facebook
twitter

Вие сте тук

15 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Държавата едва ли ще си върне 500-те милиона от Божков

559-те милиона лева, които „Национална лотария” си е спестила от такси, едва ли ще могат да бъдат събрани от държавата, показа проверка на "Сега". Органът, който трябва да излезе с решение по въпроса, е Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Съставът й бе изцяло сменен, а двама от бившите й директори са сред обвинените от прокуратурата.

От самото начало на скандала "Национална лотария" твърди, че е плащала такса, съобразно закона и одобрените от ДКХ правила за организиране на моментните игри на лотарията. В правилата за "Ню Геймс", които са част от лиценза й, изрично пише, че тя събира комисиони за участие. Именно на това основание лотарията на Божков е начислявала по-благоприятната такса, регламентирана в Закона за хазарта. Законът предвижда при традиционната лотария такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози, но за игрите, за които се събират комисиони се начисляват 20 на сто върху стойността на получените комисиони. Хазартните оператори декларират ежемесечно събраните от тях суми и дължимите такси.

В момента ДКХ е в шизофренна ситуация - от една страна твърди, че с нейно разрешение законът е бил нарушаван години наред, а от друга - иска да си прибере от лотарията невзетото през годините. В Закона за хазарта са предвидени административно-наказателни текстове, свързани с плащането на таксите, но те касаят единствено неподаването в срок на ежемесечните декларации или декларации с неверни данни. Ако комисията установи, че има невярно декларирани данни, има право да наложи имуществена санкция в размер на неплатеното, но не по-малко от 5000 лв. Не е ясно доколко в случая може да се твърди, че тези декларации са неверни, след като сумите се изчислявани на базата на официално одобрени от ДКХ правила. Отделно от това законът за административните нарушения и наказания предвижда, че извършителят на нарушение не носи отговорност за него, ако е действал в изпълнение на неправомерна служебна заповед, дадена по установен ред.

В закона няма нито дума с какъв акт и по какъв ред се установяват дължими, но неплатени такси. Подобен текст има единствено за задължения в забава. Нищо по темата не пише и в устройствения правилник на комисията, коментират експерти. Ситуацията е патова, защото ДКХ няма статут на ревизионен орган и не може да издава ревизионни актове. "Между дължим данък и дължима такса разликата е от небето до земята. На практика с изваждането на хазарта от класическото данъчно облагане той е изваден и от приложното поле на данъчно-осигурителния процесуален кодекс", обясняват специалистите. Неслучайно на сайта на комисията единствените публикувани актове за установяване на вземания са за неплатени в срок такси. 

"Сега" не успя да открие по какъв ред точно е извършван финансовия контрол от ДКХ върху организираните лотарии. По закон комисията следва да приеме изрични правила за финансов контрол, но на сайта й такъв документ за лотариите липсва. Публикуван е само проект на правила за финансов контрол, но над организираните онлайн лотарии. 

На фона на това юридическо блато според експерти може да се мисли евентуално за претендиране на сумите по линия на течащото наказателно производство, като неплатените такси се претендират чрез граждански иск. Че ще се върви в тази посока навежда и съобщение на прокуратурата от 4 януари. В него се казва, че специализираната прокуратура е отделила материали от образувано досъдебното производство, касаещо множество престъпни деяния, като изрично е посочено, че част от тях е и неплащането на значителни по размер такси по закона за хазарта. По това производство в качеството му на ръководител на организирана престъпна група е привлечено лицето В. Б., пише прокуратурата. И тук обаче възниква въпросът как точно ще се установи неплатеното. "Приемайки ежемесечно отчетите, комисията на практика ги е санирала. Така по същество административната процедура е приключила", коментират експерти. 

Давността при неплатени такси е петгодишна и до събирането на сумите може да се пристъпи след влязъл в сила акт за установяването на задължението. Ако задължението не се покрие доброволно, се пристъпва към принудително изпълнение.

В интервю за "Свободна Европа" Васил Божков заяви, че държавата може да му иска да доплати суми само за един месец назад. Не стана ясно на какви законови основания стъпва това твърдение, но лотарията явно изхожда от ежемесечния режим на деклариране на таксите. На фона на този скандал битката следва да е режимът на таксите да се премахне и хазартът да се върне към класическото корпоративно облагане, изтъкват експерти. 

ТЪЛКУВАНЕ

Междувременно Държавната комисия по хазарта излезе със становище как следва да се прилага Законът за хазарта в частта облагане на лотариите. От него става ясно, че от хазартните оператори се иска да преработят както правилата за организиране на игрите, така и последващия режим на заплащане на таксите. В становището е указано изрично, че правилата за организиране на конкретните игри не могат да влизат в колизия със закона и следва да бъдат променени, ако това е така. ДКХ изтъква, че по силата на закона комисиони могат да се събират само в турнири с игри в игрални казина и турнири с игрални автомати (б.р. това не е изрично записано в закона). Ако се съобрази с това, "Ню Геймс" трябва да изготвят нови правила за моментните лотарии и да преминат към облагане с по-високите такси - 15% върху стойността на направените залози. От ДКХ изтъкват, че при подаване на декларация, която не е съобразена с тези изисквания, ще налагат имуществена санкция за декларирани неверни данни в размер на неначисленото. В становището се говори само за бъдещи декларации и не се обяснява по какъв ред комисията ще претендира неплатените дотук суми. "Сега" не успя да получи коментар от "Ню геймс" за становището на регулатора.

Към статията във в. СЕГА
az_ti
Аз мисля, че идеята е тези комисионни да влизат в тотото, а то да плаща по-големи данъци. Иначе на всички е ясно, че има вратичка, която трябва да се затвори.
Wolf ACE

А дали е ясно, КОЙ отвори тази вратичка и що чак сега се сети, че става течение?

