facebook
twitter

Вие сте тук

8 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
БСП влезе в коалиция с президентството за евроизборите

Тясната политическа връзка между президента Румен Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова, която го подкрепи на изборите през 2016 г., излезе наяве в неделя, когато стана ясно, че левицата издига като кандидат за евродепутат Иво Христов – началника на кабинета на държавния глава. Той ще бъде четвърти в изборната листа на червените и така мястото в Европейския парламент на практика му е подсигурено. „Президентът е основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата, а БСП е единствената опозиция. Нормално е да приема“, коментира Христов.

Подредбата на листата, предложена от Нинова и утвърдена от Изпълнителното бюро на БСП, поднесе и друга изненада – в нея напълно отсъстваше бившият водач на столетницата и настоящ председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Между него и Нинова отдавна тлее едва прикрит конфликт. През март т.г. тя обяви, че няма нужда председателят на ПЕС да бъде и евродепутат, и го призова да отстъпи, за да „има повече българи в Европейския парламент“. По същото време подкрепената от нея Елена Йончева беше избрана от партията да оглави евролистата.

„Листата на БСП ще бъде голям подарък за ГЕРБ“, обяви огорчено Станишев, след като разбра, че партийното ръководство го е изхвърлило. В негова защита се втурна настоящият евродепутат Георги Пирински. „Едва ли не се създава впечатление, че хора, които не са членове на БСП, имат някакъв вид предимство“, подчерта Пирински, намеквайки за Иво Христов, който се води „гражданска квота“. А Димитър Дъбов - член на Националния съвет, открито заплашил Нинова, че си създава съперник за своя пост: "Ако Сергей Станишев не е в евролистата, го поставяш в ситуация да се бори за твоето председателско място в БСП".

На второ място в листата на Нинова бе водачът на т.нар. ляво крило в партията Янаки Стоилов. Следва го Деница Златева – бивш вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков. На пето място е депутатът Румен Гечев, ексминистър в кабинета „Виденов“. Шести в листата е бившият зам.-министър на образованието Иван Кръстев. Настоящият евродепутат Петър Курумбашев обяви, че е отказал да се състезава, тъй като предложеното му девето място било „подигравка“.

В крайна сметка след 6-часови дебати опонентите на Корнелия Нинова успяха да наложат името на Станишев, както и още осем души да бъдат подложени на гласуване за влизане в листата. Освен Станишев номинирани бяха  депутатите Антон Кутев и Валери Жаблянов, както и лидерът на червените във Варна Борислав Гуцанов. Така късно снощи червеният пленум започна да гласува 26 имена - тайно и персонално. Първите 17 трябва да оформят окончателната листа на социалистите. Резервирани бяха само 2 места за недосегаеми - за водача на листата Йончева и 4-тото място на Иво Христов като гражданска квота. 

 

ОЦЕНКА

„Като им видях листата, имат само един човек, който може би нещо разбира от европейска работа – г-жа Златева. От там нататък е шпионин – Държавна сигурност, шпионин – Държавна сигурност“, коментира Бойко Борисов. И иронично допълни: „Убеден съм, че дори и Русия няма нищо общо с тази листа. Толкова пъти бяха излъгани, че ще се случи нещо по "Белене" и "Южен поток", че надали им вярват“.

Към статията във в. СЕГА
Manrico
снимка на Manrico

Тясната политическа връзка между президента Румен Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова, която го подкрепи на изборите през 2016 г., излезе наяве в неделя

Тази много тясна връзка си беше съвсем видима още с номинирането на Радев, а че някой я е забелязал или се прави че я е забелязал чак сега, е друг въпрос.

Седем с един...

Ся, начи много ми е интересен начинът, по който разсъждават някой хора по повод връзките на Президента/тите с тая или оная партия. И веднага възниква въпросът за паметта на тези хора. Що помия, що чудо се изсипа по настоящия Президент за връзката му с бесепето, респективно Мпсква, а някак си удобничко се премълчава "връзката" на предишното "нящо", заемало този пост, с управляващата тогава партия...И умишлено не се споменава, че въпросното нещо не беше издигнато, а направо "назначено" от господина, изпълняващ и тогава длъжността МП...за да му играе по свирката...А сега, когато Президентът рече да критикува управляващите, започва да звучи рев от страна на загубилите изборите, че, видите ли, бил "назначен" от Москва, че Решетников бил наредил така, че ала бала портокала...Хайде тогаз, драги критици, кажете, не ви ли беше ясна далеч по-видимата връзка на онова недоразумение с ОПГ ГроП? Как па за пет години веднъж не си отвори устата, та да рече нещо критично по адрес на турилия го на това място, при все, че няма разлика в действията Му тогава и сега, а се правеше на кьораФ и глух? Или виждате сламката в очите на другите, а гредата в собствените си не забелязвате или се правите, че я няма?

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

И?

onzi

няма "и". толкоз. 

Памфуций
снимка на Памфуций

„Президентът е основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата, а БСП е единствената опозиция. Нормално е да приема“, коментира Христов.

Нищо нормално няма в тая ситуация Президентството да изграе "гражданска квота" на БСП и на която и да е партия. И техните понятия за власт и демокрация, същите като на Цветанов, Дани Кирилов и Пламен Георгиев. Бахти. 

Иначе връзката се виде още с назначаването на "съвета" към президентството. С хората там, Радев даде достатъчно ясен знак, силен сигнал и кармъзъ хабер.

SvSophia
снимка на SvSophia

влезе в коалиция с президентството

От кой светъл политологически мозък е заимствУвано горното заглавие?

?

пощаджията

Афторът е известен с не толкова странните си пристрастия ?

Но гледам, че дори и партнерството не проявява интерес към напъванията му.

×