facebook
twitter

Вие сте тук

15 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Ангелкова: Няма сняг, но туристите се увеличават

Министърката на туризма Николина Ангелкова заяви, че зимният туристически сезон не протича според очакванията заради липсата на сняг. Но пък, по думите ѝ, имало ръст в сектора.

"Зимният сезон не протича съгласно очакванията, свързани най-вече със зимните спортове. Това, което мога да коментирам като данни, е че декември 2019 г. имаме над 480 000 чуждестранни туристи - това са 9% повече в сравнение с (декември) предходната година. Това на практика ни помогна да завършим 2019 година, която беше изключително трудна и с песимистични прогнози, с положително число. Над 9 300 000 туристи са посетили страната ни миналата година, което е ръст от 0.4%", коментира Ангелкова пред "Нова тв".

"Януари протича по-трудно за зимните ни курорти, основно разчитайки на изкуствен сняг, което прави почти невъзможно да се използва целия капацитет на ски пистите. Това се наблюдава в трите ни зимни курорта - каза още Ангелкова. - Нямаме индикации за отказали се туристи. В годините се опитваме да предлагаме комбинирани туристически продукти. Не случайно министерството се фокусира върху културния туризъм, балнео и спа туризма, вино и кулинария. Когато комбинираме туристическия продукт, макар и трудно, успяваме да адресираме това предизвикателство. Надяваме се да постигнем миналогодишните резултати, но определено ще бъде изключително трудно".

Ангелкова заяви още, че нейното ведомство непрекъснато следи какво става в зимните курорти. "По отношение на лифтовете, ски пистите и другите съоръжения, през 2015 година приехме наредба за информационната обезпеченост, за да може да се контролира максимално тяхното използване. Заедно с Комисията за защита на потребителите следим дали операторите спазват тези изисквания. Изключително е важно всички, които ползват тези съоръжения, да слушат какво им се казва", допълни тя.


Ангелкова смята, че 6 месеца ще са достатъчни, за да се изчистят спорните точки в Наредба Н-18 и да се намерят решения, за да функционира правилно туристическият бранш.

"За да може да се вземе решение "за" или "против" (наредбата) е необходимо да бъде направен задълбочен анализ. Това са поели като ангажимент да направят експертите. В Гърция ДДС е 28% и вървят към намаляване. Това е другият пример и го давам, за да стане ясно, че е важно да се правят анализи на купуването и предлагането. Ние имаме 9% ДДС в туризма. Ще съдействаме на сектора, за да се направят необходимите анализи", заяви още Ангелкова.

Към статията във в. СЕГА
nobody2

тва министерство трябва да бъде отделче с 4-5, дори калинки да са - а те други не може да са, в министерството на икономиката. и да бъде оглавявано от фитка.

3NT
снимка на 3NT

Това и онова на спорта трябва да се закрият  имат милиони бюджет стотици търтея там за 5 ст работа не вършат.

ppipi7766

Не ми били туристи, най ми били калинки!

И не са по курортите, а по министерствата.

тютюн

С какво е облечена тая кобила? 

Stern

Ако Ангелкова министерства 10 г., с този постоян растеж, който й се привижда, ще се окаже, че цяла Европа се изсипва да ваканцува у нас, че може и зелени човечета да се навъртат.

VBA...

Красив роман е любовта,

 дори жена с нос като поялник.

  Коментарите пред 'Нова TV" не важат. Отдавна вече я не гладам.

 Министърката не е забелязала, че "Златните' във Варна и Сънито се пукат по

 шевовете от туристи. Преобладават свободни ингилези и свръх бели шведи.

 

 

peniko

Министърката е подценила ситуацията - туристите не просто се увеличват, те се тълпят на тумби да превземат курортитени......Аз предлагам да се наложи карантина

Bozhilko

За пияниците идващи в България лош сезон няма. Никой не му дреме за снега.

bay Dragan

Наблягам на винения туризъм.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Това е добра новина за природозащитниците. Тя показва, че няма нужда от втори и трети лифт в Банско, нови ски писти и прочие. Щом броят на туристите не зависи от наличието на сняг, то всякакви по-нататъшни изграждания и надграждания на съоръжения за ски туризъм са напълно безсмислени и не си заслужават инвестициите.

mull

И с акъла е така - в световен мащаб бил константа, но населението се увеличава .

Вова

Тази семпла женица приема желаното за действителност. Странни са кадрите на премиера. Говорят това,което Той иска да чуе.

tatyana1

Да няма пореден конкурс кой министър най не е в час с предмета на дейност на министерството си? Засега кой води класацията?

На тъщата зетя

Че как няма да се увеличават туристите! Къде другаде могат да видят крокодил, назначен за министър!

×