Quantcast
Ниското данъчно облагане в България е само илюзия | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

11 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Ниското данъчно облагане в България е само илюзия

България може да се хвали с най-ниските данъци в Европа заради плоския 10% налог върху доходите, но когато се сравни общото данъчно-осигурително облагане на семействата у нас и тези в развитите държави, става ясно, че не се представяме толкова добре. Поне това показва публикуваният наскоро доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за данъчното облагане на труда през 2018 г. 

ОИСР е организация, в която членуват 36 държави, смятани за най-развитите в света. България не е член на ОИСР и не фигурира в тази класация. За това къде сме ние в общата картина на данъчната тежест ни ориентират данните на националната статистика.

През 2018 г. в ОИСР средното облагане на доходите на несемеен работещ без деца е 36.1%. Това е с 0.16 процентни пункта по-малко от 2017 г. и е намаление за четвърта поредна година.

За отделните 36 страни, членки на ОИСР, данните варират в широки граници. Например в Австрия, Белгия, Франция, Германия, Унгария и Италия общата данъчна тежест върху доходите е 45% и повече, докато в САЩ, Австралия, Израел, Швейцария тя е под 30%. Най-ниско е облагането на разходите за труд в Нова Зеландия - 18.4%, и Чили - 7%.

НСИ все още не е публикувал данни за т.нар. данъчна тежест върху разходите за труд у нас за 2018 г. Тя показва процента на данъка върху брутната заплата на наетия работник плюс осигуровките за негова сметка и за сметка на работодателя спрямо разходите за труд.

За 2017 г. общата данъчна тежест върху разходите за труд у нас е 34.3%, а година преди това e била 33.6%. Причина за увеличението е вдигането на осигуровката за пенсия с 1 процентен пункт от 1 януари 2017 г. от 17.80 на 18.80%. 

През 2018 г. имаше повторно увеличение на пенсионната осигуровка с 1 процентен пункт. Заради това вероятно данъчната тежест върху разходите за труд ще надхвърли 35% по методиката за изчисление, която използва НСИ. Реално обаче у нас отчисленията за подоходен данък и различните видове осигуровки през 2018 г. достигат цели 42.3%. От тях 23.78% са за сметка на наемния работник - 13.78% осигуровки и 10% данък върху дохода, а останалите 18.52% са осигуровките, които плаща работодателят.

И докато в повечето страни от ОИСР изземването на доход от работещите непрекъснато намалява, у нас тенденцията през последните три години е обратна.

 

Българите плащат повече данъци и осигуровки,

 

отколкото гражданите на Дания, Исландия, Ирландия, Япония, Великобритания, Канада, САЩ, Швейцария и редица още страни.

Картината още по-драстично се променя, когато се заговори за семейства с деца.  В повечето държави от ОИСР действат данъчни облекчения за работещите родители, които значително намаляват общата данъчна тежест върху доходите им. Така например за семейства с две деца и един работещ родител средното облагане в ОИСР е 26.6%. Ако и двамата родители получават доходи от труд, общата данъчно-осигурителна тежест става средно 30.8%.

Най-големи данъчни облекчения за семействата предоставят Швейцария и Люксембург - най-богатите държави в Европа. Там тежестта от данъци и осигуровки върху доходите на работещия родител е по-ниска с повече от 20 процентни пункта в сравнение с несемейните. В Швейцария например данъчната тежест за семейство с две деца и един работещ родител е едва 9.8%, а ако и двамата родители получават доходи от труд, удръжките са 16%. За сравнение удръжките на един швейцарски работник без деца и средна за страната работна заплата са 22.2%. 
На сериозни данъчни облекчения се радват и семействата, в които майката не работи, за да гледа децата си, в Белгия, Канада, Чехия, Германия, Ирландия, Нова Зеландия, Словения, САЩ, Унгария, Естония, Исландия.

 

Първенец в грижата към семействата и децата обаче е Нова Зеландия

 

с едва 1.9% данъчна тежест върху доходите на родителите. Това е и държавата с най-ниско облагане за средния несемеен работник - 18.4%.

Изследвания на ОИСР от предишни години показват, че в някои държави за самотни родители с две деца и средни доходи данъчната тежест дори става негативна величина. Това означава, че тези родители получават парични добавки или данъчни кредити, чиято сума надвишава дължимите данъци и осигуровки. Такава например е практиката в Ирландия, Нова Зеландия, Канада, Австралия.

Никак не е случайно, че повечето от най-развитите страни в ЕС, привличащи мигранти от цял свят, дават най-щедрите данъчни отстъпки за семействата. И това трябва да е червена лампичка за страна като България, в която отрицателният естествен прираст е необратима тенденция, а младите през глава бягат в чужбина. Още повече че данъчни облекчения ползват работещите, активните хора, за които увеличените свободни средства са важни за отглеждане на потомството. Политика, която няма нищо общо с раздаването на социални помощи на безработни родители, които държавата после наказва, защото не пращат децата си на училище.

У нас тази тема деликатно се заобикаля. В последно време данъчни облекчения за семействата с непълнолетни деца, близо 30 пъти по-високи от сегашните, предложи БСП. Левицата внесе в парламента промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с която за всяко дете родителите да ползват 6000 лв. отбив от данъчната основа преди облагане. На практика това означава един от двамата родители да плати 600 лв. по-нисък данък върху доходите от труд, ако има едно дете. За второ данъчното намаление става 1200 лв. В момента действа 200 лв. признат разход за първо дете, 400 лв. - за второ, и 600 лв. за всяко следващо.

Не е изненадващо, че идеята на левицата веднага бе определена като популистка - появи се малко след загубения евровот и няколко месеца преди местните избори. И заслужено получи забележката: "А вие като бяхте на власт, защо не го направихте?". 

