facebook
twitter

Вие сте тук

29 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
България форсира нов договор за близо 3 милиарда лева

Правителството изненадващо форсира втори договор за милиарди в рамките на месец. В сряда "Булгартрансгаз" подписа документите за изграждането на участъка от "Турски поток" през страната ни, който премиерът Борисов кръсти "Балкански поток". България ще плати на саудитски консорциум над 1.1 млрд. евро, или близо 2.2 млрд. лева. По договора има допълнителни плащания и общата стойност става почти 3 млрд. лева.  В началото на август бяха платени 2.2 млрд. лв. за американските изтребители F-16. 

Договорът бе сключен изненадващо и без държавата да изчака 7-дневния срок за обжалване на решението на Върховния административен съд (ВАС), с което бе потвърден избраният изпълнител - саудитската "Аркад". Подписването бе изненада и за наблюдателите, и за ресорните журналисти, които не бяха поканени да отразят церемонията. На нея присъстваха премиерът Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова, руският министър на промишлеността Денис Мантуров, както и посланикът на Саудитска Арабия Месфер бин Абдулрах.

Очаква се инвестицията в новия газопровод да се изплати за около 20 г. чрез приходите от транзитни такси. По сметки на "Булгартрансгаз" общо приходите за този срок се очаква да са над 7 млрд. лева. Намеренията са те да започнат да се събират още от февруари догодина, както е според подписания с "Газпром" договор за резервиране на капацитет, т.е. за това какво количество газ ще преминава през тръбата. 

Вероятността газопроводът да заработи още от януари е малка предвид сложността на проекта и огромния обем от работа. В края на февруари след пазарлък за тарифи и условия в крайна сметка пазарният тест по договаряне на количества до Сърбия завърши с два договора - с "Газпром" и с поделение на швейцарската "Мет" за внос на руски газ от Турция от около 16.85 млрд. куб. м годишно до 2039 г. и износ за Сърбия на около 10.50 млрд. куб. м. "Аркад" предлагат и възможност за разсрочено плащане с лихва от 4.1% за десет години.

Присъствието на Мантуров и Абдулрах не бе случайно - до последно руска и саудитска компания се бориха за поръчката на стойност над 2 млрд. лв. без ДДС. Това са "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ) и саудитската "Аркад".  В ГРРБ влизат италианците от "Бонати", германската "Макс Щрайхер" и люксембургската "Комплишънс дивелъпмънт", зад която се открива руска връзка.

Подписването на договора със саудитците стана възможно, след като свързваният с руснаците консорциум се отказа да оспорва избора на "Аркад" пред ВАС. Според анализатори една от възможните причини за този отказ е, че е договорено ГРРБ да влезе отново в проекта, но като подизпълнител на саудитците.

"Проведени бяха много срещи с руските партньори, с колегите от Саудитска Арабия, с министъра на Русия, но над 1 млрд. евро е така нареченият "Балкански поток". Огромни усилия ни струваха, но цялата процедура беше много честна и прозрачна. Това стана възможно и благодарение на принц Салман (престолонаследника в Саудитска Арабия)", каза в сряда след заседанието на Министерския съвет премиерът Борисов. По думите му страната ни ще спечели от това, че "оставаме в газовата игра", както и от транзитни такси. "Нашите съседи от Северна Македония, Сърбия и Унгария ще имат алтернативен газ", похвали се Борисов. Гигантската инвестиция в нов транзитен газопровод и загрижеността на премиера за съседите идва на фона на факта, че в България от 265 общини 182 нямат достъп до природен газ и държавата не планира да инвестира в строеж на газопроводи до тях. 

Думите на премиера за честна игра идват на фона на търга, който започна със скандал. Първоначално "Булгартрансгаз" избра за изпълнител "Аркад", но месец по-късно от газовия оператор обясниха, че арабите имат пропуски в подадените документи и това налага отстраняването им. В следващите няколко месеца последваха серия от обжалвания и становища на антимонополната комисия и на съда.