И докога всички в л..на, а само Той в бяло?!

momon

За да стигнеш до тези изводи, трябва да имаш елементарни правни и данъчни познания. Не трябва да си експерт.

nobody2

сичко е ясно. закончето на горанчето го е позволило. а то - ни лук яло, ни лук мирисало. 

mick

Държавата го е позволила.. т.е. пари няма да видим от там.

 

Има едни бизнесмени близки до властта.. дето като видят суперпечеливш бизнес и го искат за себе си, или ако не може - да го унищожат.  Така е и с Дунарит.. и КТБ.

 

Друг е въпроса доколко този бизнес е далавера или не.  Всъщност много малко са бизнесите в България дето да не разчитат на някакви вратички в закона и или на европомощи или на държавни помощи. Ха - или на бюджети на чужди компании, които пък са с пряк достъп до прясно напечатаните долари или евра.

Интервал

Нищо страшно, НАП ще отпише някой друг милиард в повече. Важното е да смачкат нормалните работещи хора с безумни наредби и изисквания. Това е важното.

Nashenec

А ако по закон нямат право да си вземат парите, то тогава как се твърди, че има престъпление ?

Forza NATO

Толкова дни се пише и брише по темата с алтернативните облагания в хазарта, но досега нито един писач не си направи труда да провери, разучи и обясни - кои, аджеба, са тия комисион(н)и, които е събирала фирмата на Божков?

За какво, коя услуга?

 

Щом се твърди, че Ню Геймс е събирала само комисиони, а не самите залози, значи формално трябва има и други участващи на макрониво лица. Кой на кого е плащал въпросните "комисиони" и за какво? Кой формално изготвя и продава талоните? Ако не е Ню Геймс - щото тя, нали, събирала само комисиони, тогава кой е?

Ако все пак е Ню Геймс - как така хем продават талони, чиято стойност реално е залогът за участие, хем събират комисиони за "участие"?

Кое е това "участие" - талонът да не се окаже изведнъж един вид "билет" за участие?

 

Може ли някой журналист, по възможност обаче не от крими-съдебните, а от икономически ресор, с поне малко бизнес-правни познания, да обясни каква точно е била схемата на т.нар. "Национална лотария", кой - кой е в нея и кое точно дава основание на Черепоидите да твърдят, че събират комисиони и, съответно, могат да избират това, а не онова облагане?

 

Има твърде много неясноти, а точно те вероятно съдържат в себе си много от търсените отговори. Защото е важно, каква е схемата, заявена и одобрена при кандидатстването за лиценза, спазва ли се тя в действителност, има ли евентуално фиктивни позиции, участници и вътрешни процедури, за които Комисията по хазарта е била наясно, че са пунта-мара, но си е затваряла очите благосклонно.

И прочие в тази насока.

KTP

Не е ясно доколко в случая може да се твърди, че тези декларации са неверни, след като сумите се изчислявани на базата на официално одобрени от ДКХ правила. Отделно от това законът за административните нарушения и наказания предвижда, че извършителят на нарушение не носи отговорност за него, ако е действал в изпълнение на неправомерна служебна заповед, дадена по установен ред.

 

Значи доколкото разбирам законът предвижда два варианта за плащане, Божков понеже е математик е сметнал че единият начин му е по на далавера и е избрал така да плаща. И е плащал. Всичко до стотинка. И всички плащания са съгласно официално одобрени от ДКХ правила. Подавал е декларации, а от ДКХ са му давали зелена светлина и той си е плащал... и дори със задна дата да се установи че нещо не е било така и е имало нарушение, то Васил Божков отново ще е целият в бяло, защото не носи отговорност за тези нарушения, щото си е дествал правомерно в изпълнение на заповеди и разпоредби на закони, наредби и комисии...

 

Ако трябва да се търси и намери вина в този случай мисля че Горанов е точният човек, защото това са години в които е абсолютно невъзможно да не е знаел че едното тото плаща повече от другото, но дори и той не е виновен, защото всичко е било в рамките на закона! Дето се вика "Кьорав карти не играе"...

sega_reader

Държавата въобще не я интересуват някакви си милоиони.

Тя е частно образувание и не се интересува от народа.

А частниците си имат пари, не е като да нямат.

Не зачеквайте темата защото ще излязат много въпроси, а сумите ще станат космически.

Кой досега не прекара държавата, кой досега не и причини безброй вреди, без самият той да попадне в дрънголника ?

Къде е Милен Велчев, вечно младото зелено дърво на НДСВ, който обърна външния дълг от долари в евро, а ?

Не зачеквайте въобще темата.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Отговорникът за сигурността на курника, в случая, сам е поканил лисицата, вместо да насъска кучетата по нея.

Пусна ги, чак след като яйцата отдавна бяха изядени на омлет, а кокошките спряха да снасят от прекомерния стрес.

:)

марк

 

 

 

                       Единствено ми е интересно кога ще се събудим със следваща лотария ( щото такава дебело намазана филия никой няма да я остави на пътя ) и кой ще бъде следващият'' инвеститор '' ?

ppipi7766

Този нещастник на връх скандала се опита да предложи нова вратичка за ВСИЧКИ хазартни оператори, добре че се намери някой да му оттегли предложението.

Толкова е вдлъбнат, че не е истина.

Определено е "невинен" с толкова неопетнена от знание главица няма начин да е осъзнава какво прави.

Отделно е имал трудни моменти със земетресения които окончателно са разстроили психиката му.

аман бе

"Държавата едва ли ще си върне 500-те милиона от Божков"

Кой ти мисли за държавата бе, айол?!

×