facebook
twitter

Вие сте тук

9 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
В ГЕРБ не стига да си експерт, за да си министър

След два дни догадки кое преля чашата по отношение на социалния министър, премиерът Борисов сложи край на спекулациите с публично унижение на Бисер Петков. Подразнен от заканите на майките от "Системата ни убива" да бранят министъра с протести, Борисов обяви: "Много други организации и асоциации се обадиха и пуснаха писма, че намират за правилно това наше действие. В петък беше поредното неразбирателство, защото те не са само хора с увреждания. Там са и пенсионерите, и точно тези уродливи явления, които се срещат - телкове, болнични. Самите хора в социалното министерство недоволстват. Пет пъти досега съм връщал оставката му, но просто и колегите му министри не искат да работят повече с него. Така че в петък го извиках и му казах, че просто никой не иска да работи с него от кабинета".

Новият министър на труда и социалната политика ще бъде Деница Сачева, потвърди Борисов. Сачева е пълна противоположност на Бисер Петков - без експертиза в областта, но с богат опит във властта. Магистър е по връзки с обществеността от Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ, магистър по здравен мениджмънт от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас, дипломиран бакалавър по социална педагогика от Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. Започва кариерата си като специалист в министерството, което тази седмица ще оглави. Стига до ръководител сектор в Националния център за социално подпомагане. През 1999 г. се прехвърля в НЗОК, където е началник на дирекция “Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти”. В периода 1999-2001 г. е началник на кабинета на министъра на здравеопазването. От 2016 г. до април 2017 г. е била заместник-министър на труда и социалната политика. В третото правителство на Борисов е заместник-министър на образованието.

По-рано вчера смяната на Петков бе коментирана и от вицепремиера Томислав Дончев. "Да си на министерска позиция и да си само експерт означава да не използваш целия потенциал на позицията. От един министър се очаква да бъде и политически говорител. Едно добре скроено публично послание има по-голяма публична мощност дори от закон", разтълкува Дончев мотивите за смяната. Наред с "добрите неща, които се случиха", вицепремиерът посочи като проблем "немалко драми, някои от които не успяха да бъдат обговорени достатъчно адекватно публично". Той даде пример за такава драма - масовата обществена психоза, че някой има намерение да вземе децата на българите.

В ярък контраст на стила, с който ГЕРБ изпраща провинените си кадри - обикновено с аплодисменти и благодарности, Борисов не се стърпя да каже по адрес на Бисер Петков: "А и никой не е демонстрирал пред мен да иска да сложа Бисер Петков за министър, така че да ми се сърдят сега, че го махам!"

В сряда правителството ще освободи и областния управител на Перник Ирена Соколова, защото не реагирала навреме на водната криза. В петък Соколова огласи резултати от проверка, която показва как бентове отклоняват водата на града към други потребители. В събота разследване на "Биволъ" показа, че въпросният бент е съвсем законен, ползва се с разрешение на екоминистъра Нено Димов и отклонява ключов водоизточник на яз. "Студена" към Радомир, където 5000 души черпят количества колкото половин Благоевград. След като се засилиха гласовете да се потърси отговорност не само от Соколова, но и от министрите на околната среда и регионалното развитие, Димов в събота обяви, че е възложил извънредна проверка и тя е потвърдила казаното от областния управител. Неговата смяна обаче към момента не е на дневен ред.

 

ГОРЕЩИ КАРТОФИ

Няколко сериозни реформи очакват новия социален министър. Най-голяма въпросителна стои пред трудно постигнатия консенсус за фазата на изплащане на втора пенсия. Промените - плод на 2-годишна работа, бяха представени преди дни, но нямат зелена светлина от финансовия министър Владислав Горанов. 2020 г. ще е поредната трудна година за реформата в услугите за хора с увреждания. Няма постигнато съгласие и за болничните, минималната заплата и минималните осигурителни прагове.

Към статията във в. СЕГА
сталкер пустиняк

Аха, онази умница Соколова я махат, ама явно се брани нефелно хилещият се Димов. При положение, че той е по-виновен за ситуацията. 

muro04

"Едно добре скроено публично послание има по-голяма публична мощност дори от закон", разтълкува Дончев мотивите за смяната.

Безценно!

Rosen Nikolov

В ГРОБ стига да си “калинка“ всичко е ок, а ако ходиш със събути кюлоти може даже еврокомисар да станеш.......или поне евродепутат........

Evasion

Сега разбрах защо махат Б. Петков и слагат ПР- ка на неговото място - за да може по-добре да обговаря проблемите... То, ако ставаше само с говорене... но трябва и акъл... Все пак - браво на Томето - жестоки попадения.

JollyRoger's

"Обговарянето" Му е майката! Висшите герберасти напълно изтрещяха...???

Вторите пенции и "излишъците" в бюджета на наемателчето ще Го гътнат. Ако ще и шпакли да врътка на мем сахиб. ???

rodopska_gaida

"- без експертиза в областта"

Ало, експертизата е процес, не личностно качество. Експертизата е експертна проверка или анализ, извършена от компетентни лица.

Антей

 

Сега разбрахме ли,

защо нямаме електронно правителство!

 

Ами отговарящият за това

 

министър е философ, а не компютърджия -

 

няма експертното мислене за това дело,

но пък има политическо ...обговорване!

 

Значи сега ни казва Томислав Дончев:

 

ще имаме  електронно правителство, ама друг път!

 

И ние трябва много да се радваме, ама другия път!

 

.....................................................

 

Подкрепяме всички колеги по-горе в мнението,

че е пълно безумие и безчестие подобен мотив -

 

бил експерт и не могъл да говори като политик!?!?

 

Тоест всички, цялото население да виждат

 

несправедливостта, опасностите,  лошите следствия

от този или друг законодателен акт

 

но да ни убеждават, че няма нищо такова, сякаш

 

собствените ни сетива и разум

 

са повредени и "враждебни" към "хубавите" им реформи...

............................................

 

Освен експерти, висшите чиновници във властта,

трябва да имат и здрави семейства.

Защо ли?

 

Ами за да имат балансирано и пълноценно мислене

при 

взимане на най-добрите решения

за държавата и населението,

 

за народа,

който ги е упълномощил да изпълняват работа

за благоденствието на всички!

 

☝️

 

tatyana1

Хе! Съвсем им окъсяла скамейката на ГРБ, че кадрите си ги местят от министерство на министерство. Добре, че всичките са пенкилери, за всякъде стават- от плод- зеленчук до филхармония

×