facebook
twitter

Вие сте тук

17 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
В "Младост" излизат на пореден протест срещу строеж

За втори път през юли жители на „Младост“ 4 излизат на протест срещу решение на главния архитект на София Здравко Здравков да даде зелена светлина за изграждането на 6-етажен блок между блокове 482, 483, 475, 485, 476 и 473А. Протестът е обявен за довечера от 19 часа. Живеещите в кооперациите наоколо се обявяват срещу „планираното безугледно презастрояване на целия квартал „Младост“ и конкретно на „Младост 4“ и искат спешно преразглеждане на Общия устройствен план на столицата. Организаторите на гражданското недоволство алармират, че докато са писали "поредната жалба срещу застрояването на маломерен парцел с безумна шестетажна сграда", са били заградени други два парцела в района с идеята да се построят още три 6-етажни блока. 

Към статията във в. СЕГА
Диагностик

Спалнята на София трябва да се запълни.

Защо не са протестирали, когато се е разглеждал Общия градоустройствен план на София? Сега ли са поумнели?

rorik

Ми като не ви харесва продайте си апартамента в "Младост и си купете едно село бре. 

Като има достатъчно за продан  няма да строят. 

Negative

Гражданското общество, населяващо кокетните 8-9 етажни блокове в района с право е възмутено от издигането на безумни шестетажни мастодонти

редник

Сетиха се да протестират, вероятно с основание, но защо не подкрепиха Иванчева?...

Диагностик

Вие бихте ли подкрепили корумпираната кметица?

Нашенец

Тоз форум пълен със съдии, пък такова беззаконие се шири из страната. Що ли?

ArcheoBG

 Тя Иванчева след като й подхвърлиха едни 70к евро белязани пари, първата й работа беше да се обади да задвижат документите на Ваклин. Иначе голяма борба срещу презстряването на Младост е падала.

Дежурния

Изменението на подробния устройствен план на Младост 4 е от 2009 г (главен архитект Петър Диков). Сега просто наближават местните избори и някой размътва водата за риболов.

Желязко Желев

                Това са нагли ,нахални,безочливи,корумпирани безумия скрити под или зад ,както щете закони,закончета и параграфи.Същите закони ,закончета и параграфи са създадени за да защитават обществения интерес.Поне на теория.Когато гражданите МАСОВО протестират очевидно е ,че НЯКОЙ е ползвал законите,параграфите в свой интерес,друг му е позволил.

                 В по-древни времена създадените по този механизъм смутове се решавали по един начин.Иператора/царя и т.н е викал съответния велможа и му е зимал главата за назидание.С други думи законите са за това да обслужват суверена а не пъдаря.

               Доколкото суверен е народа нечии глави трябва да 'хвръкнат'Образно казано.Начина е протести до кат се 'овъртолят у праха' Да се знай кой цар и кой пъдар.

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Спалнята на София трябва да се запълни.

Защо не са протестирали, когато се е разглеждал Общия градоустройствен план на София? Сега ли са поумнели?

 

Сега. Българинът бавно се учи да бъде гражданин.

Освен това не всеки има знанията, за да разчете ОУП и ПУП, и да си представи какво точно предвиждат те.

И трето - връщането на бивши земеделски земи в реални граници в границите на населените места беше грешка, граничеща с престъпление. 

 

А всички жилищни комплекси, хубави или лоши, бяха проектирани навремето с устройствени показатели, които осигуряваха някакъв комфорт на обитаване -  коефициент на интензивност на застрояване (К инт), плътност на застрояване (П застр), минимална озеленена площ (П озел). 

След 89-та тези показатели бяха променяни многократно къде с ОУП, къде с ПУП в посока драстично понижаване комфорта на обитаване, с което някогашните селяни, наследници на някогашни земеделски земи в междублоковите пространства и имащи се вече за граждани, внезапно се замогнаха, а предприемачите, купили от тях имоти, станаха милионери за сметка на обитателите на жилищните комплекси.  

 

Само че преди действащите сега ОУП в градовете имаше други действащи планове, което ще рече, че и сега действащите ОУП не са свещени крави и могат да бъдят променяни, както е възможно и изработването на нови с по-добри за обитателите показатели. Право и работа на гражданите е да поискат такива промени.

 

Впрочем такива комплекси има навсякъде из Западна Европа. Те не са изобретение на соца. Но в Европата, откъдето бяха заимствани строителните технологии и градоустройствените решения с някогашните показатели, не уплътняват и не презастрояват безогледно.  

 

 

Дежурния

Младост-4 е с устройствени показатели заложени през 1961 г. На карта ясно се вижда, че въпросното място си е било за застрояване, а не е земеделска земя. Просто безплатният паркинг вече няма да го има.

Естествено не отричам огромното количество строителни безумия, включително и в Младост. Устройствените планове обаче са публични и от доста години всеки има право да избира дали да живее в силно уплътнена "спалня" или другаде. Докато има хора готови да плащат за да живеят на такива места, ще ги има и местата.

Предводител на ...

Секо иска да се засели около (sic!) София, що да му се троши хатъра? Щеше ли да има такова застрояване, ако не беха стотиците хиляди житени чеснови питки, дотъркаляли се през Витиня, Вакарел и Владая?

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Секо иска да се засели около (sic!) София,

 

Заселването е обвързано с работното място. Работното място се избира според заплащането. Работа на общините е да предвиждат и регулират тези процеси и те, процесите, да бъдат отразени в предвижданията на градоустройствените планове, без да се понижава качеството на обитаване.

Има начини. Като се започне с изнасяне на работни места отвъд Витиня, Вакарел и Владая. Примерно. Строителните предприемачи ще ги последват. Пазар. ?

Предводител на ...

Да де, но мисля, че сме отвъд point of no return.

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Впрочем пак навремето първият конкурс за застрояване на Кара баир край Бургас беше за къщи с дворове - редови, близнаци, на 2 и 3 етажа, но... къщи! С дворчета. С гледки към морето и езерата, щото на баир.

Обаче после внезапно се взе решение за изцяло многоетажно строителство с блоци и се получи днешният ж.к. "Меден рудник".

Но и той бе проектиран с показатели, осигуряващи някакъв минимален комфорт на обитаване. И понеже там работни места няма, освен в сферата на обслужването на местното население, този комфорт - въздух, ослънчаване, зелено (колкото и неподдържано да е), места за паркиране - все още се запазва. 

Дежурния

Заселването е обвързано с работното място. Работното място се избира според заплащането. Работа на общините е да предвиждат и регулират тези процеси и те, процесите, да бъдат отразени в предвижданията на градоустройствените планове, без да се понижава качеството на обитаване.

Има начини. Като се започне с изнасяне на работни места отвъд Витиня, Вакарел и Владая. Примерно. Строителните предприемачи ще ги последват. Пазар. ?

Заселването е свързано и с избор на начин на живот. Различното заплащане не е за равни други условия. В конкретния случай не е ясно какво могат да регулират общините на място отредено за гъстозастроена спалня. В София, а и другаде, има и места където може да се живее в къща с двор. Да, но това ще струва да кажем 1 милион, а в апартамент из спалните - стотина хиляди. Няма как общините да направят така, че да си купуваш апартамент за сто хиляди, а да ти се осигурят екстрите като за милион. Могат да наложат ограничения, но това автоматично ще вдигне цените. Сега е въпрос (и) на тарикатлък, вземам по-евтино заради ясни несгоди, след което искам да ми отменят несгодите. Няма как да стане.

×