Quantcast
Мистериозни вандали атакуваха Музейния остров в Берлин | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Мистериозни вандали атакуваха Музейния остров в Берлин

Ръководствата на три от най-големите музейни институции в Германия - Пергамския музей, Старата национална галерия и Новия музей, са крили в продължение на две седмици от обществеността, че не по-малко от 70 експоната от трите музея на берлинския Музеен остров:  — са пострадали от нападения на мистериозни вандали.

Сред експонатите, повредени на 3 октомври, Деня на германското единство, са египетски саркофази, каменни скулптури и картини от XIX век, които са били обливани с определено маслено вещество.

По искане на вестник Zeit и радио Deutschlandfunk Фондацията за пруско културно наследство, от берлинската полиция потвърдиха, че експонатите са повредени. Полицията съобщи, че се води разследване, но засега мотивите за нападението са неизвестни, пише вестник Guardian.

Това не е първият подобен случай. През 2018 г. в Атина две жени бяха арестувани в Националния исторически музей след обливане на експонати с маслени вещества. Оказаха се българки, които по религиозни причини помазали музейни експонати с ароматно масло и миро.

Германските медии обаче свързват вандализма на Музейния остров с конспиративни теории, които отричащите коронавируса популяризират в социалните медии през последните месеци. Според една от тези теории, Пергамският музей е център на световния сатанизъм, тъй като показва пресъздадения пергамски олтар (на реконструираната архитектурна основа са поставени автентични фрагменти от релефи от II век пр. н. е.).  Факт е, че в книгата „Откровение на свети Йоан Богослов” има следните редове: 

„[2:12]  И на ангела на пергамската църква напиши: тъй казва Оня, Който държи двуострия меч; 
[2:13]  зная делата ти, и де живееш, там, дето е престолът на сатаната… “  

Според някои тълкувания това се отнася до известната творба от елинистическата епоха ...

По-специално Атила Хилдман, бивш популярен вегански готвач, станал един от най-известните поддръжници на конспиративната теория QAnon, публикува съобщения в Telegram през август и септември, че германският канцлер Ангела Меркел е използвала олтара за човешки жертвоприношения. Във вторник вечерта Хилдман, който има над 100 000 абонати за обществения си канал в Telegram, публикува линк към статия на Deutschlandfunk с думите: „Факт! Това е престолът на Ваал (сатана)".  (Ваал или Баал е един от седемте демона на Ада. Той е често споменаван в Стария завет като основен езически идол на финикийците. Бел. ред.)

Напомняме, че Пергамският олтар е затворен за реставрация от есента на 2014 г., а приключването на работата е насрочено за 2024 год. Дотогава е за посетителите на музея е достъпен подробен 3D-модел на олтаря. Останалите зали на музей (Античата сбирка, Музеяг на изкуството от Близкия Изток и Азии и ислямското изкуство) са отворени за публика. открыты для публики.

Към статията във в. СЕГА
hamel

ГРУ?