facebook
twitter

Вие сте тук

8 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Единственият кандидат за главен прокурор ще трябва да отговаря на неудобни въпроси

Единственият номиниран за главен прокурор Иван Гешев има възможността да отговори предварително и писмено на въпросите във връзка с неговата кандидатура. Дали ще го стори, е изцяло негова преценка. Това заяви пред БНР говорителят на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Даниела Машева.

Иван Гешев ще бъде изслушан във ВСС на 24 октомври. Изборът му ще бъде съпроводен от протести пред Съдебната палата. От инициатива "Правосъдие за всеки" организират предишния ден жива верига със светлини и фенери, която ще започне от площад "Независимост" пред Министерския съвет. Очаква се протест да се организира и по време на изслушването на Гешев.

Преди седмица съдебните кадровици от прокурорската колегия се събраха извънредно, за да уточнят кой какво ще пита единствения кандидат, съобщи правния сайт lex.bg. До момента редица неправителствени организации са отправили въпроси към Гешев. "Общо 91 са писмата, съдържащи становища, позиции и въпроси към кандидата - 73  са в негова подкрепа, в 12 от тях се изразява несъгласие с кандидатурата му, в останалите се съдържат само въпроси", коментира Даниела Машева.

Софийският адвокатски съвет е задал най-много въпроси - общо 20. Антикорупционният фонд пита единствения кандидат, който е и наблюдаващ прокурор по делото "КТБ", счита ли, че депутатът Делян Пеевски следва да бъде разпитан и в какво процесуално качество. Има въпроси за мнението на Гешев във връзка с делото в Европейския съд за правата на човека "Колеви срещу България". В препоръките към него се казва, че у нас няма ефективен механизъм, който да осигури независимо разследване срещу главния прокурор. 

Други въпроси са за публичния коментар на Гешев, че не споделя виждането на някои "десни екстремисти" за разделението на властите. Фондация "Български адвокати за правата на човека" пита кандидата дали смята, че лица, нарушили презумпцията за невиновност, трябва да носят наказателна отговорност и допустимо ли е прокурори да се изказват публично за виновността на обвиняемите. Българският институт за правни инициативи пита дали Гешев ще работи за укрепването на презумпцията за невиновност.

Говорителят на прокурорската колегия Даниела Машева обясни, че изслушването на номинирания "ще започне с представяне на позиция на кандидата, с представяне на докладите на комисиите по професионална етика и по атестиране и конкурсите, след което ще се пристъпи към представяне на обобщените въпроси от председателстващия заседанието". Тя допълни, че след препитването на кандидата незабавно се пристъпва към дебат. "Гласуването трябва да стане в същия ден. Надяваме се още в четвъртък в късния следобед да знаем дали има избран главен прокурор", уточни Машева.

ВОТ

Необходимият брой гласове, за да бъде избран следващият ръководител на държавното обвинение, е 17 от общо 25 членове на съвета. В края на процедурата стои президентът, който трябва да подпише указа за назначаването на нов главен прокурор. Той може да го върне за ново прегласуване, но само веднъж.

Към статията във в. СЕГА
Хулиган

За такова светило на юриспруденцията няма неудобни въпроси...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbat...

 

маргаритка2

И ако не издържи изпита какво?

 

Циркът е изкуство по принцип.

 

Говорителят можеше да премълчи, че смятат просто да претупат нещата.

дъртреалист

ако не издържи изпита 

Как да не издържи. Въпросите ги знае отпреди седмица. 

дъртреалист

Не виждам най-важния въпрос:

Смята ли, че процедурата по избирането му е правилна?

И защо?

дъртреалист

Друг важен въпрос:

Дава ли си сметка, че неговото поведение внушава страх?

Разбира ли защо?

Редно ли е това?

маргаритка2

Това е отличен въпрос.

Ако не си дава сметка, значи му липсва елементарна социална чувствителност, а ако си дава-трябва да си разкрие мотивацията.

Su38

Дава си, разбира се. Нали иска все повече да внуши този образ - демек аз съм страшилището за бандитите, от които ревете! Защо тогава ревете срещу мен?

Разбира се, от такива семпли личности, виждащи всичко само в черно или само в бяло, не може да се очакват сериозни и задълбочени анализи. Щом някой е нарочен, въпрос на време е само да бъде доказана вината му, нищо че може да няма такава.

Ако пък се окаже, че е бил невинен - ми кво толкоз, да не се е навирал между шамарите.

Това му е семпличката логика - смята, че щом е нужен някому, е нужен на всички. И затова се престарава пред този, който се е загледал в него. Иначе щеше да види внимание на кукуково лято - обикновен, ординарен чиновник, не особено пригоден за системата, но и не пречещ...

×