Договорът е за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на българския участък от трасето, което на практика дублира пътя на спрения "Южен поток". В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена 308 км линейна структура, което ще позволи доставянето на газ към Сърбия. А в оставащите до 615 дни ще бъде изградена останалата част от трасето на преносния газопровод, а именно 166 км от компресорна станция "Полски Сеновец" до землището на провадийското село Златина.

Борисов използва случая, за да напомни за своите "политически честни опоненти", заради които бе спрян проектът "Южен поток". "За половин милиард в момента изграждаме интерконектора с Гърция. Докато другите говореха, ние октомври ще пуснем газ към нашите компресорни станции. Тръбите в 90% вече са в България и от утре започват да ги разпръсват по трасето и да строим. Финансирането е осигурено", заяви Борисов, без да уточни кои точно тръби и за кое трасе са тук.

 

 

РЕАКЦИИ

Посланикът на Саудитска Арабия Месфер бин Абдулрах заяви, че подписаният договор е важна стъпка за отношенията между двете страни, а руската страна обяви, че харесва името "Балкански поток". Руснаците не пропуснаха възможността да напомнят, че разчитат на участие и в друг мегапроект - АЕЦ "Белене", и са готови за международно партньорство. "Признателни сме, че в българските училища се изучава руски език. Български деца всяка година се учат в нашите университети, интересът на младите към образование в Русия се увеличава", каза още промишленият министър на Русия Денис Мантуров. 

Към статията във в. СЕГА
bay Dragan

До 8 млрд. м3 УСА газ ще внасяме от Гърция - два пъти по-скъпа. Кой ще го плаща?

Всичко трябва да се казва.

Nick F

Потреблението на България не беше ли 3 млрд ? Останалите 5 какво ще ги правим ?

Хаджи Генчо-A

"Останалите 5 какво ще ги правим ?"

_______________________________________

Ще ги ХЪБИМ.

 

Stern

А руснаците щяха да ни построят ЮП до Сърбия безплатно.

И газът от тях щеше да е чувствително по-евтин.

А, да, да не забравяме, че може да се появи някой нов Маккейн и да ни увери, че руската газ е отровна и проектът да бъде спрян. Нали, таковата, за да си мълчат американците, ще трябва да купуваме техен газ. Щом клекнахме за самолетите, значи може и за газа.

ArcheoBG

Стига си лъгал. България и в момента е транзитна държава за руски газ, пък плащаме на Русия най-скъпия газ в ЕС.

Вова

Позорно е страна,транзитьор на огромни количества газ,да не е газифицирана .

Luft hans

Аз ли недовиждам или вестник СЕГА е сменил политическата линия. На картата горе вдясно Русия си е намерила мястото ?

fbr65

Както и да я гледам картата, разходката на газа до Турция е безмислена. 

Хумангоид

Не, Путин връчи в ръцете на Ердоган още един коз за изнудване на Европейския съюз. 

anarhia

 Дааа. И аз не мога да разбера защо криволичи така тази тръба.

Stern

Някъде четох, че през тази тръба ще печелим 20 млн. годишно от транзит към Сърбия. Как за 20 г. ще спечелим 7 млрд. не ми е ясно. Това сигурно е смятано по математиката на Боко.

От друга страна от транзита към Турция почелим 120 млн. годишно, т.е. при ЮП щяха да идват пак толкова.

От трета страна - колко щеше да ни струва кубометъра при ЮП, колко ще е сега.

"Корупцията" при ЮП май я произведе този, който усложливо се наведе и без да му мигне окото продаде нац.интереси.

Sir Mano

Ако е на месец сметката излиза ... по 29 мил.

В България ще остава част от количеството за вътрешно потребление.

Това, което преминава нататък .... към Сърбия и Унгария може и да се връзва по 20 мил. на месец.

opa4

За пореден път даваме милиардите си на фирми извън ЕС - самолетите не са Юрофайтер, тази тръба няма да се строи от кандидата с италианско и немско участие... С какви очи после мрънкаме за VW?

dobadoba

След като Южен Поток беше проигран, влизаме в комбина с араби в тръбата за Сърбия?

И нито дума за Хъба???...

⚓️

Sir Mano

Разчитаме, че американците няма да скочат трупешката на саудитците ...

Важен е крайния резултат - транзитен газопровод през България.

