от движението Делян Пеевски. А сегашния случай с комисията е само потвърждение на правилото – сериозно ли да очакваме, че герберите ще поверят парламентарния одит на правителствените разходи на партия, която няма да им пази гърба?

Що се отнася до БСП,

 

постоянният рев срещу кабинета не е достатъчен за да бъдеш опозиция 

 

Особено когато в най-важните моменти реагираш неадекватно. Миналата година левицата пропусна на два пъти да покаже, че е истински опонент на управляващите. Първо, когато те наложиха за единствен кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Тогава соцлидерът Корнелия Нинова се скъса да напада Бойко Борисов, че е оплетен в задкулисни зависимости и затова пуска на пистата само Гешев. Но без да издума нищичко по адрес на самия претендент, чиято съмнителна слава на изпълнител на поръчки го правеше съвсем непригоден за мощната властова позиция, за която беше лансиран. С мълчанието си Нинова на практика одобри кандидатурата му – другояче просто не може да се погледне на случилото се.

Още по-видима беше псевдоопозиционната поза на червените при избора на Сотир Цацаров за ръководител на държавната антикорупционна комисия (КПКОНПИ). Една трета от парламентарната група на БСП отказа да действа като „коректив на управлението” и гласува заедно с мнозинството в полза на бившия главен прокурор. И то след като Нинова обяви, че групата ще се въздържи. Причината за разцеплението потъна нейде из дебрите на вътрешнопартийните противоречия в столетницата.

 

А за „Воля” какво въобще има да говорим?

 

Веселин Марешки ловко се измъкна и при трите вота на недоверие, внесени срещу правителството досега. По-често депутатите му ги виждаме да гласуват в подкрепа на мнозинството, отколкото против. А наскоро бизнесменът дори открито си поиска парче от баницата – настоя неговата партия да ръководи правителствения проект по изграждане на държавна верига бензиностанции. Опозиция ли? Друг път!

Изводът от всичко това е един. Водещите партии могат да се обсипват с хули докато ги заболят устите. Това обаче не ги прави врагове. На определено ниво и в определени моменти те действат заедно, независимо от всякакви други обстоятелства. Само по себе си това прави безсмислено разделението на парламентарните политически сили на управляващи и опозиция. Просто едните имат министри, а другите нямат (за ДПС дори последното не е сигурно). Нещо, което трябва да помним за следващия път, когато отидем да гласуваме.

Към статията във в. СЕГА
Testament
снимка на Testament

в колонията на сащ е така всички първо тичат на Козяк за годеж и да носят подаръци.

premier

Текстовете на този съчинител неизменно водят до извода, че по-високо от герб няма и по-дълбоко от ББ няма, т.е. за българите е чест той да управлява.

Непримирим

В парламента опозиция няма. Просто има мажоритарни и миноритарни притежатели на акции в “Народно събрание“ АД. През деня се правят на врагове, вечерта делят процентите. Разбира се понякога, някой с блокираща златна акция взимат допълнителен процент. 

Димо Дренчев
снимка на Димо Дренчев

Има опозиция и тя е извън парламента и извън системата! Нарича се Възраждане. В момента гешетурата и свинските медии ги мачкат.

cymen

Възраждане е отряд по бързо освояване на крадени пари, оглавяван от един партиен охлюв.

шиши

Издирихме си виновник. Не е галфонското управление, а е галфонската опозиция. Каква е тая логика? Кат не ми върви  в живота- комшията е виновен. Констипация, менструация, дуварът ми се сринал, оранжерията се е вкарала в конспирация, козата се заглежда по чуждо, #шасасамосезирам. И няма опозиция да ме спре да плещя глупости.

Шилов

Петьо Цеков и Людмил Илиев - братя близнаци в ненавистта си към БСП. Не ще намерите и една  положителна запетайка  в писанията им за единствената реална заплаха за бандита от Банкя. Такива /с извинение журналистки/ полюции като горната са манна небесна за идиота на държавата.

SgtTroy
снимка на SgtTroy

тц, кака ви корнелия е манна небесна.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Не. Просто сме криво огледало на Москва. Подобно на Русия опозицията е част от властта.

wreckage
снимка на wreckage

Върнете Сула!

Libеrtа
снимка на Libеrtа

А някой реши да пише за нещо което  не е от днес  или от вчера , а от години. Всички знаем, че дебатите в Парламента са само за пред нас простосмъртните избиратели.  Затова никой не търси сметка  от предишните.

Forza NATO

Сички са маскари и няма достойни да Го сменят, затова и не опитвайте.

 

С горното може да бъде обобщен абсолютно всеки политически "анализ" на Л. Илиев и Д. Божидаров.

Lillian
снимка на Lillian

опозицията хич я няма, но и този текст не ми хареса

Върнете Сула!😎

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Готово. Картаген трябва да бъде разрушен. За останалия телкст ползвай генератор на случайни числа.

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

😂

Slava
снимка на Slava

7

Нед., 31/05/2020 - 11:33 (нов)

Шилов

Петьо Цеков и Людмил Илиев - братя близнаци в ненавистта си към БСП. Не ще намерите и една  положителна запетайка  в писанията им за единствената реална заплаха за бандита от Банкя. Такива /с извинение журналистки/ полюции като горната са манна небесна за идиота на държавата.

 

Бандитката Импексова е заплаха единствено за себе си.

аиг3

БСП може да е опозиция(некадърна) на ГЕРБ, но не са такава на тези, които крепят Борисов в задкулисието и ще останат и след него. Неслучайно в свинските медии редовно се сипе жлъч срещу Прокопиев, Лозан Панов, Христо Иванов и прочие що минават за десни, като редакционна политика и цели рубрики. Нито думичка за Корни. Ако се споменава БСП то е между другото. Топлата и близка връзка с Пеевски и Доган започната от Станишев продължава.