facebook
twitter

Вие сте тук

183 постове / 0 нови
Последно съобщение
SEGA ADMIN
Домашни любимци и нелюбимци...

Банда, смятам че любовта към домашните ви любимци и неприязънта към нелюбимците трябва да получи своята трибуна.
Подарявам ви тази тема! 

п.п. под "нелюбимци" разбирайте просто каквото ви хрумне... 

Линк към старата тема: http://old.segabg.com/replies.php?id=211740

Страници

Slava
снимка на Slava

Дали мога да дам на гълъбите булгур с изтекъл срок на годност, преди почти година?

....?
Здравка
снимка на Здравка

Аз бих го сварила за всеки случай. Не се шегувам, така ще бъдат унищожени спори и бактерии, дори по зърната да няма видими признаци. Гълъбите ще ти бъдат благодарни, мисля.

Slava
снимка на Slava

Благодаря, Здравче! Сутрин, докато пием кафе, се обаждат от терасата? Сложила съм наченатия пакет в една кутия, сигурно съм бързала да ошетам? и там си останал.

TheBahurKing

В Царево забелязах интересна тенденция в отглеждането на малки котенца.

Майките са две, като котенцата юркат ту едната, ту другата да сучат, докато първата си почива, доколкото това изобщо е възможно...

Здравка
снимка на Здравка

След като лъвиците от един прайд отглеждат заедно малките си, защо по-малките им посестрими да не го правят? Аз на друго се чудя. Това лято в нашата част на квартала котешките междуособици са почти еженощни. До сега не се е чувал такъв вой и бой. Изглежда котките пренаселиха територията. Но пък явно храна има за всички. Контейнери, гълъби, добри жени с торбички с гранули...Как се хоцват от равна земя без засилка директно в контейнера някои котета, не е за вярване, левитация в чист вид ☺️

deqerven
снимка на deqerven

Молба за помощ! Някой тук дали е печелил война със земни оси. Пръскане с отрови отпада заради котките и кучетата.

Здравка
снимка на Здравка

Не знам гугъл до колко е полезен в случая. Написах му ''земни оси'' и излязоха съвети, вкл. за изгаряне на гнездата с керосин. Нямам никаква представа, вижда ми се драстична мярка, но пък огънят е най-добрият ''пречиствател'', знам ли? Дано се обади някой от хоби градинарите с пробвана рецепта срещу проблема ти.

deqerven
снимка на deqerven

Има доста неща, много изчетох и изгледах, но ми се ще да получа информация от първа ръка. Те се оказаха супер интересни гадинки, между другото.

LePenseur
снимка на LePenseur

А представляват ли реална заплаха Вашите земни оси? В коя част на двора са?

deqerven
снимка на deqerven

Ами вътре в двора. Дълго време смятах да си живеем заедно, без да си пречим, аз с тях проблем нямам. А и ми беше жал, не искам да убивам нищо живо. Но...внуче-от време на време и кучетата и жената по цял ден са по двора. Броят им е внушителен- в малко гнездо са над пет хиляди. 

LePenseur
снимка на LePenseur

Разбирам, за дете наистина са опасни. Дано се справите!

format

Imah opit s gnezdo zemni osi prtedi wreme.

Гнездото беше под старо пънче обрасло с бръшлян и завряно в най-завряния край на задния двор. Внучето, пък и другите много се страхуваха от тях. Взех една пръскачка и къъъсно вечерта, някъсде към 11 отидох до входа, който трудно се намери в бръшляна. Нямаше активност. С пръскачката (помпена) обработих бръшляна около входа, а после и дупката. На другия ден активността беше видимо по-малка.

Повторих три дни подред, след което всяка живина там се затри и изкопах пънчето. Беше гнило и пробито от осите като сюнгер за баня.

Повечето от специализираните отрови за оси и подобни нелюбимци не са опасни за хората (кучетата и особено за котките), но все пак трябва да се ЧЕТЕ ЛИСТОВКАТА.

Сега всяка година си имам гнезда на оси на различни места - под балкони и стрехи. Чакам ги да заспят и обработвам. Куче нямам, но и не вярвам, ако влезе на комшията кучето, да се юрне по стрехите. Слагам си прахова маска, щото при пръскането се получава и малко аерозол, та за всеки случай.

По трудни са едни черни оси, които си правят гнезда от кал, като фишеци на различни високи места. Самите оси са страшни на вид, но са абсолютно неагресивни, ако не ги дразниш нарочно. Те си ловят паяци за обяд и да ги слагат във фишеците, в които после

слагат яйчице,  запечатват ги с кал и бъдещите осички се хранят със запечатания паяк.

Когато им развялям гнездата осите са много учудени и си търсят ново място, но не ме закачат. От гнездата остават едни кални лепки, които трудно се изстъргват.

Те така из природата.

 

deqerven
снимка на deqerven

Отворът на гнездото е в средата на двора - кръгла дупка диаметър 4 см. Нямам представа колко е голямо.Направих груба грешка - обработих го сутрин, а не нощем, когато всички са вътре. Сега разполагам с /вероятно/ мъртво гнездо и петдесетина оси, объркани и жужащи около него. Поне толкова са постоянно присъствие. Според всички писания в мрежата - ще го правят това до падане на снега. И не зная какво да правя.

Slava
снимка на Slava

Обади се на Гражданска защита.

deqerven
снимка на deqerven

За змии действат пожарникарите. За всякакви гризачи и други гадове идват частни фирми и правят от мястото Хирошима. Всъщност не зная дали в момента съществува такова нещо като Гражданска защита.

