facebook
twitter

Вие сте тук

56 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
ООН: България е заплашена от драматичен спад на населението

До 2050 г. България ще загуби една четвърт от населението си, пише в доклад на ООН, цитиран от БГНЕС.

Масовата емиграция на младите от Югоизточна Европа поставя държавите в региона в много тежка ситуация. От десетте страни с най-бързо намаляващи популации в света, девет са в Югоизточна Европа, казват от ООН. Причината е комбинация от по-големия брой емигриращи, отколкото идващи в тези страни, както и ниската раждаемост.

"За разлика от Западна Европа, страните в този регион не използват имиграцията, за да попълнят празнините. Населенията в Югоизточна Европа стават по-малобройни и по-възрастни", казва Алана Армитаж, регионален директор за Източна Европа и Централна Азия на Фонда на ООН за населението. 

Между 1995 и 2035 г. броят на населението над 65-годишна възраст ще се удвои в повечето от страните в региона, сочи още докладът. Като се има предвид намаляващият брой на хората в работоспособна възраст, съществува реален риск за бъдещето на основни социални услуги като изплащането на пенсии.

Повечето страни в Югоизточна Европа вече изпитват значителен недостиг на работна ръка, което затруднява икономическия ръст и шанса да се намали изоставането от Западна Европа. Проблемът се обуславя от ниското заплащане, лошото образование и професионално обучение, както и политическата несигурност в тези страни, където държавата продължава да доминира в икономическия сектор. Това кара младите да предпочетат по-добре платената и по-удовлетворяваща работа на Запад.

Правителствата в Югоизточна Европа трябва да разработят пълноценни политики за населението, базирани на спазването на човешките права, да осигурят по-добра грижа за децата, по-гъвкави работни часове, майчинство и за двамата родители, както и по-равно споделяне на тежестта в семейството между мъжа и жената.

Страните от Югоизточна Европа се нуждаят от по-плавно преминаване на младите от обучението към работата, както и осигуряването на достъп до желана от хората професия.

Има нужда и от повишаване на заплащането, за да бъде спряна тенденцията младите професионалисти да емигрират, казва още Алана Армитаж.

Към статията във в. СЕГА

Страници

urupuchi

 Правителствата в Югоизточна Европа трябва да разработят пълноценни политики за населението, базирани на спазването на човешките права,

 

 

ООНето да си гледа собственото население! Другарката Алана да не се бърка там където никой не я е избирал и да не дава акъл какво трябва и не трябва, защото в Югоизточна Европа  сами си избираме правитеслтвата щот за разлика от ООНетата сме демокрации, независими и суверени. Ако нашти правителства решат съвсем да ударим кепенците, ще го направим! :-)

МногоУмен
снимка на МногоУмен
"Драматичен" спад ? Благодарим ти ГЕРБ , благодарим ти Батка !
ПероВТ

Днес България има 7,05 милиона жители - това е официалната статистика. По други оценки са само 6,9 милиона. От тях 2-2,5 до 3 милиона живеят и работят в чужбина. Реалната цифра на останалите в Родината е 4-4,5 милиона и намалява годишно с около 50 000 нови емигранти. Всъщност станалото не може да се нарече емиграция, а евакуация. Като дял от активното население българските емигранти са повече от сирийските, иракските и афганистантските. Половината може и да се върнат - най-вероятно на стари години, да си харчат огромните (за българските условия) пенсии. От моите роднини - 5 семейства, в Торонто, Коста дел Сол и Саутхямптън, никой не възнамерява да се връща, за съжаление. Приятелите им - също. За децата и внуците им ще е добре, ако продължат да говорят в къщи български. Ни ни е нужна ООН, да ни обяснява ситуацията. Управляващите ни са наясно. Повечето са изпратили вече децата и парите си в чужбина. Там им е интереса, не в Родината. И ако имаме малко мозък,  не бихме избирали и не бихме позволили да бъдат назначени на ключови постове хора, с единия крак в друга държава. Лозунгарски звучи, но е дошло време да се спасява България.

inventus

Имам идея как да се ползват нелегалните имигранти за попълването на работните места у нас но едва ли на тия от ООН това ще им хареса. Вместо да ги хрантутим в центровете за временно настаняване безплатно по добре е да ги натикаме в мините и кариерите да копат камъни и руда колкото да си платят хляба. И да не им остава време и сили да насилват жените и децата ни. Мисля че това е справедливо и демократично още повече че и в родината на демокрацията древна Гърция са считали/и досега считат / че демокрация без робски труд е невъзможна.

Кара Колю

Няма страшно... ще спадаме, спадаме... и ще се спихнем... и на освободеното място  -  в опразнените имоти - ще се настанят тия, срещу които днес изградихме Оградата... ?

А ние ще си изчезнем... ама като генетично чисти българи... ?

