facebook
twitter

Вие сте тук

17 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Брюксел разрешава временно сваляне на ДДС за алкохола

Българското правителство има право да намали ДДС за алкохола временно или за консумация на място.

Това става ясно от отговор на Европейската комисия на питане на "Дневник" дали свалянето на ставката от 20 на 9% за консумацията на вино и бира в заведенията не е в нарушение на евродирективата за ДДС. Финансисти предупредиха тези дни, че евродирективата изключва алкохола от стоките, за които държавите-членки може да въвеждат по-ниски данъчна ставки от стандартната за страната.

"Службите на Европейската комисия вече предложиха на държавите членки да демонстрират гъвкавост по въпроса за задълженията по ДДС на бизнеса по време на пандемията от COVID-19. В този контекст трябва да се отбележи, че определени държави-членки вече приеха спешни мерки, специално за подкрепа на туристическия и ресторантьорски сектор. Изглежда възможно директивата за ДДС да се интерпретира гъвкаво по отношение на намаляването на ставката на ДДС за ограничен период от време, като се вземат предвид предложенията на Комисията за реформа от 2018 г.", посочват от Европейската комисия.

По-ниският 9% ДДС за консумацията на вино и бира в заведенията трябва да влезе в сила от утре - 1 август, и ще важи до края на 2021 г. Все още обаче законовата промяна не е публикувана в Държавен вестник. В днешния му брой гласуваният в четвъртък от парламента закон липсва. Вероятно е предвиден извънреден брой за събота, 1 август, стига президентът да не наложи вето.

Подобно препускане при приемането на важни данъчни изменения без обсъждане, оценка на въздействието и финансови разчети, бе критикувано от депутатите от БСП, част от които се въздържаха при гласуването на законопроекта. Прибързаното гласуване носи рисковете да се приемат закони в противоречие на европейските правила.

Ако за виното и бирата имаме карт-бланш от Брюксел, то налагането на 9% за туроператорските услуги най-вероятно ще ни донесе наказателна процедура. Причината е, че с ДДС се облага маржът на туроператорите, а не стока или услуга, затова и евродирективата не позволява в този случай  данъкът да бъде намаляван. Самата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ предупреди за тази опасност, но това не спря управляващото мнозинство в парламента да гласува по-ниската ставка за туроператорските услуги.

От 1 август с 9% ще се облагат и автобусните екскурзии, т.нар случаен превоз. 

В последния момент преди второто четене на законовите промени група депутати от НФСБ и ГЕРБ, начело с Валери Симеонов, вкараха още един цял сектор, за който ще важи 9%-ната ставка - използването на спортни съоръжения. Както стана ясно по-ниското облагане далеч не се ограничава с фитнес залите. Тук влизат и басейни, тенис-кортове, футболни игрища, всякакъв тип спортни зали. Прекалено общата формулировка резонно поражда въпроси дали с 9% ДДС ще се облагат лифтове и ски писти. В закона няма дефиниция за спортни съоръжения.

Към статията във в. СЕГА
Zmeja

Не съм въздържател, но да намалиш ДДС за бирата, виното и фитнеса, а да оставиш лекарствата с 20% ДДС е идиотизъм.

"С такива идиоти

не мож се работи!"

Boris65

Да, така чрез алкохол народа ще се чувства по добре. 

Жозефа
снимка на Жозефа

"Службите на Европейската комисия вече предложиха на държавите членки да демонстрират гъвкавост по въпроса за задълженията по ДДС на бизнеса по време на пандемията от COVID-19. В този контекст трябва да се отбележи, че определени държави-членки вече приеха спешни мерки, специално за подкрепа на туристическия и ресторантьорски сектор.

 

Ми добре. Но в колко и кои държави членки гражданите събират капачки за медицинска апаратура и лечение на деца?

Льо Клер

...група депутати от НФСБ и ГЕРБ, начело с Валери Симеонов, вкараха още един цял сектор, за който ще важи 9%-ната ставка - използването на спортни съоръжения.