Slava
снимка на Slava

Точно за змия се обадихме на 112, дойдоха от ГЗ, беше преди няколко години. Сега е Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Поне можеш да ги потърсиш и да питаш. Друг вариант е да потърсиш пчелар - да ги излови.

format

Ловкий, котките майки често осиновяват и одъщеряват всякакви дребни сукалчета, които понякога сучат заедно с котетата.

Да се дивиш!

Като малък наблюдавах квачка, излюпила пиленца и патенца заедно. Беше трагедия за квачката - едните на една страна, другите плуват в една малка вадичка, а тя не смее да навлезе повече от половин крак и да ги прикътка. В това време пиленцата пък се пръсват наоколо...

Здравка
снимка на Здравка

Дано не прозвучи наивно, но ако земните оси са около гнездото, не могат ли да бъдат напръскани с подходящ спрей за насекоми? Едва ли ще причини вреда на хора и животни. Имам за вкъщи един универсален инсектицид произведен в Турция ( предишният беше от Сан Марино - ухилено емо ) - SMART - ''ЗА ВСИЧКИ ЛЕТЯЩИ И ПЪЛЗЯЩИ НАСЕКОМИ''. С него трепя обаче отделни нарушители на ''частната собственост''.Много е ефективен за летящи гадинки.

deqerven
снимка на deqerven

Уф, вече мога да напиша кратко ръководство. Трябва да се третира гнездото,  когато почти всички са вътре, късно нощем. Разумното решение е да ги забравя сега, а зимата, при минусови температури- атака с огън и лед :) Не намирам инфо за начина на разполагане на каналите, водещи към гнездото, което ще ми помогне да го определя горе долу къде е  и колко е голямо. Между другото нямат естествен враг в България. В Африка има - осояд, ама е в Червената книга, явно и той губи войната :)

mi6osp.

Гвездото на осите може да бъде залято отвън и повече вътре  със стотина милилитра автомобилен или есктракционен бензин. Най-добре операцията да се извърши вечер, по тъмно. Парите на бензива са тежки и унищожават осите в дупката и в затворено пространство. Безотказно е , но пази от огън!!!

Здравка
снимка на Здравка

Виждала съм как специалисти унищожават всички оси от гнездо в детска къща за игра - пръскачка с айкън и до там. ''Обикновени'' оси бяха. Айкънът е относително безвреден за хората.При третиране на затворени помещения, можете да стоите вътре, дори по време на обработка, ако не сте непременно алергични към съставките му.

Slava
снимка на Slava

С пръскачка може, но спрей навън най - много да ги разлюти. Ако е голям рояк, става опасно.

deqerven
снимка на deqerven

При заплаха за гнездото отделят феромон, който събира рояка за петнайсетина секунди. Брутални организирани убийци са. Хичкок с пилетата ряпа да яде.

Minderbinder

Днес нашият котарак заслужи голямо парче салам - улови и видя сметката на една доста едра къртица.

Minderbinder

Имам за вкъщи един универсален инсектицид произведен в Турция ( предишният беше от Сан Марино - ухилено емо ) - SMART - ''ЗА ВСИЧКИ ЛЕТЯЩИ И ПЪЛЗЯЩИ НАСЕКОМИ''. С него трепя обаче отделни нарушители на ''частната собственост''.Много е ефективен за летящи гадинки.

А дали с него може да се пръскат цветни храсти ? Че лимончето ми е много мравясало, а пък е отрупано с цвят.

deqerven
снимка на deqerven

Мравките са дошли при въшките. Има въшки лимончето. Има поне няколко вида прости ефективни препарати. Едно напръскване решава проблема. Не се сещам име, но във всеки магазин ще ти предложат.

Здравка
снимка на Здравка

Пробвай. Щом гадта не лети, поне няма опасност пръскащият да пострада от нападение. ( Ще има ли съответните емотикони, бе хора?! ). На моя спрей пише - ''мухи и комари, хлебарки''. Ако лимончето ти е в затворено помещение - всички домашни вкл. четирикраки - вън и проветряване 3-4 часа. Така е според  указанието за употреба. Аз бих попитала и в агроаптека. Дали не би помолил, ако някой срещне Симпли в друга тема, да я помоли да се отбие тук. Тя е форумния специалист-професионалист по темата.

LePenseur
снимка на LePenseur

Чувал съм, че въшките по цитрусовите се трепят с отвара от тютюневи листа. (Освен със специалните инсектициди, разбира се.)

слънчо666
снимка на слънчо666

Нощем осите не са активни, въпреки че до късно можете да срещнете някоя и друга, мотаещи се около входа. Светете си с фенерче с лампа(не ЛЕД) и пръскайте директно в дупката, дълго и упорито. После малко наоколо (закъснелите спират да отдъхнат близо до входа), а на другата нощ пак. Няма опасност за хайванчетата. Никакви феромони  и фармасони няма да ги съберат нощем.

слънчо666
снимка на слънчо666

Байндер, не пръскай лимончето, а намери пътя на мравките!  Ако са в почвата наоколо - нея.

1.Него напръскай!

2.Направи си разтвор на борна киселина в глицерин (почти наситен, капвай го по пътя на мравките. Повечето видове се нахвърлят като невидели и се струпват на капките, изсмукват ги и си хранят

гнездото после. След 2-3 дни им се блокира някакъв ензим в стомахчето и не могхат да храносмилат. Умират от глад след нахранване.

Страници

×