ЗИП
снимка на ЗИП

И кво кат има "драстичен спад" ? На кой му пука ?

 

:)

Джиджи

Тов. Алана е забравила само да ни препоръча тук да приемем ИстМбулската ... таковата, което прави в ена съседна соба.

 

Което неизбежно ше оправи нещата и ше ни направи одма щастлифти!!! ???

Hasta la vista

Този проблем не е от вчера, но някои господа са си седнали на ушите и се праят на ощипани...

mi6osp.

Изчезването на България ще е основния резултат от сполетялата ни демокрация.

Biberkov

Е гиди, дърти такова, начи ...

Ако по времето на вашия любим бай Тошо нямаше кльон , по който да се стреля по всеки който се опита да пътува в нормалния свят, в комунистическата кочина щяхте да сте останали само малка част от ония 80%.

маняна
снимка на маняна

Циганският манталитет на българина ще го затрие дълго преди да се сети, че магарето може и да не се отучи да яде, а преди да пукне ще избяга.

Inventus добре описва горното - на какво ли не е готов булгаристанчорбаджи, за да запази заплащането минимално и роботната смяна максимална. Като свършат местните роби, Inventus предлага нови, сигурно ще ги охранява с автомати да не бегат и те. Свикнал да храни маймуните си с трици, булгаристанеца може дълго да се чуди що му бегат, що се не раждат нови и що никой не ще да дойде да му бачка 12-часовите смени. Международно посмешище с напълно заслужена съдба!!!

toronegro
И като добавка 30-40% от останалите и може би над 50% от трудоспособните са се набутали в столицата...
cymen

Единственият шанс за българия е деколонизация. Няма как обаче ЕС-то да почне да се разпада баш от нас и трябва да се надяваме на външни фактори. Четете "Бирмански дни" на Оруел и ще видите, че нищо ново няма. Сахибите никога не искат на аборигените да им е добре.

ПероВТ

Никой от политиците ни не коментира факта, че освен откъм население (по-младо, по-интелигентно, по-образовано и квалифицирано) страната се източва откъм капитал. Повтарям го като "Картаген трябва да се разруши" - печалбата, минус 10% корпоративен данък и евентуално - ДДС,  се иточва от търговията (Метро, Лидъл, Кауфланд....), банките (с 2-3 изключения), телекомуникациите,енергоразпределението, добиващата промишленост, а предстои от ТИР-транспорта. Увеличават се и българските инвестиции в икономиките на партньорите ни - от 50 милиона евро, вече стигнаха 200-250 милиона на година. Откъм ЕС идва едно тъничко, но силно рекламирано, поточе от т.нар. еврофондове, докато никой не споменава за пълноводната река, която тече от България на Запад. Получаваме милиард евро (ако изпълним определени условия, които всъщност го намаляват наполовина) даваме половин милиард безусловно - под формата на вноска в бюджета на ЕС. Отделно - поне 5-6 милиарда - печалба от най-стабилно печелившите сектори на икономиката.

 

Ураа

Другарката Армитаж да си гледа Централна Азия и съветите за използване на миграцията за попълване на празнините да си ги сложи в някоя празнина... ?

Предводител на ...

Огромният проблем на България е в това, че не съумява да интегрира външни хора (че и изолира огромни части от собствените си граждани) и никой нема никакво желание да бъде българин. Това е гарантирана предпоставка за затриването на нацията, след не много голям период от време тук не просто ще има "други хора", но ще има и "друго нещо".

Диагностик

На фона от намаляващия брой раждания, пожеланието:

не използват имиграцията, за да попълнят празнините

звучи леко цинично. ?

Утринен зов

Когато наистина раждаемостта, заплатите и интересите на българския етнос в държавата станат приоритет за властниците (едни лапачи в момента и дотам) нещата ще започнат да се подобряват.

Змей Горынич
снимка на Змей Горынич

Значи държавата била доминирала в икономиката. Това бил проблема.

Едно си баба знае, едно си бае. А че в България не остана нищо държавно...

Народа от "честните частници" избега всъщност ... тва да си приватизираш водата и тока го нема почти никъде.

Hasta la vista

Има го и още как! Първото условие, което поставят чичковците с дебелите портфейли в лицето на МВФ и СБ на държави като нашата, е приватизация на utilities, иначе пАри нема...И го правят навсякъде, където се насажда "демокрация" от типа на нашата...Естествено с постоянно повтарящата се мантра, че "държавата е лош стопанин". И резултатът е повече от виден...

hamer

държавата продължава да доминира в икономическия сектор. Това кара младите да предпочетат по-добре платената и по-удовлетворяваща работа на Запад.

