facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Къщите за гости доведоха шефа на ОЛАФ в България

Конкретни разследвания, сред които и къщи за гости, доведоха шефа на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Виле Итала в България.

Вчера той се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев и ръководителя на отдел „Специализиран“ към Върховната касационна прокуратура Румяна Арнаудова. Според официалното съобщение Цацаров и Итала са обсъдили "по-ефективното провеждане на разследвания за защита на финансовите интереси на ЕС". Предмет на дискусия били "както общото взаимодействие между МВР и прокуратурата, от една страна, и ОЛАФ, от друга, така и конкретни текущи разследвания". 

Най-актуалното разследване за злоупотреби с европари са къщите за гости, финансирани от Държавния фонд "Земеделие" по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за които към момента са дадени над 200 млн. лв. Прокуратурата и полицията започнаха проверки на всички 746 къщи, построени с европейско финансиране от 2011 г., но до момента не са обявени резултати. Преди дни зам. главният прокурор Иван Гешев обяви: „Излизат интересни неща, за които ще бъдете уведомени. Те са в сегмента извършени престъпления – т.е. злоупотреба с евросредства и други документи. Прокурори от ВКП са възложили проверка на ГД „Национална полиция“ в тази насока за множество случаи“.

Шефът на ОЛАФ се срещна и с министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът му обяснил, че най-важен е "активният обмен на оперативна информация", както и че България "изпълнява в пълен обем задълженията си за докладване на нередности по европейските фондове и програми". Борисов му се похвали, че е създадена "нормативна база, която гарантира, че се проверява и се взема отношение по всяка информация, представляваща съмнение за извършена нередност". Всъщност много по-често медиите, а не службите разкриват нарушения с евросредства, като до присъди рядко се стига.

Генералният директор на ОЛАФ се срещна и с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и с председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“.

 

Към статията във в. СЕГА
Елемент Э
снимка на Елемент Э
И къде се скри тази мишка Десислава Танева - министър на земеделието. По нейно време станаха всички безобразия с къщите за гости.
No mercy
снимка на No mercy

Който строи къщи за гости за далавера, му идват гости от ....ОЛАФ?

buratinob

А честито, дошъл още един турист, че тая година всяка бройка се отчита.?

bool(false)