facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
Кабинетът обмисля нови бонуси за авто инвеститорите

На фона на горещите преговори с "Фолксваген" за това да разположат завода си у нас, а не в Турция, правителството обмисля нови стимули за бъдещите авто инвеститори. За целта ще бъдат направени промени в едноименния закон, както и в Закона за устройство на територията, а до два месеца страната ни ще има и специална стратегия. Това стана ясно от думите на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев, който е член на Управителния съвет на Автомобилния клъстер. Вчера негови представители се срещнаха с премиера Бойко Борисов и с представители на кабинета.

Предвижда се фирмите да могат да се възползват както от държавното подпомагане по Закона за насърчаване на инвестициите, така и от еврофондовете. Освен това ще се работи и по облекчени процедури, свързани с индустриалните зони у нас.

Плевнелиев цитира данни, според които през 2012 г. в България е имало 30 автомобилни компании с оборот от 2 млрд. лв. и 9000 наети. Сега картината била много по-различна - в страната ни вече има 230 автомобилни фирми с оборот от над 10 млрд. лв., за които работят над 60 000 заети. "Идеята е да удвоим броя на заетите и компаниите", разясни Плевнелиев. А това, че шансовете са пред България, се доказвало и от факта, че още няколко фирми от автомобилната индустрия оглеждат места за бизнеса си в Източна Европа.

Страната ни не се е отказала и от инвестицията на "Фолксваген" у нас, въпреки противоречивите публикации за избора на немския концерн. Компанията, чието вложение се оценява на около един милиард евро, все още не е избрала къде ще изгради новия си завод. Засега решене по въпроса се очаква в средата на август.

"Това, че Турция е избрала да продължи да преговаря преференциално, не означава, че за нас процесът е приключил. България е една изключително достойна алтернатива, която се цели нависоко. В следващите месеци ние продължаваме да работим заедно с концерна "Фолксваген" и преговарящите екипи, докато няма подписан договор с една от двете държави. Постигнахме много, това, че сме на финала и победихме държави като Унгария, Словакия, Румъния, Сърбия е огромен успех", заяви Плевнелиев.

"България се представи изключително добре. Няма окончателно решение и българското правителство не се е отказало от това този стратегически инвеститор да дойде в България", заяви и икономическият министър Емил Караниколов.

Плевлевиев обяви и няколко нови проекта - на летището в Доброславци край София например ще се изгради трасе за проби на безпилотни автомобили, а в "София тех парк" ще бъде изградена 5G лаборатория, която ще бъде свързана с центъра за суперкомпютър.

Към статията във в. СЕГА
×