 

Релсата спортно съоръжение ли е или е уред? Не знам, дали ще се зачита по-ниска ставка на открит обект, какъвто е "Аспауховия мост"? 🐒

Бонжуар

Колхозен кючек за всички, които пожелаха, и джин "Победа" на корем! Наздраве! 👯‍♂️👯‍♀️

cymen

Най-забавното в слуачя е, че има изненадани. Напук на статиите в "Сега" Бойко е много харесван и подкрепян от Брюксел. Нивото на европейските "лидери" е просто трагикомично и храненето на надежди те да го плеснат през ръчичките е празна работа.

nafta

Гечев за какви европейски санкции говореше в парламента?

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Всеки фитнес - кръчма,

всеки басейн - бар.

sega_veteran

Нищо ново под слънцето.

Похватите на диктаторите си приличат.

Едно време при тоталната беднотия в соц.лагера се наблягаше на алкохола с цел народа да е фиркан и да не мисли да сваля властта.

И сега е същото.

Не мислят за лекарства, храна, ток, вода, наеми и т.н., а се загрижили за алкохола.

Евроатлантици та дрънкат.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Евроатлантици та дрънкат.

 

Спомням си в казармата как един подполковник (беше със средно образование, останал на свръхсрочна слуоба и не можеше да расте по-нагоре) ни крещеше, че сме срам за Варшавския договор и щял да ни прати в НАТО за да ги разлагаме там. Кой да знае, че ще излезе пророк!

Flamand

Намаляването на ДДС като антикризисна мярка е в подкрепа на засегнатите бизнеси и работещите в тях. Аптеките не са засегнати, напротив. За пенсионерите има добавки към пенсиите. 

Това са антикризисните мерки засега, като назначи Фигурантът служебно правителство след няколко дни, то ще ги промени.

 

sega_veteran

Добре, след като каза А, продължи по нататък, Б, В и т.н.

Как така служебно правителство ще бута данъци, те се променят от парламента, а той е в отпуск ?

Кой, кога и как ще промени избирателния закон ?

Защото той е в основата на всичко.

Избираме ли пак по стария закон, при старата ЦИК, ще получим същия резултат все едно гласовете ги брои Цецо Асансьора ?

Давай.

*

Ще пропусна определението ти за президента, това си е твоя оценка.

paragraph39

Елена Йончева: Част от Европа е цинично сляпа за протестите (ВИДЕО) 30.07.2020

Actualno.com

Тя коментира темите от деня, като посочи, че Европейската народна партия не чува това, което се случва в България. Нейният лидер Манфред Вебер в разгара на демонстрациите поздрави г-н Борисов за битката му с корупцията. Това е цинично поздравление...

В комисията LIBE откровено говорим за това, което става в България. В резултат на това, въпреки съпротивата на ЕНП, в началото на септември ще има изслушване пред комисар за краха на върховенството на закона у нас, потвърди Елена Йончева. По думите ѝ изтеклите записи не са влизане в личното пространство на Борисов. Записите показват начина, по който се управлява държавата. Виждаме, че няма разделение на властите и че един самозабравил се политик по телефона се разпорежда кой бизнес и как да бъде ударен, каза Йончева...

Прочети още : https://www.actualno.com/interview/elena-joncheva-chast-ot-evropa-e-cinichno-sljapa-za-protestite-video-news_1486300.html
© Actualno.com

 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Всичкото брюкселски зелки  са алчни лицемери.

☺️

paragraph39

Flamand,

/:/Намаляването на ДДС като антикризисна мярка е в подкрепа на засегнатите бизнеси и работещите в тях.

.........................................................................................................................

Става въпрос НЕ за намаляне на ДДС-то въобще, а за намаляне на дължимото от търговците към бюджета ДДС- те начисляват и прибират от Купувачите 20%/двадесет/, но внасят в бюджета само 10/десет/!

Така облагодетелствени са търговците, а Купувачите/вкл. Гражданите/ НЕ са!!! 

Ама, пък, вече повече от 30 години, в НЕнародната след 1989 г. "демократична" Република България Демокрация и Частен/НЕ честен!/ Капитализъм Е, БЕ!

RAICHOM

ПП "България на труда и разума" ще забрани ДДС. ДДС ще е =0. В точка 5 на програмата е. Разбира се това ще бъде възможно след напускането на тази организация. https://xn--90a4af.xn--90ae/bg/dokumenti/kratkata-versiya-na-programata-btr.html