facebook
twitter

Вие сте тук

5 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Джендърите изместиха пенсиите в дебата за социалния министър

Вместо да говори за пенсии и болнични при дебата в парламента, новият министър на труда и социалната политика трябваше почти да се закълне, че вярва в традиционното семейство между мъж и жена. В окончателно отстъпление от нормите Деница Сачева бе избрана за наследник на Бисер Петков, без нито веднъж в пленарната зала да стане дума за основните теми на министерството, което поема и за нейните професионални и експертни качества. Вместо това фокусът на пререканията бяха Истанбулската конвенция и истерията за отнемане на деца, която има нов враг - приетият преди година Закон за социалните услуги. Премиерът Бойко Борисов предпочете да кара електромобил, вместо да защити номинацията си в Народното събрание.

Именно децата очевидно ще бъдат приоритет на новия министър, който последно бе зам.-министър на образованието. "В момента има много дискусии в обществото, особено по теми, свързани с политиките за деца. Това е една от основните причини в момента да поема този пост. Трябва да проведа този диалог с всички различни граждански организации, за да се намерят възможно най-балансираните решения. Смисълът на социалната политика е да обединява хората, а не да ги разделя. Започвам с разговор с всички тези организации, с преглед на текстовете на закона, които ги притесняват, за да може да постигнем балансирани решения“, обяви Деница Сачева. Себе си тя определи с три думи: диалогичност, баланс и добронамереност, а за липсващия премиер каза, че имат "доста добър диалог".

В изказванията си управляващите затвърдиха впечатлението, че не търсят експертиза от новия министър. "Имаме нужда от министър, който да работи с екип, да чува достатъчно добре, да може да взема решение и да бъде в постоянен диалог и комуникация с всички онези засегнати страни", обясни един от малцината изказали се - Николай Сираков. Той смята, че Деница Сачева ще се справи с посочените предизвикателства.

Скромни изисквания има и Валери Симеонов от НФСБ: "Да не избираме папа? Тази госпожа ще изпълнява управленската програма и никакви залитания няма да има". За пръв път при избор на нов министър Народното събрание бе убеждавано с довода, че кандидатката е дъщеря на баща си. "Искам да ви обърна внимание на един малък детайл в нейната биография. Тя е израсла в семейството на един истински патриот, който е положил неимоверни усилия да събере всички исторически сведения от най-дълбока древност и да напише книгата "Българите са в основата на човешката цивилизация". Такъв баща няма как да не възпита в патриотизъм своите деца", обясни на колегите си Симеонов.

Другата голяма тема на дебата бяха не пенсиите и болничните, а Истанбулската конвенция. "Полът се определя биологично, против съм насилието срещу жени и деца и съм за традиционното семейство между мъж и жена", увери народните представители кандидатът за министър. Все пак Сачева даде заявка за приемственост. "Важно е да се отчитат притесненията на хората, но използвам възможността, тъй като днес е Международния ден на хората с увреждания, да отбележа, че няма да отстъпя от това, което е постигнато", каза Сачева по отношение на искането на "Атака" за отмяна на Закона за социалните услуги.

ГЕРБ не си направи труда да мотивира не само назначението на Сачева, но и оставката на Бисер Петков. Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска всеки от присъстващите министри да каже защо не може да работи с него (както твърди премиерът Бойко Борисов). Отговор, разбира се, не получи. "Вие ги сменяте тези министри като носни кърпи. По този начин се опитвате да отпушите напрежение, за да не стигне въпросът до първия, но първият винаги носи отговорност", каза Нинова. Тя очерта и други проблемни сектори: "Като Кирил Ананиев смени Николай Петров, какво се промени в здравеопазването към по-добро? Освен че последния месец започнаха да затварят болници. Какво стана, когато Росен Желязков смени г-н Московски - тол системата е в пълен провал".

Едно от малкото разумни изказвания в залата бе на председателя на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС). "Смяната на министър на принципа "стани да седна" няма да реши нито един от въпросите в социалната сфера. Министър Сачева ще завари същите проблеми и скоро към тях ще бъдат добавени нови. Социалното разслоение в обществото е това, което дразни всички български граждани", изтъкна той. Адемов обяви, че не социалният министър носи отговорност за забавените реформи. "Министър Петков говореше на по-различен, експертен език и най-вероятно неговите колеги не са искали да работят с него", коментира депутатът. И даде за пример добрата работа по няколко ключови закони между министерството и социалната комисия.

 

НАПУК НА ПРАВИЛАТА

ГЕРБ прегази правилника на парламента, за да прокара рокадата в социалното министерство в уречения от Борисов срок. В неделя премиерът обяви, че във вторник ще предложи Деница Сачева за министър. Такава точка обаче нямаше включена в извънредното заседание на Народното събрание, на което именно социалният министър трябваше да защитава бюджета на държавното обществено осигуряване. Въпреки това в понеделник от МТСП обявиха, че в 12 часа във вторник Бисер Петков ще предаде поста на Сачева. В крайна сметка тази "церемония" бе отложена, а рокадата - вкарана в дневния ред. ДПС остро възрази на това. "В правилника за организация на дейността на НС е казано, че на извънредно заседание дневният ред се гласува предварително. Дневният ред е гласуван миналата седмица и той включва две точки. Нищо извънредно, нищо чрезвичайно не налага включването на други точки", обясни Хасан Адемов. Новият министър пък заподозря заговор. „Не зная кой направи това. Очевидно беше организирана миникампания. Имаше явно добра организация с подривни действия", коментира тя по повод конфуза със смяната на караула.

 

КОЙ Е ТАТКОТО ПАТРИОТ

На 66 г. проф. Евгений Сачев има шест магистратури и в момента учи седма - църковен мениджмънт в Богословския факултет. Професор по културно наследство и национална сигурност, доктор на икономическите науки, доктор по социология, преподавател в университети, ръководител катедра в УНИБИТ, автор на книги, една от които твърди, че българската държава е на поне 3000 г.

Към статията във в. СЕГА
Stern

Тази мома изглежда доста корпулентна, но се оказа доста поврътлива:

Деница Сачева, 2013 година: ГЕРБ управлява със страх и репресии, точно както в комунизма!

https://petel.bg/Denitsa-Sacheva--2013-godina--GER...

Gautama
снимка на Gautama

При първо прочитане на заглавието се обърках и зачетох "Джендърите изместиха пениси......"

То може смислово и да няма грешка.

Slava
снимка на Slava

Костюмчето ѝ е връхТа?

Интервал

Разбира се, че ще изместят. Министър Деница е добра в обговарянето на нещата.

×