Правителствата в Югоизточна Европа трябва да разработят пълноценни политики за населението, базирани на спазването на човешките права, да осигурят по-добра грижа за децата, по-гъвкави работни часове, майчинство и за двамата родители, както и по-равно споделяне на тежестта в семейството между мъжа и жената.

Страните от Югоизточна Европа се нуждаят от по-плавно преминаване на младите от обучението към работата, както и осигуряването на достъп до желана от хората професия.

Има нужда и от повишаване на заплащането, за да бъде спряна тенденцията младите професионалисти да емигрират,

 

D А аз се питам как би станало всичко това без доминация на държавата? В момента държавата въобще не се меси нито в заплащането в частните фирми, нито в работното време, синдикатите - още по-малко. Т.н. "Кодекс на труда" /не случайно е в кавички" се прилага само за държавната и общинска администрация и в някои от приватизираните големи държавни фирми. В хилядите малки бизнеси този кодекс е е непознат.

Предводител на ...

Когато наистина раждаемостта, заплатите и интересите на българския етнос в държавата станат приоритет за властниците (едни лапачи в момента и дотам) нещата ще започнат да се подобряват.

Докато не спре да се мисли за български етнос и не започне да се мисли за българска нация, България нема шанс. 

Утринен зов

Емигранти, близки до България по култура, религия, манталитет не проявяват интерес към заселване. Ако под интеграция  се разбира да се вкарат азиатци или мюсюлмани, тцъ, не ни трябват. 

Диагностик

Вижте статия, която очевидно не е за тук и люто ще разгневи неколцина:

https://blitz.bg/obshtestvo/poseshchenieto-na-tsatsarov-i-geshev-v-sashch-dokara-do-isteriya-zhltopavetnitsite-na-prokopiev_news704443.html

 

☝️

hamer

Всеки дявол си чете Евангелието както му изнася.?

Вал

"За разлика от Западна Европа, страните в този регион не използват имиграцията, за да попълнят празнините."

 

Ами това си е чист призив за подмяна на населението ни

 

А ако самата държава, т.е. управляващите, се погрижи за препитанието и доходите на хората си, като започне да строи предприятия и др. подобни, като изостави и отхвърли всякакви либерални идеи, че това е държавна помощ, че пазарът определя всичко и др. подобни глупости, то тогава бавно и постепенно нещата ще започнат да се оправят

 

Също вече назрява моментът да се развалят безбройните концесии, които изсмукват природните ни ресурси - злато, мед, вода и др. да се създадат и български търговски банки, държавата да влезе почти изцяло и в енергетиката и т. н.

 

Правосъдието  - сега е трагично, има закони, но те не се спазват, има вратички в законите, които трябва да се премахнат, да се потърси отговорност от приватизаторите и т.н.

 

Има доста още неща, които да се направят, но се иска смелост и твърдост

Утринен зов

Ами да! Ако природни ресурси и енергетика не се източваха така брутално от същите, дето постоянно ни дават акъл, ако си плащаха реално данъците, щяхме да сме по-добре. Но трябва власт и кураж, но  не слугинаж.

Вал

"Частна фирма шеста година събира такса "локва" по границата с Турция

 

22 Окт. 2019

Юлиaна Бончева

Държавната агенция по храните плаща милиони на посредника, който я замества в дезинфекцията на автомобилите" - друга статия с днешна дата от в-к "Сега"

 

Това е илюстрация на трагедията у нас

 

 

sega_reader

Огромна тема и не може да се изчерпа с един коментар, а няма време за дълго писане.

Като начало: излизане от НАТО и ЕС.

Това е краткият вариант, а за дълъг както казахме няма време, а и смисъл.

Честно казано, времето на думите бе около 1989-1998 г.

Сега е време за делата, ама дела няма, има политически простотии и нежелание да се направи нищо за подобряване на положението.

Затова населението бяга навън.

А ние искаме да си оправим къщичката, само че политиците не дават, що не дават, ами щото отвън едни хора ги финансират за да правят лошотии на народа.

Хайде лек ден.

graoveca

Има нужда и от повишаване на заплащането, за да бъде спряна тенденцията младите професионалисти да емигрират, казва още Алана Армитаж.

Стига бе, как стигнахте до това гениално заключение. От него до другото, че някои имат изгода при нас да се плаща малко, за да се подбират от грамотното и читавото за емиграция при тях, е само една стъпка ...

 

Е..те се бе маскари, тя тая работа с децата така става, не ги носи щъркела. Пълно е около мен с 30-40 годишни без деца или пък с по 1 дете. Пък имало демографски срив...мамини сладки...то иска е...не и после бачкане за насущния,  не ще говорене ... Въпросът е на ценности, кое е по-важно за теб, още едно дете или почивка на майна си райна, нов, ама най-нов телефон с n-найсе камери, автомобил и т.н. писък на модатата ... 

 

Страници