facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Брюксел подкоси Румъния, като я остави под наблюдение

Наблюдението над Румъния за съдебните реформи и борбата с корупцията остава. Еврокомисията написа доста негативен доклад за страната. В него изрично се посочва, че "Комисията съжалява, че Румъния не е взела мерки по препоръките от доклада от ноември 2018 г. ...Те трябва да бъдат изпълнени, за да се върне страната на пътя на реформите и на пътя за прекратяване на механизма за сътрудничество и проверка." Еврокомисията ще продължи да следи работата на Румъния чрез Механизма, се посочва в доклада.

В доклада от м.г. ЕК няколко пъти изрази опасения във връзка с върховенството на закона по повод съдебни реформи и борба с корупцията, както и отстъпление от напредъка, постигнат през предишните години и това развитие буди сериозна тревога. 

Според доклада в голяма част от този период се е наблюдавала слаба или никаква воля от страна на румънските власти да се ангажират с допълнителните препоръки. ЕК е трябвало да информира румънските власти през май 2019 г., че ако не се направят необходимите подобрения или ако се предприемат допълнителни негативни стъпки, Комисията ще предприеме действия по силата на рамката за върховенството на закона отвъд параметрите на механизма за сътрудничество и проверка.

През ноември 2018 г. Еврокомисията препоръча на Румъния да прекрати незабавно прилагането на спорни правосъдни закони, които има риск да доведат до натиск върху съдии и прокурори и подкопават независимостта и качеството на съдебната система, както и на последващите ги извънредни наредби. Друга препоръка бе това законодателство да се преразгледа. В тазгодишния доклад се подчертава, че румънските власти не са последвали тези препоръки.

Отбелязват се проблемите с процеса на назначаване на нов главен прокурор начело на Национална дирекция за борба с корупцията, която се оглавяваше от Лаура Кьовеши до м.г., когато бе уволнена от правосъдния министър. Преди дни тя бе утвърдена за първия главен прокурор на ЕС. Румъния не е изпълнила препоръките в предишния доклад да замрази влизането в сила на промените в наказателния и наказателно-процесуалния кодекс. Те бяха остро критикувани и голяма част от тях изглеждаха несъвместими с европейското законодателство и международните задължения на Румъния, се припомня в доклада. Превенцията на корупцията също не е важен политически приоритет. 

ГОТОВНОСТ

ЕК смята, че Хърватия е готова да стане част от Шенгенското пространство, съобщиха от пресслужбата на институцията. На базата на резултатите от започналия през 2016 г. процес на оценка на страната ЕК смята, че са   предприети необходимите мерки, за да се осигури изпълнението на шенгенските правила в областта на управлението на външните граници. „Поздравявам Хърватия за нейните усилия и постоянство за изпълнението на всички необходими условия, за да се присъедини към Шенген... Вярвам, че държавите членки ще предприемат необходимите стъпки, за да може Хърватия скоро да стане пълноправен член на Шенген“, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Комисията приканва Съвета да обсъди въпроса.

Към статията във в. СЕГА
Ураа

Ако положението в Мутроландия е по-добре от това в Румъния според брюкселските зелки, значи еврозелките са пълни де*или и корумпета ?

Stern

За Хърватия беше ясно. 3-4 г. след приемането й в ЕС и влиза в Шенген.

Ние чакаме вече 12 г. и да видим. Може да стане догодина, може и още дълго да почакаме.

А за дежурното "к'во толкова, минава се за 5 мин. с лична карта" - не става дума за процедурата, а за отношението и доверието към нас в братското европейско семейство.

×