facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
И президентът смята, че Черноморието се застроява варварски

Насърчен от разрастващите се граждански протести срещу бетонирането на плажовете и бездействието на институциите, президентът Румен Радев обяви, че скоро ще излезе с позиция по темата. Природозащитниците настояват държавният глава да наложи вето на спорните промени в Закона за Черноморското крайбрежие, които "преследват" с глоби  хората, разпънали палатки извън малкото оцелели къмпинги, както и плажуващите, сложили хавлията си върху дюни, но неглижират багерите и строежите върху пясъка.

В сряда следобед сдружението "Да спасим Корал" внесе в прокуратурата сигнал срещу министрите на туризма и на регионалното развитие Николина Ангелкова и Петя Аврамова. Според "зелените" двете министърки с бездействието си са позволили "редица пясъчни дюни да бъдат унищожени и застроени, а публичната държавна собственост, която представляват по закон, да бъде заграбена. "За неспазване на задълженията им Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода", изтъкват от "Да спасим Корал". Корал е един от последните девствени плажове у нас, за който също има апетити за застрояване.

"Бетонирането на плажната ивица продължава да бъде голям проблем. Волята на законодателя е да бъде изключително строг към гражданите, а в същото време наблюдаваме варварско наливане на бетон по плажната ивица, далеч от погледа на всички институции, което не е в интерес на обществото", коментира в сряда президентът Радев. Той съобщи, че правният му екип работи "по всички обстоятелства, свързани с промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, и предстои да представи своята позиция.

В четвъртък десетки природозащитници и граждани организират пореден митинг - този път пред президентството. Ангелкова, министър на туризма, продължава да твърди, че  незаконно строителство на брега няма.  

Към статията във в. СЕГА
grainis

България разполага в Черно море с огромна за нашите мащаби, 39 000 кв.км, 200-милна Икономическа Акватория (EEZ)

 

Близо една трета от сухоземната.

 

Да ни се чуди човек на акъла защо се гъчкаме като кадаиф на 350 км. крайбрежие.

 

Можем да изградим огромни целогодишни тропически курорти под прозрачни куполи, върху плаващи платформи от базалтов композит. Цели архипелази. И не само курорти, но и пристанища, летища, космодруми, безмитни зони, индустриални паркове, здравни центрове, заведения и структури, рафинерии за чисти горива от морска вода, многоегажни ферми за всякакви аквакултури, плаващи тропически плантации, и какво ли още не. 

 

Можем да построим ПЛАВАЩА МАГИСТРАЛА Варна-Бургас, с продължения до Истанбул и Констанца - Одеса и с отклонения до всички курорти и по-големи населени места, права като конец и равна като тепсия, десет пъти по-евтина от кошмара който ще бъде серпентината през Балкана, с прозрачен купол над нея, 24-часа осветена и климатизирана, суха и с постоянно наблюдение, с НУЛЕВ процент произшествия.

 

Около тази магистрала ще се изградят огромни селища, курорти, промишлени, високо-технологични научни и търговски зони и центрове, пристанища, аква-ферми, плаващи многоетажни Тропически Плантации, ВЕИ-Рафинерии, и т.н. 

 

Този проект може да увеличи в кратък срок, няколко пъти брутния ни вътрешен продукт.

 

И всички тези политически куклени театри, водевили и мелодрами ще изглеждат толкова дребни, смешни и жалки, че човек просто няма да има смисъл да си губи времето с тях.

 

 

https://shelf.alle.bg

https://basalt.alle.bg

 

 

 

 

 

×