facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
В Ловешко има нови 7 случая на африканска чума по свинете

Нови седем случая на африканска чума при диви свине са били установени в Ловешка област през последния месец. Това е съобщено на заседание на Областната епизоотична комисия. Огнищата са в землищата на селата Острец, Рибарица, Българене, Чифлик, Борима и в землищата на Априлци и Тетевен.

Междувременно бе удължен до 31 януари срокът за групово ловуване на дива свиня в цялата страна. Тази мярка е предприета с цел ограничаване разпространението на африканска чума по свинете. Също така отпада забраната за лов в територии, в които е установена дива свиня с наличие на вируса.

В Русенско пък бе констатирано, че значително е намаляла популацията на диви прасета в региона. През 2018 г. са били отстреляни над 600, а миналата - само 130. Положителните проби са десетина. Местни ловци обаче се оплакват, че се бавят пробите в Националната референтна лаборатория. Те чакали резултатите със седмици, при което месото се трупа голямо количество месо във фризерите им. А при наличие на само една положителна проба, цялото месо трябва да бъде унищожено.

"Имаме случай още от средата на декември – нямаме резултат от изпратени проби, получени по писмен път. И не можем да освободим отстреляния дивеч от фризерите, а е хубаво да се изчиства, защото този фризер, който се ползва, при наличие на едно болно прасе се унищожават всички прасета вътре", заяви пред БНТ Милен Серафимов – зам.-директор по лова в Държавно ловно стопанство "Дунав".
От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) коментираха, че няма забавяне при тестовете. Когато обаче от ловните дружинки от страната изпратят едновременно към 3000 проби, се изисквало определено време за обработване им.

 

Към статията във в. СЕГА
devane

Нали нямаше чума, бе умници? Нали ревяхте, че всичкото е измама от страна на ГЕРБ и ЕС?

И за всичкото това главно са виновни БСП, които тръбяха по медиите, че няма никаква чума.

Тартамут

Какалайо, ти ли пусна дивата свиня към Дебел Дял?

👀

 

×