А за хъба има време - нека тръгне газ по този газопровод, да се наместят пазарите, да има интерес - оттам вече спокойно може да се пускат допълнителни тръби покрай турски поток, който да излизат директно при Варна.

Антей

 

Точно така.

Напълно споделяме мнението Ви, колега Sir Mano!

⚓️

 

ЗИП
снимка на ЗИП

Мда, 

 

Глобалните държави отново се разбраха в "тъмните сепарета" както винаги. 

 

За кой самолети, за кой тръби...

 

:)

 

Разбира се имаше и малко пушилка с шпиони, вибратори и БНР ама може такъв да е бил плана ?

 

:)

 

Апропо саудитците са поръчали тръбите от Русия. Путин пък им предлага и С-400...

 

Геополитика - дело тонкое....

 

 

Mitnicharъ

Апропо, ЗИПе, тръбите отдавна са в България, още от времето, когато беше актуален ЮП. И, саудитците дето ще строят,  са като клисурците от възрожденската песен - чисти московци :)

Mitnicharъ

Това с картата е капитален гаф от страна на редакцията... Интересно, откъде са я прекопирали?

Sir Mano

Заради Тавриада ли?

Хаджи Генчо-A

"Немски професор: Русия не е анексирала Крим"

_____________________________________________________

https://bgr.news-front.info/2019/09/19/nemski-profesor-rusiya-ne-e-aneksirala-krim/

 

Mitnicharъ

Ами да. България, както и съюзите, в които участва, официално отхвърлят присъединяването на Крим към Русия, и го наричат "анексия" На официално одобрените у нас карти на света, Крим продължава да се води украински.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Много странна карта със странна математика - в РБ влизат над 15 милиарда  кубометра, не остава вътре нищо, а излизат  24.3 милиарда кубометра. Разликата откъде идва? - да не би да е наше производство или

внос на течен газ до хъбчето??? В пълно недоумение съм!!!

Споко

?

Четирима съседи градинари се снабдяват с обща тръба за поливане на градинките си. Всяка година в градинката на първия градинар бай Бойко влизат 15.75 куб.м вода, с част от които той полива градинката си.

Последният градинар, бай Петър, използва 4.3 куб.м за своята градинка. Колко вода използва всеки един от останалите трима съседи градинари - бай Бойко, бай Сашо и бай Виктор, ако в градинката на втория съсед бай Сашо влизат 11 куб.м вода, а в градинката на третия съсед бай Виктор - 9 куб.м? ?

Антей

 

26.07.2019 г.

сайта banker.bg

"Газпром" предпочита България пред Гърция

за трасето на "Турски поток"

 

"Второто разклонение на газопровода "Турски поток"

ще минава през територията на България,

а не през Гърция.

Това обяви руският енергиен министър

Александър Новак, цитиран от ТАСС.

 

"Второто разклонение на "Турски поток" ще мине

през България, Сърбия и Унгария.

В България - директно.

 

Първото разклонение на "Турски поток" е 

предназначено за турския пазар, обясни Новак...

Капацитетът на всяка от линиите

е 15.75 млрд.куб.м"...

 

и прочие .... вижте повече от сайта

⚓️

 

тодор георгиев1...

Абе да питам нещо-Този консорциум Пеевски ли го намери или е в него?

Сгугню
снимка на Сгугню

Много странна карта със странна математика - в РБ влизат над 15 милиарда  кубометра, не остава вътре нищо, а излизат  24.3 милиарда кубометра. Разликата откъде идва? - да не би да е наше производство или

внос на течен газ до хъбчето??? В пълно недоумение съм!!!

Кхъ-кхъм.

Влизат 15.75 млрд. в България.

От тях 11 млрд. отиват в Сърбия, а 4.75 остават в България.

От тия 11 млрд. дето влизат в Сърбия, 9 млрд. отиват в Унгария, а 2 млрд. остават в Сърбия.

От тия 9 млрд. дето отиват в Унгария, 4.3 млрд. отиват в Словакия, а 4.7 остават в Унгария.

 

Сега как е?

Споко

?Отличен, шест! Браво. Реши задачката от 1-2-3-4-то отделение в урока за изваждане.