Едно нещо обаче е ясно - управляващите трябва да реагират спешно и адекватно на прогресивно стопяващото се население на България, вместо да пишат безплодни стратегии. Хаотичните мерки за по-добро образование, здравеопазване и повишаване на доходите засега са по-скоро спорни, отколкото резултатни. Спадът на раждаемостта в България е най-силно изразен сред представителите на средната класа - образованите и работещи български граждани. Затова предоставянето на по-големи данъчни преференции за семействата с деца е една от мерките с възможно най-бърз ефект. 

 
НАГОРЕ
Единствено Полша сред страните в ОИСР е орязала чувствително през последната година (с повече от 10 процентни пункта) данъчните облекчения за семействата. Причината е силното намаление на детските добавки в страната. Но и така общата данъчна тежест за работещи родители с две деца в Полша - 20.9%, е доста по-ниска от тази в България. Намаление на данъка с около 20 лв. годишно за едно дете и 40 лв. за две у нас няма никакъв осезаем ефект върху общото данъчно облагане на българските домакинства.

НАДОЛУ
Намалението на средната данъчна тежест върху доходите в ОИСР през 2018 г. се дължи в най-голяма степен на четири държави - Естония, САЩ, Унгария и Белгия. В първите две през 2018 г. са  извършени реформи в облагането на доходите, при което в Естония общата данъчна тежест е паднала с 2.54 процентни пункта, а в САЩ - с 2.19. В Унгария и Белгия пък през миналата година са намалени осигурителните вноски за сметка на работодателя, при което общото данъчно облагане в тези страни пада с повече от 1 процентен пункт. 
 

С колко се облагат доходите от труд в страните от ОИСР
(в % за 2018 г.)

Държава    Работещ с две деца    Работещ без деца

Франция    39.4    47.6 
Италия    39.1    47.9  
Гърция    37.9    40.9 
Швеция    37.9 43.1 
Финландия     37.8     42.3 
Австрия     37.4     47.6 
Белгия     37.3     52.7 
Турция     37.2     38.9 
Германия     34.4     49.5 
Испания     33.9     39.4 
Литва     33.2     40.6 
Холандия     32.6     37.7 
Норвегия     32.4     35.8 
Латвия     32.3     42.3
Словакия     30.3     41.7
Унгария     30.3     45.0
Португалия     29.0     40.7 
Япония     27.4     32.6 
Естония     26.6     36.5 
Великобритания     26.2     30.9 
Чехия     25.5     43.7 
Словения     25.2     43.3 
Дания     25.2     35.7 
Австралия     21.5     28.9 
Исландия     21.5     33.2 
Южна Корея     21.0     23.0 
Полша     20.9     35.8 
Израел     19.9     22.4 
Мексико     19.7     19.7 
САЩ     18.5     29.6 
Ирландия     17.3     32.7 
Люксембург     17.0     38.2 
Канада     11.7     30.7 
Швейцария     9.8     22.2 
Чили     7.0     7.0 
Нова Зеландия     1.9     18.4 
Средно за ОИСР      26.6     36.1

Към статията във в. СЕГА
mick

Защо изобщо бюджетите на държавите се пълнят чрез данък върху доходите и данъци върху потреблението.. след като се изразходват и според собствеността?

 

Кой трябва да плаща за полиция, съд, военни, чиновници, пътища? Кой има най-голяма полза от тях? Всички сме хора, но държавата прави различни разходи за различните собственици.

 

 

И сега видите ли - карат ни да гледаме данъците върху доходите/и така изключвайки богатите/.

 

 

---

 

Слаба държава - прост народ.

mehudi

айде сега, данъчната тежест е 10%, осигурителната е хх%. осигуряването теоретично не е данък.

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Статията е неадекватна, защото произволно заменя данъчна с данъчно-осигурителна тежест.

Интервал

Що да е неадекватна? Интересно, колко от хората занимаващи се с частен бизнес* у нас, ще я считат за неадекватна?

Нямам предвид мутробизнес, а реално работещите хора.

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Ми - там си пише: "Статията е неадекватна защото ..."

Хумангоид

Два пъти пробвали да представят данните таблично, и двата пъти не им се получило.

wiseman 1

Абсолютно неверни данни. У нас ниските и средни доходи се редуцират с под 24%, а високите - с още по-малък процент. Работя в Германия и взимам чисто около 58% от брутната си заплата, а ако я получавах в България щяха да ми удържат само около 20% от нея.

wiseman 1

България е истински рай в рамките на Европа относно удръжките от заплатата!

Krass_

Много писатели (и все авторитети ? ), малко читатели!

 

Таблицата и данни, общо-взето са си точни. Тези проценти представляват изземването от държавата (данък и различни осигуровки ) от разходите на даден работодател за труд, при средната работна заплата за съответната страна.

Който не вярва и не го мързи, може да отвори изданието на ОИСР и да провери лично - има го отворено, само за четене, на 14 езика.

 

Taxing Wages 2019 - OECD

 

 

За България данните са малко по-различни, но са достатъчно близки - не е 34,3%, а е около 34,5% за Работещ с две деца и около 34,6% за Работещ без деца. Сами можете да видите къде сме позиционирани, спрямо другите държави.

kaily
снимка на kaily

 Англичаните под 11000 паунда годишно плащат 500 паунда годишно данъци, осигуровки и такси и след 10 години работа получават 160 паунда месечна пенсия. Българите с 500 лв. заплата месечно плащат по над 200 лева всеки месец данъци и осигуровки и след 37 години стаж получават 200 лв пенсия.

Българите получават малко, плащат данъци и осигуровки много и накрая не получават нищо.